Economische crisis houdt Belgen niet weg van de zon

© Belga

De vakantie-uittocht is begonnen. De Belgen reppen massaal zich naar de luchthaven in Zaventem en nemen het vliegtuig richting Turkije en vijfsterrenhotels.

Het komen en gaan voor de vertrekterminal van Brussels Airport en de zachte ochtendtemperaturen creëren meteen een vakantiesfeer en gezonde spanning. Taxi’s rijden aan, vaders droppen hun ondertussen meerderjarig geworden kroost en koppeltjes nemen afscheid wanneer slechts een van beiden het land verlaat. De ‘Kiss & Ride’-zone, zoals dat dan heet, is een plek van constant gewriemel en wordt in goede banen geleid door slechts een politieman. Op vijf minuten tijd stopt hij drie boetes onder ruitenwissers. “En toch heb ik het niet echt druk”, zegt hij.

Rust in de vertrekhal

Eens in de vertrekhal is alle drukte verdwenen. De rijen aan de incheckbalies zijn relatief kort en de loketten van de touroperators zijn vrijwel leeg. Reizigers stappen rustig naar hun rij, met de koffers achter zich, losjes in de hand. Een bende vrolijk kwetterende Italianen slentert naar de Alitalia-balie. Geen vakantiestress te bespeuren. Ook de toch wel ruim aanwezige politie staat rustig toe te kijken, terwijl ze ontspannen een praatje slaat. “Het is eigenlijk niet drukker als anders”, zegt een politieman. “In vergelijking met vorige week is er misschien iets meer volk, maar niet noemenswaardig”, zegt een collega.

De security van het Israëlische El Al Airlines staat er ook zo goed als werkloos bij. Hun incheckbalies zijn leeg. “De grootste massa komt deze namiddag, denk ik”, zegt een securitydame. “Maar de echte piek zal pas vrijdag of zaterdag zijn.” Of Tel Aviv een populaire reisbestemming is voor de Belgen, kon of wilde ze trouwens niet kwijt.

De zon in plaats van de school

Als er al iets opvalt in de vertrekterminal van de luchthaven, is het toch wel de aanwezigheid van jonge kinderen. Veel gezinnen met kinderen vertrekken nu al op reis, hoewel het schooljaar nog niet gedaan is. De kinderen trekken er zich weinig van aan. Nergens droevige of boze gezichtjes, enkel fonkelende oogjes telkens het bord met vertrektijden ratelt en updates geeft over de vluchten.

“Er zijn inderdaad vrij veel ouders die met hun – schoolplichtige – kinderen vertrekken”, zegt een luchthavensteward. De reden waarom is zoals altijd: “Het is goedkoper om wat vroeger te vertrekken”, aldus een mama. Een andere reden: “Er is geen opvang voorzien”, aldus een vader. Toch zijn er nog ouders die zich willen aanpassen aan het schooljaar. “Vanaf volgend jaar gaan we gewoon in augustus op vakantie”, zegt een mama van een dochter die pas volgend jaar schoolplichtig is.

Rustige uittocht

Op het bord met vertrektijden zijn weinig vertraagde en al helemaal geen afgelaste vluchten te bemerken. Brussels Airport lijkt voorlopig voor een rustige en vlotte uittocht te zorgen.

“Ons beroep is nu eenmaal om de drukte te doen meevallen”, zegt Jan Van der Cruysse, woordvoerder van Brussels Airport, wanneer hij de vertrekterminal eens komt bekijken. “Via onze planning zorgen we ervoor dat er nooit te veel reizigers ineens moeten vertrekken. Dankzij die spreiding voorkomen we overrompelingen.” Hij bevestigt dat vrijdag de drukste dag zal worden, met zo’n 43.000 vertrekkende reizigers. “Maar als iedereen op tijd komt, ook bij de vroege vluchten, verloopt alles even vlot als gewoonlijk”, zegt Van der Cruysse.

Topbestemmingen

Volgens Jetair zijn de favoriete bestemmingen van vliegvakanties momenteel Spanje, Turkije en Griekenland. Bij Thomas Cook is Turkije de absolute topbestemming van de Belg. “Spanje en Griekenland kennen een lichte terugval in vergelijking met vorig jaar”, zegt Baptiste Vanoutryve, woordvoerder van Thomas Cook. “Dat betekent echter niet dat die bestemmingen daarom minder populair zijn.”

Het is echter moeilijk om tussen de binnenkomende reizigers iemand te vinden die niet naar Turkije vliegt. “Wij gaan naar Turkije, ja”, vertelt een vrouw. De reden is eenvoudig. “Het is goedkoop en een vijfsterrenhotel is leuk voor onze dochter.”

Budget

Opvallend is dat de Belg even veel geld blijft uitgeven aan zijn vakantie, ondanks de economische crisis. “De manier waarop de mensen boeken verandert echter wel”, zegt Vanoutryve. “Ze boeken ofwel heel vroeg, om te genieten van vroegboekkortingen, ofwel heel laat en dan gaan ze volop voor last-minutes.” De Belg gaat met andere woorden op zoek naar kortingen. “En van die korting maken de mensen dan gebruik om bijvoorbeeld een vijfsterrenhotel te boeken in plaats van een viersterrenhotel, voor dezelfde prijs”, besluit Vanoutryve uit. (GM)
Woordvoerder Jan Van der Cruysse geeft ten slotte nog drie tips mee voor een vlot vertrek:

1) Vertrek op tijd.
2) Schrijf je naam op alle bagage. Mocht je wat verliezen, dan vinden jouw bezittingen je sneller terug.
3) Gebruik de speciale app van Brussels Airport, die je begeleidt van bij jou thuis tot in het vliegtuig. Voor de Android-versie is het nog even wachten.


Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content