Europa hoopt meer toeristen te trekken met soepeler visumbeleid

© Thinkstock

De Europese Commissie heeft een lans gebroken voor een soepeler visumbeleid. Omslachtige en dure procedures doen jaarlijks immers miljoenen toeristen, zakenmensen en andere reizigers afzien van een verblijf in Europa.

De Europese Commissie heeft een lans gebroken voor een soepeler visumbeleid. Omslachtige en dure procedures doen jaarlijks immers miljoenen toeristen, zakenmensen en andere reizigers afzien van een verblijf in Europa. Zo loopt de Europese economie miljarden euro’s aan inkomsten mis.

Vorig jaar ontvingen de Schengenlanden ruim 17 miljoen visumaanvragen, maar het hadden er volgens de Commissie nog veel meer kunnen zijn. Uit een studie uitgevoerd in China, India, Rusland, Oekraïne, Zuid-Afrika en Saoedi-Arabië bleek dat 6,6 miljoen reizigers wegbleven omdat ze de visumprocedures te omslachtig vinden. De studie suggereert dat soepelere visumregels 30 tot 60 procent meer bezoekers uit die landen kunnen aantrekken.

Verlies voor de Europese economie

“Elk jaar worden te veel toeristen ontmoedigd om Europa te bezoeken. Dat is niet enkel een probleem voor hen, maar het betekent ook een groot verlies voor de Europese economie”, zei eurocommissaris voor Binnenlandse Zaken Cecilia Malmström.

Volgens de studie zou een soepeler visumbeleid over een periode van vijf jaar 130 miljard euro aan rechtstreekse uitgaven en 1,3 miljoen banen kunnen opleveren in Europa.

Visumprocedure vereenvoudigen

De Commissie wil de termijn voor de behandeling van visumaanvragen verminderen van 15 tot 10 dagen. Het aanvraagformulier wordt vereenvoudigd en visa moeten online aangevraagd kunnen worden.

Geregistreerde reizigers die vaak naar Europa afzakken, moeten volgens de Commissie een meervoudig inreisvisum voor drie jaar en later vijf jaar kunnen krijgen. Ze pleit ook voor speciale procedures voor grote evenementen en de invoering van een rondreisvisum, waarmee toeristen een jaar in de Schengenruimte kunnen verblijven.

Het visumbeleid van de Schengenlanden is de voorbije jaren al vereenvoudigd. Daardoor steeg het aantal aanvragen sinds 2009 al met 68 procent. De aanvragen uit Rusland zijn in die periode bijna verdubbeld tot ruim zes miljoen aanvragen in 2012. Daarmee is Rusland met ruime voorsprong koploper. Op de tweede plaats volgt Oekraïne met 1,3 miljoen aanvragen en daarna China met 1,2 miljoen aanvragen.

Gehoopt wordt dat de lidstaten en het Europees Parlement tegen 2015 een akkoord kunnen bereiken. Het flexibelere visumregime voor verblijven van korte duur geldt dan voor de 22 EU-lidstaten die deel uitmaken van de Schengenruimte en voor Noorwegen, Zwitserland, IJsland en Liechtenstein. (Belga/MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content