Europese bizon keert terug na 250 jaar

© GrottesdeHan, Wikicommons

In Roemenië zijn zeventien Europese bizons uitgezet, de grootste reïntroductie in Europa ooit.

De Europese bizon of wisent is het grootste landzoogdier in Europa en wordt ook wel de “Koning van het Woud” genoemd. Eeuwen geleden kwam het dier zo goed als overal in Europa voor, maar de aanhoudende jacht leidde tot het uitsterven van de soort in het wild in 1927. Amper 54 exemplaren bleven over in gevangenschap.

Zwarte neushoorn

Een moeilijk en intensief kweekprogramma kon het aantal bizons weer opkrikken, maar amper 3230 dieren leven in wilde of semi-wilde kuddes, vooral in het grensgebied van Polen en Wit-Rusland. Ze zijn daarmee zeldzamer in het wild dan de zwarte neushoorn.

Precies daarom is de herintroductie zo belangrijk, zegt het Wereldnatuurfonds (WWF). De dieren zijn afkomstig uit verschillende wildparken en kweekcentra uit heel Europa: België (Wildpark van Han-sur-Lesse), Zweden (Avesta and Kolmården), Duitsland (Springe, Hardehausen, Hirschfeld), Italië (Parco Natura Viva), Zwitserland (Bern) en Roemenië zelf (Hateg). De zoo van Hirschfeld, Springe, Bern, Parco Natura Viva en Kolmården schenken hun dieren en betalen ook zelf voor het transport van hun dieren naar Roemenië.

Het dierenpark van Han-sur-Lesse is ook een belangrijke partner voor dit project, dat helemaal in lijn is met haar conservatie beleid. Ze schenken de twee wisenten aan Roemenië maar hebben ook gedurende meer dan een jaar verschillende Europese bizons van Rewilding Europe onderdak geboden op eigen kosten. Alle kosten van het transport van de dieren en de kosten van de dierenarts werden ook betaald door het Belgische wildpark.

De bizons zijn vrijgelaten nabij het kleine Roemeense dorpje Armenis, dat een groot stuk land ter beschikking heeft gesteld. Verwacht wordt dat de populatie over tien jaar naar schatting vijfhonderd dieren zou tellen.

Biodiversiteit

Het herstel van de kuddes is van groot belang voor de Europese ecosystemen, zegt het WWF. Natuurlijke begrazing door grote planteneters is een sleutelfunctie in open en halfopen landschappen in Europa.

De dieren zijn uitgezet in de Karpaten omdat het een van de kerngebieden voor de soort was, maar de Europese bizon er al in 1762 is uitgeroeid. De bergketen is veelbelovend voor het overleven van de soort, omdat er veel geschikte gebieden zijn die relatief goed met elkaar verbonden zijn.

Op eigen benen

De dieren zullen niet gevoed worden en zijn dus aangewezen op het ecosysteem. Tegen 2024 moet de kudde uitgroeien tot een vrije populatie van zo’n vijfhonderd dieren. Onderzoekers van de universiteit van Timisoara zullen de vooruitgang van de dieren bestuderen.

“Dit is een erg belangrijke dag”, zegt Magor Csibi van WWF-Roemenië. “We zijn eraan gewend geworden om diersoorten te verliezen in het wild, maar hier krijgen we er een bij. Iedereen die rond natuurbescherming werkt, droomt van zo’n moment.” (IPS/MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content