Great Barrier Reef bedreigd door oprukkende industrie

© Reuters

Havenontwikkeling en mijnindustrie, gekoppeld aan een afnemende kwaliteit van het water, bedreigen het Great Barrier Reef in Australië.

Dit waardevolle ecosysteem huisvest naast het gekende koraal ook 1.500 vissoorten en talloze andere zeedieren.

In een evaluatierapport van Unesco en de Internationale Unie voor Natuurconservatie (IUCN) spreekt men over het “gebrek aan kordate en aantoonbare inzet” van de Australische overheid en de staat Queensland om havenontwikkeling in de buurt van het rif te beperken. Het rapport zegt dat dit “een potentieel gevaar vormt voor de uitzonderlijke waarde van de site.”

Verspreid over een oppervlakte van 348.000 vierkante kilometer met 2.500 verschillende riffen en meer dan 900 eilanden vormt het Great Barrier Reef de thuisbasis van broedkolonies van zeevogels en zeeschildpadden, snubfin-dolfijnen en de bultrug.

Lijst van de schaamte

Australische steenkool is fel bevraagd. Zo is de toenemende vraag vanuit Azië goed voor miljarden dollars aan investeringen in de mijnbouw. Momenteel worden 43 individuele ontwikkelingsprojecten onderzocht op hun potentiële impact op het meest uitgebreide koraalrif en ecosysteem ter wereld.

“Een aantal projecten kunnen in de komende weken en maanden goedgekeurd worden. Als de Australische overheid dat doet, speelt men een gevaarlijk spel. Het zal het World Heritage Comité verplichten om het rif op hun lijst van de schaamte te plaatsen”, zegt WWF-woordvoerder Richard Leck.

Sinds 2011 hebben Unesco en de IUCN hun bezorgdheid over dit werelderfgoed uitgedrukt.

“Australië heeft de aanbevelingen genegeerd. De federale overheid blijft de ontwikkelingen goedkeuren, zonder langetermijnvisie over de gevolgen van de industrialisering. De regering van Queensland heeft ook enkele wetten afgezwakt die het rif moesten beschermen”, zegt Leck.

Scheepvaart

Het WWF schat dat het vrijmaken van tienduizenden hectaren vegetatie langs de rivieren die naar het rif leiden, en het toelaten dat baggerspecie in de kustwateren wordt gestort, een belangrijke impact zullen hebben op de beschermde site die 400 soorten koraal, 1.500 soorten vissen, 4.000 weekdieren, 240 vogelsoorten en talrijke anemonen bevat.

“De ontwikkeling van haveninfrastructuur en de toename van scheepvaart vereist het baggeren van de zeebodem en de zeegrasvelden die de broedplaatsen en de voedingsbodem vormen voor vissen en dieren zoals zeeschildpadden en zeekoeien”, zegt Felicity Wishart van de Australische Marine Conservation Society.

Milieuactivisten vrezen ook dat de toename van scheepvaart het risico op olierampen in het rif zal verhogen.

Lozingen

Naar verwachting zou Australië, leider in de export van steenkool, zijn uitvoer willen verdubbelen in minder dan tien jaar tijd. Belangrijke Aziatische economieën zoals Japan, China, Republiek Korea, India en Taiwan zijn goed voor 88 procent van de uitvoer van steenkool.

De Labour-regering van premier Julia Gillard heeft aangekondigd om 27 miljoen dollar vrij te maken voor de verbetering van de kwaliteit van het water dat in het Greet Barrier Reef terecht komt. Onder meer de lozingen van boerderijen zijn schadelijk voor het koraal en bevorderen de algengroei.

Larissa Waters van de Australische Groenen heeft opgeroepen om een moratorium in te stellen op de verdere uitbreiding van mijnsites en havens.

Experten vrezen ook de economische impact van de vernietiging van het rif dat 822 miljoen dollar per jaar aan de nationale economie bijdraagt – onder meer door het toerisme – en 60.000 jobs oplevert.

Recente polls tonen aan dat 91 procent van de Australiërs ervan overtuigd zijn dat de bescherming van het rif het belangrijkste milieu-item van 2013 is. (IPS/MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content