Origineel buitenverblijf: zomerbunker met zwembad

Angsthazen hoeven binnenkort misschien niet meer met buikpijn op vakantie te vertrekken. Tot 23 december maken twee gezinnen kans op het winnen van een veilig buitenverblijf in een authentieke bunker uit Wereldoorlog II.

Angsthazen hoeven binnenkort misschien niet meer met buikpijn en heuse stressverschijnselen op vakantie te vertrekken. Nog tot 23 december maken twee gelukkige gezinnen namelijk kans op het winnen van een uiterst veilig buitenverblijf en misschien wel de vakantiebestemming van hun leven: een authentieke bunker uit Wereldoorlog II in het Nederlandse Noord-Brabant.

De wedstrijd kadert binnen een informatiecampagne van levensverzekeraar Delta Lloyd die mensen wil aanzetten tot preventief nadenken over de risico’s van plots inkomensverlies. Uit onderzoek is immers gebleken dat meer dan Ć©Ć©n derde van de Belgen ooit slachtoffer werd van loonverlies door arbeidsongeschiktheid.

Doordat we in het algemeen het sociale vangnet van Belgiƫ sterk overschatten, vergeten we ons voor te bereiden op onverwachte tegenslagen en laten we het na ons gezin financieel te beschermen. Je wapenen is dus de boodschap, of dat nu gebeurt door middel van een spaarrekening, verzekering of verblijf in een constructie van gewapend beton.

De bunker, gelegen aan de Hollandse Waterlinie, diende als schuilplaats voor een groep van elf Nederlandse en Britse soldaten. Water was in die tijd een uitstekende verdedigingslijn die de vijand op een afstand hield. Het concept van toen staat nog altijd als een paal boven water: een veilige cocon waar niets je kan raken.

Camera obscura

De Brusselse architecten van B-ILD kregen de opdracht de relatief kleine oppervlakte om te vormen tot een aangename leefruimte. Om plaats te winnen kunnen de vier zitbanken uitgeklapt worden tot bedden en kan je met potten en pannen aan de slag in een kleine keuken. WC en douche bevinden zich net buiten de bunker, in een nabijgelegen gebouw.

Toch valt er hier nog steeds een stukje geschiedenis te bespeuren. Wat vroeger nuttig bleek voor soldaten, hebben de ontwerpers omgevormd tot objecten met een nu veel leukere gebruiksbestemming. De camera obscura, een kleine opening in de bunkerwand met ingebouwde lens en spiegel, projecteert het beeld van buiten als een levensecht schilderij op de muur. Soldaten gebruikten deze techniek om te kijken of de kust veilig was.

’s Nachts kan je dan weer genieten van een ander soort kunst door weg te dromen onder de sterrenkijker, het voormalig kijkgat dat de militairen van een zeker streepje daglicht moest voorzien en slapers nu een blik op de sterrenhemel gunt. Niets beter dan Live Cinema.

Zomerverblijf

Het is al snel duidelijk dat deze bunker vooral als zomerverblijf dient, mits de ontwerpers zich voornamelijk op de buitenwereld hebben gefocust. Daar draait alles om camouflage en het opgaan van materialen in de omgeving. Zo is alles te beleven op het verhoogde en zeer ruime zonneterras dat gemaakt is van houtschors en tegelijkertijd gebruikt kan worden als eettafel.

Vooral handig is de bijhorende buitenkeuken zodat je niet voortdurend over en weer moet lopen. De stoelen zijn tevens opbergplaatsen voor speelgoed en vuile schoenen en mits het buitenverblijf pal aan het water ligt, beschik je over een natuurlijk privƩzwembad.

Deelnemen kan via Win een bunker.

Alternatieve vakantieplekken

Wie uiteindelijk niet wint, maar toch dringend aan een originele vakantietrip toe is, kan een toevluchtsoord zoeken in onze onderstaande verzameling aan alternatieve vakantieplekken.

Bubble Hotel

Slapen onder een rijke sterrenhemel maar toch goed beschermd zijn tegen nachtkoude en enge beesten? Dat kan zonder zorgen in het Bubble Hotel Attrap RĆŖves, vlakbij Marseille in Frankrijk (vanaf 109 euro per nacht), waar je in een soort complex van plastieken doorzichtige luchtbellen logeert.

Wie in de kersperiode boekt, beweert misschien eerder in een glazen kerstbal geslapen te hebben, want sneeuw hult de omliggende dennenbomen dan in een prachtig winterlandschap. Dichter bij huis vind je ongeveer hetzelfde concept in de Luxemburgse gemeente ErezƩe (vanaf 209 euro per nacht).

Hobbitwoning

Aan de hand van schattige houten tafeltjes en typerende rondbogen komt Tolkiens fantasiewereld even tot leven in de hobbitwoning van Camping Geversduin in het Nederlandse Castricum.

De buitenkant is, zoals het hoort, volledig bekleed met mos en zand, het interieur bestaat voornamelijk uit houten meubelstukken voor een knus gevoel. Je een reus wanen in dit sprookjeshuis zal niet nodig zijn, want alles is er op -oef- mensenmaat.

Vanaf 381 euro voor een weekend.

Retrobusje

Met de Blije Bus, een Volkswagen Camper uit het jaar 1976, trek je in een heel weekend rond in de wildernis van Twente, die via ingebouwd navigatiesysteem een route voor je uitstippelt langs de mooie plekjes van de Nederlandse landstreek.

Overnachten doe je op nabijgelegen campings waar nodige ingrediĆ«nten en recepten klaarliggen voor een stevige maaltijd en ’s avonds kan je nagenieten met muziek uit de jaren zeventig die uit de aangesloten mp3 galt. Wenen met ‘Into the Wild’ kan via de aanwezige Dvd-speler voor een subtiele Magic Buservaring met retrotoets. Vanaf 455 euro.

Eco-chic

Luxueus citytrippen in Amsterdam doe je vanaf nu in het Fletcher Hotel. Deze designtoren markeert zowel het einde als het begin van de stad door zijn opvallende zichtbaarheid en spectaculaire glazen schil die het gebouw omringt.

De cilinder telt 120 kamers met Eco-chicinterieur en is voorzien van gratis WiFi, flatscreen, airconditioning, ruime douchecel en een prachtig uitzicht over de stad. Het Skyrestaurant Pi dat zich helemaal bovenaan bevindt, laat je nog meer van het stadszicht genieten tijdens een ‘biologisch en duurzaam’ diner. Vanaf 99 euro per nacht.

Kerkhotel

Halleluja, moest God op aarde verzeild geraken dan werd deze voormalige kerk in hartje Mechelen zijn buitenverblijf. Viersterrenhotel Martin’s Paterhof belooft een uniek logement in luxueuze stijl zonder dat de uitstraling van het originele pand verloren gaat. Alleen al het ontbijtbuffet (inclusief cava) in het koorgedeelte van de oude kerk doet je met open mond naar de hemel staren. Vanaf 123 euro per nacht. (JF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content