Gent herdenkt 100e verjaardag wereldexpo

© Armand Heins, Wikicommons

In 2013 herdenkt Gent de honderdste verjaardag van de wereldexpo die op 26 april 1913 door koning Albert I en koningin Elisabeth werd geopend.

Initiatieven van de Gentse cultuurhuizen en de private initiatiefnemers zullen in één globaal programma aangeboden worden, net zoals bij het Maeterlinckjaar 2011-2012.

‘l’Exposition universelle et internationale de Gand 1913’, op de vooravond van de Eerste Wereldoorlog, zou de grootste wereldtentoonstelling ooit in België worden.

Het departement Cultuur en Sport van de stad Gent coördineert de organisatie en de promotie van de herdenkingsactiviteiten en er komt een website. Onder meer in het Museum voor Schone Kunsten en het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst (SMAK) wordt aandacht besteed aan het Belgische modernisme.

Waarheidscommissie

In het Museum voor Industriële Archeologie en Textiel wordt honderd jaar elektriciteit onder de aandacht gebracht. Er volgen ook publicaties en er wordt een digitaal platform ontwikkeld.

Opmerkelijk: onderzoeker, acteur en theatermaker Chokri Ben Chikha zal samen met het comité Expo 1913-2013 een ‘waarheidscommissie’ oprichten in het oud gerechtsgebouw in Gent. Die zal kijken en luisteren naar getuigenissen en verklaringen over een omstreden exotisch evenement in 1913: twee exotische nederzettingen uit Senegal en de Filippijnen.

Overigens start het feestjaar al op 31 december, want het thema van het eindejaar vuurwerk om middernacht is honderd jaar wereldexpo. Onder meer 226 speciale shots moeten een wereldbol visualiseren en het vuurwerk wordt begeleid met muziek uit alle continenten. Het vuurwerk is te bezichtigen op de site Portus Ganda. (Belga/MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content