Frankrijk: we gaan voortaan vriendelijker zijn tegen toeristen

© iStockphoto

“Er loopt op Gods aardbodem geen vervelender mens rond”, schreef Dostojewski al in 1862 na een reis naar Parijs. Ook nu vinden toeristen de Fransen nog altijd onvriendelijk, maar daar gaat verandering in komen.

“Zijn ware aard is burgerlijk, in de slechtste zin van het woord: bekrompen, kleinzielig en plat – er loopt op Gods aardbodem geen vervelender mens rond. Een Fransman kan naar mijn idee enkel op een groentje veel indruk maken. Een behoorlijk mens kan slechts walging voelen voor de in het oog lopende banaliteit van hun geijkte charme, losheid en vrolijkheid”, schreef Dostojewski in De Speler na een bezoek aan Parijs in 1862 waar hij zich behandeld voelde als een vreemdeling.

Blijkbaar is er in de honderdvijftig jaar daarna nog weinig veranderd aan de Franse houding tegenover toeristen. Het land voert consequent de lijstjes aan van landen waar de inwoners het onvriendelijkst zijn tegen bezoekers. Merkwaardig want de Franse en zeker de Parijse economie heeft de toeristen hard nodig. En dat besef begint nu ook in Frankrijk door te dringen.

“We moeten de betekenis van gastvrijheid opnieuw ontdekken” zei de Franse minister voor Innovatie Fleur Pellerin op een conferentie rond toerisme. “Iedereen erkent dat we het verwelkomen van toeristen kunnen verbeteren”.

Ook de minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius is ervan overtuigd dat zijn landgenoten een stuk vriendelijker kunnen zijn tegen toeristen en kondigde maatregelen aan om meer bezoekers te trekken.

Zo zullen de regels rond de sluiting van winkels op zondag worden versoepeld, wordt de verbinding tussen Parijs en het Charles de Gaulle vliegveld verbeterd en zullen meer werknemers in de toeristische sector andere talen moeten leren.

Volgens de Franse journaliste Agnes Poirier begint het langzamerhand beter te gaan: “De Franse houding is aan het veranderen en de inwoners zijn vriendelijker tegen toeristen dan ze in het verleden waren”, vertelt ze aan CNN. “Parijzenaren kunnen toeristen ook niet zomaar negeren want ze weten dat toeristen veel geld uitgeven in de hoofdstad en dat is een essentieel onderdeel van de Franse welvaart.”

Het klinkt allemaal nogal berekenend en ook dat was 150 jaar niet anders. Nog een keer Dostojewski aan het woord: “Zoals alle Fransen was de Grieux vrolijk en charmant, zolang dat nuttig of nodig scheen, maar onverdraaglijk vervelend wanneer hij er geen voordeel meer in zag, deze eigenschappen ten toon te spreiden. Slechts weinig Fransen zijn van huis uit charmant; zij zijn het enkel uit berekening, op commando als het ware.”

Wat ergert Parijzenaren aan toeristen?

Maar misschien moeten de toeristen ook de hand in eigen boezem steken en zich afvragen of er iets is aan hun gedrag dat de Fransen tegen de borst stuit. De Engelstalige nieuwssite The Local vroeg zijn lezers naar de eigenschappen die hen het meeste ergeren aan toeristen. De twaalf belangrijkste:

1. Toeristen laten zich telkens beroven waardoor Parijs een slechte naam krijgt. Parijzenaren vinden dat toeristen beter op hun spullen moeten letten door bijvoorbeeld hun rugzak op hun buik te dragen en hun portemonnee niet opzichtig in hun achter broekzak te steken.

2. Toeristen moeten niet altijd denken dat Parijzenaren geen woord Engels spreken. Wanneer toeristen in het Engels beledigende opmerkingen maken over Fransen kunnen ze dat meestal best verstaan.

3. Parijzenaren vinden het enorm vervelend dat toeristen alle bruggen volhangen met liefdessloten. Ze vinden het lelijk en de bruggen dreigen bovendien te bezwijken onder het gewicht van het ijzer.

4. Toeristen beginnen vaak gewoon te praten of een vraag te stellen zonder eerst even ‘Bonjour’ te zeggen. Een kortaf antwoord is dan het gevolg.

5. Toeristen gedragen zich onbeschoft in de metro: ze laten de mensen niet eerst uitstappen voordat ze naar binnen stormen, duwen grote rugzakken in iemands gezicht en blokkeren de gangpaden.

6. Zoals in veel grote steden kan je ook in Parijs fietsen huren. Grote groepen toeristen op de fiets nemen de wegen langs de Seine in beslag en toeristen die niet op de straat durven te fietsen nemen de trottoirs in.

7. Overal ter wereld vinden inwoners het fijn als toeristen een paar woordjes in hun taal spreken, maar in Frankrijk ligt dit extra gevoelig. Toch zijn er nog verbazingwekkend veel toeristen die naar Frankrijk reizen zonder een woord Frans te spreken.

8. Toeristen maken op de meest onmogelijke plaatsen foto’s. Ze wagen zich zelfs midden tussen het drukke verkeer op de Champs Elysees om een mooie foto van de Arc de Triomphe te kunnen maken.

9. Toeristen gedragen zich onbeleefd in restaurants en op terrasjes: ze verschuiven de tafels en stoelen om in zon te kunnen zitten of bestellen enkel een koffietje aan een tafel die bedoeld is om te dineren.

10. Het hele Parijse café systeem met tafeltjes die heel dichtbij elkaar staan is erop gebaseerd dat de gasten op gedempte toon met elkaar praten. Maar dat hebben de toeristen niet helemaal begrepen: ze spreken zo luid dat de Franse stamgasten elkaar niet meer kunnen verstaan.

11. Toeristen blokkeren hele wegen en trottoirs door met z’n allen naast elkaar te lopen. Dat geldt zeker in de smalle straatjes van wijken als Montmartre. Erg onaangenaam voor de inwoners die zich telkens door de massa’s toeristen heen moeten wurmen. Het zou helpen als toeristen met niet meer dan twee naast elkaar zouden wandelen.

12. De Fransen zijn erg gevoelig als het om hun culinaire kunsten gaat. Ze kunnen het dan ook absoluut niet waarderen wanneer toeristen een geitenkaassalade bestellen maar dan met cheddar in plaats van geitenkaas. Zelfs een steak ‘bien cuit’ vragen is al een reden om een Franse kok te beledigen. Hanteer als toerist deze regel: bestel enkel precies wat er op het menu staat of kies een ander restaurant uit. (MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content