Kan toerisme biodiversiteit redden?

© iStockphoto

Toerisme lijkt de biodiversiteit in de wereld geen goed te doen. Toch kan toerisme juist ook een handje helpen bij natuurbescherming. Maar hoe? Glo.be zoekt het uit.

Biodiversiteit – het web aan soorten en ecosystemen op onze planeet – levert ons een pak levensnoodzakelijke diensten zoals zuiver water, bestuiving en geneeskrachtige planten. Schattingen gewagen van een economische waarde van tientallen triljoenen dollar. Toch gaat deze rijke diversiteit aan een duizelingwekkend tempo verloren. Hoog tijd om dat verlies tegen te gaan.

Stropers

Maar als de natuur er voor jobs zorgt, zullen de omwonenden veel meer geneigd zijn om zorgzaam om te springen met hun natuurlijke omgeving.

Ontwikkelingslanden bieden de grootste rijkdommen aan biodiversiteit. Terzelfdertijd drijft armoede de bewoners er om bomen te kappen, stukken bos plat te branden of woudvlees te jagen. Maar als de natuur er voor jobs zorgt, zullen de omwonenden veel meer geneigd zijn om zorgzaam om te springen met hun natuurlijke omgeving.

In Congo werden voormalige gorillastropers intussen boswachter of natuurgids. Ze zetten hun kennis van dit bijzondere biotoop in ten dienste van natuurbescherming. Ook toeristen kunnen zich bewust worden van het belang van biodiversiteit voor iedereen en van de dringende nood aan bescherming.

Snorkelen

Zo kan toerisme een handje helpen bij natuurbescherming. Als economische sector is het sterk afhankelijk van de natuur. Verbluffende natuur behoort immers tot de toppers onder de reisbestemmingen: snorkelen tussen koraalriffen, trekken in een evenaarswoud, op zoek naar de ‘Grote Vijf’ tijdens een safari in Afrika… Onlangs luidden wetenschappers de alarmbel over het Groot Barrièrerif, dé troef van Queensland (Australië).

Kan toerisme biodiversiteit redden?
© iStockphoto

Maar zelfs een strandvakantie heeft proper water nodig en hangt daarvoor af van een goed werkend kustecosysteem. De toeristische sector heeft dus alle baat bij een gezonde natuur.

Ethische code

Toeristen mogen de fragiele ecosystemen wel niet verstoren. Er moet dus nauwlettend op toegezien worden de draagkracht van de natuurpracht niet te overschrijden. Daarom ontwikkelde de VN-Organisatie voor Wereldtoerisme (UNWTO) een ethische code voor het toerisme alsook aanbevelingen rond toerisme en biodiversiteit. Ze breekt onder meer een lans voor ecotoerisme.

De individuele reiziger heeft eveneens zijn rol te spelen. In ons artikel ‘17 tips voor duurzaam reizen‘ geven we alvast enkele ideeën. Zo spreekt het voor zich dat je dieren en planten met rust laat, afval vermijdt en zuinig omspringt met water en energie. Ook de Belgische Ontwikkelingssamenwerking besteedt bij haar acties veel aandacht aan de biodiversiteit.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content