Kuifje te zien in Train World in Brussel

© Belga

Stripheld Kuifje is tot midden april de centrale figuur van de eerste tijdelijke tentoonstelling in Train World, het spoorwegmuseum dat ruim een jaar geleden werd geopend in het station van Schaarbeek.

“Tekenaar HergĆ© gebruikte treinen niet alleen als objecten, maar ze vormen bijna een personage op zich in zijn albums”, klonk het bij de voorstelling van de expo.

Hoewel HergĆ© eigenlijk vooral een autoliefhebber was, duiken treinen al vroeg op in zijn werken. Zo vertrekt Kuifje in 1929 met de internationale trein Brussel-Moskou naar het land van de Sovjets. Ook in de reeks “Kwik en Flupke” duiken geregeld (miniatuur)treinen op.

“HergĆ© had heel snel de mogelijkheden begrepen die de trein biedt op stripgebied”, zegt Dominque Marnicq van Moulinsart, dat de rechten van het oeuvre van HergĆ© beheert. “Hij was niet de enige, maar bij HergĆ© maakt de trein vaak deel uit van de actie, is hij bijna een personage op zich. Er vinden bijvoorbeeld achtervolgingen in plaats.”

In de tijdelijke tentoonstelling zijn uiteraard heel wat originele tekeningen van HergĆ© te bekijken. Daarnaast biedt ze een inkijk in de uitgebreide documentatie die de tekenaar bijhield over treinen, stations enz. Een deel staat in een apart zaaltje, maar veel objecten werden geĆÆntegreerd in de permanente expo van Train World.

Onverwachte samenwerking

“Er zijn duidelijke overeenkomsten tussen het spooruniversum en de vele spoorelementen die je in de albums van Kuifje terugvindt”, zegt ook Pieter Jonckers, de directeur van Train World. De samenwerking met Moulinsart kwam eerder onverwacht, maar vormde volgens hem een opportuniteit die het museum moest grijpen. Op een drietal maanden werd alles vormgegeven.

Jonckers hoopt met de tijdelijke tentoonstelling, die loopt van 6 december tot en met 16 april volgend jaar, 50.000 bezoekers te lokken.

Er werd voor de gelegenheid ook een echte trein beplakt met Kuifje-illustraties. De trein rijdt vanaf dinsdag hoofdzakelijk op de lijn Antwerpen-Schaarbeek-Brussel-Nijvel. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content