Eén visum voor Oost-Afrika, maar twee landen doen (nog) niet mee

© Reuters

Met één visum zullen toeristen vanaf volgend jaar Kenia, Oeganda en Rwanda kunnen bezoeken. De twee andere landen in de Oost-Afrikaanse Gemeenschap, Tanzania en Burundi, voelen zich buitengesloten.

De Oost-Afrikaanse Gemeenschap (EAC) bestaat uit Burundi, Kenia, Oeganda, Rwanda en Tanzania. Maar begin augustus hebben alleen Kenia, Oeganda en Rwanda het visumakkoord ondertekend. Daardoor kunnen toeristen vanaf januari met één enkel visum de drie landen bezoeken.

Het visum zal 100 dollar (74 euro) kosten en 90 dagen geldig zijn”, zegt Peter Okota van de immigratiedienst in Oeganda. Elk land krijgt 30 dollar, de rest is voor de technische ondersteuning.

M23-rebellen

Nu moet een toerist die de vijf EAC-landen bezoekt 250 tot 300 dollar aan visa betalen. Alleen Kenia laat nu een tweede bezoek met hetzelfde visum toe na het bezoek aan een ander EAC-land.

Volgens Godefroid Ka-Mana, voorzitter van Pole-instituut in het Congolese Goma, speelt het conflict in Congo mee bij de houding van Tanzania. Rwanda en Oeganda worden ervan beschuldigd de M23-rebellen in Congo te steunen.

De Tanzaniaanse deelname aan de nieuwe VN-missie tegen de M23 is geen toeval, zegt Ka-Mana. Tanzaniaanse blauwhelmen die in augustus het Congolese leger de M23-rebellen hielpen verdrijven uit hun strategische positie 15 kilometer ten noorden van Goma, verloren twee soldaten bij de gevechten. Eind vorige maand kwam een derde om; op 25 oktober waren nieuwe gevechten begonnen in de districten Kibumba, Kiwanja, Rutshuru en Rumangabo.

50 procent meer inkomsten

Volgens Diogène Musoni, docent economie aan het Rwanda Tourism University College, loopt Tanzania minder warm voor de Oost-Afrikaanse Gemeenschap (EAC) dan voor de Zuidelijk Afrikaanse Ontwikkelingsgemeenschap (SADC). Terwijl de toeristische inkomsten de eerstkomende vijf jaar met 50 procent zullen stijgen dankzij het nieuwe visum, zegt hij. “Eén enkel visum zal het eenvoudiger maken voor wie de toeristische attracties in Oost-Afrika wil bezoeken.”

Bij het Tanzaniaanse ministerie van Toerisme weigert men commentaar te geven op “het standpunt van Rwandese intellectuelen over de geïsoleerde positie van Tanzania.”

In september zei Samuel Sitta, de Tanzaniaanse minister voor de EAC, dat zijn land zich niet zou laten dwingen tot een overhaaste integratie. “Als ze plotseling besloten hebben ons te isoleren, dan kunnen we niet anders dan hen met rust te laten en hen het beste te wensen.”

Niet uitgesloten

In een verklaring die in september werd vrijgegeven, stelde de Burundese regering dat het visumakkoord van de drie landen twijfels deed rijzen bij de andere lidstaten.

Volgens het EAC-verdrag kunnen landen bepaalde projecten versneld uitvoeren, maar Burundi wijst erop dat het verdrag ook een consensus van alle lidstaten vraagt voor beslissingen van de organisatie.

Bij de ondertekening van het akkoord op 2 augustus zei de Rwandese minister voor de EAC, Jacqueline Muhongayire: “We willen duidelijk stellen dat de twee andere landen [Burundi en Tanzania] niet uitgesloten worden. Zij kunnen in dit akkoord stappen zodra het een prioriteit is voor hen.”

Voor het einde van 2014

Okota zegt dat de invoering van het gemeenschappelijke visum al sinds 2006 wordt uitgesteld als gevolg van bezorgdheden over veiligheid en infrastructuur in sommige EAC-landen. Nu gaat de discussie vooral over de visumtarieven en de verdeling van de inkomsten.

Volgens de Keniaanse president Uhuru Kenyatta is het nieuwe visum de enige manier om meer toeristen te lokken naar Oost-Afrika. “Het is de bedoeling om de gorilla’s van Rwanda, Oeganda en Burundi en de natuur van Kenia en Tanzania als één pakket aan te bieden.”

Hij hoopt dat alle EAC-landen voor het einde van volgend jaar het visum hebben ingevoerd. (IPS/MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content