In beeld: grote brand bij Yosemite

23/08/13 om 10:46 - Bijgewerkt om 10:46

In de VS heeft een enorme bosbrand nu ook het wereldberoemde Yosemite Park in Californië bereikt. De vlammen woeden aan de noordwestelijke rand van het nationaal park, dat evenwel open blijft voor bezoekers.

Meer dan 2.000 brandweerlui zijn ingezet tegen de brand, in vaak moeilijk toegankelijk gebied. Ondanks die massale inzet worden meer dan 4.500 huizen bedreigd. Verscheidene dorpen en campings zijn geëvacueerd. Honderden bewoners en toeristen zijn weggevlucht.

De brand brak vorige zaterdag, ten westen van het park uit. Ongewoon veel bosbranden teisteren deze zomer het westen van de VS.

Vorige week riep de Californische gouverneur Jerry Brown de noodtoestand uit omdat de brand voorlopig niet onder controle is te krijgen.

Monsterbrand

De brand was vorige zaterdag door een nog niet achterhaalde oorzaak ten westen van Yosemite uitgebroken. In zomer trekt het park zo'n 15.000 bezoekers per dag.

Het gebied waar de brand woedt, is moeilijk toegankelijk. Aangewakkerd door de wind breidden de vlammen zich in het droge kreupelhout van de Sierra Nevada razendsnel uit. "Dit is een monster", zei Lee Bentley van Bosbeheer op de zender CBS. "Het is een van de zwaarste branden die ik ooit heb meegemaakt. En ik ga toch al jaren mee".

Met het uitroepen van de noodtoestand kan snel financiële hulp vrijgemaakt worden en kunnen bijkomende helpers voor de brandbestrijding gemobiliseerd worden. Na de schaarse regen deze winter woeden deze zomer in het droge westen van de VS ongewoon vele bosbranden.

Het zit Yosemite niet mee. Vorige zomer kwamen drie mensen om het leven omdat ze in het park het zeldzame hantavirus hadden opgelopen.

Op de website Incident Information System vindt u de meest actuele informatie over de bosbrand. (Belga/MS)

Onze partners