Great Barrier Reef in gevaar

© Thinkstock

De uitbreidende koolmijn- en gaswinningsindustrie zet ’s werelds grootste koraalrif voor de oostkust van Australië verder onder druk.

Het Grote Barrièrerif valt op door haar variëteit en schoonheid. Het rif bevat de grootste verzameling koraalriffen ter wereld met 400 types koraal, 1.500 vissoorten en 4.000 soorten weekdieren. Verder is het rif ook de habitat van met uitsterven bedreigde diersoorten als de zeekoe en de grote groene schildpad.

Ook al is het Grote Barrièrerif opgenomen op de UNESCO Werelderfgoed-lijst en wordt het goed beschermd, is het meer dan 2.300 kilometer lange rif sinds de jaren 60 met meer dan 50 procent afgenomen.

Koraalrif gedijt enkel in water warmer dan 18 graden en kouder dan 28 graden Celsius. Een maximumtemperatuur die steeds vaker overschrijden wordt ten gevolge van de klimaatverandering.

De voor Australië belangrijke koolmijn- en gaswinningsindustrie spelen daarbij een niet onaanzienlijke rol. Zo wordt jaarlijks meer dan 150 miljoen ton steenkool vanuit Queensland verscheept. De productie en consumptie van steenkool zorgt voor een enorme hoeveelheid uitstoot CO2, een broeikasgas dat een belangrijke rol speelt in de opwarming van de Aarde en de oceanen.

Volgens de krant De Morgen zouden er nieuwe investeringen gepland zijn in de mijnbouw en gaswinningsindustrie die de teloorgang van het Grote Barrièrerif verder in de hand zullen werken. UNESCO kondigde daarom aan de status van het rif te willen veranderen van Werelderfgoed naar Werelderfgoed in Gevaar. (LG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content