Griekenland wil toeristen gebruiken als undercover belastinginspecteurs

07/03/15 om 21:15 - Bijgewerkt om 21:14

Griekenland stelt voor om toeristen, studenten of huisvrouwen in te zetten als tijdelijke en undercover belastinginspecteurs. Dat blijkt uit een document dat de Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis heeft overgemaakt aan de voorzitter van de eurogroep Jeroen Dijselbloem.

Griekenland wil toeristen gebruiken als undercover belastinginspecteurs

Yanis Varoufakis © BELGAIMAGE

Dat blijkt uit een document dat de Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis heeft overgemaakt aan de voorzitter van de eurogroep Jeroen Dijselbloem.

Varoufakis heeft het over "een groot aantal niet-professionele inspecteurs... uitgerust met camera's en recorders om beeld en geluid vast te leggen". Volgens hem is de informatie die deze mensen aanbrengen rechtsgeldig en kan ze door officiële belastingcontroleurs worden gebruikt.

"Het nieuws dat duizenden controleurs overal kunnen zijn, maakt het mogelijk om snel een attitudeverandering te bekomen. Het moet ook leiden tot een groter rechtvaardigheidsgevoel in de samenleving", luidt het in het document. In Griekenland is belastingen ontduiken een nationale sport.

Maandag zit de eurogroep opnieuw samen over Griekenland. Er was al heel wat kritiek op het feit dat de beloofde hervormingen maar zeer traag bekendraken. Maandag zou Varoufakis zeven concrete hervormingen en privatiseringen voorstellen.

(Belga)

Lees meer over:

Onze partners