Dubrovnik

01/01/09 om 11:00 - Bijgewerkt om 10:59

Bron: Knack Weekend

Zij die hemel op aarde zoeken, moeten naar Dubrovnik komen, zo schreef George Bernard Shaw. Sindsdien volgden velen deze raad op en togen naar de parel van de Adriatische Zee in het zuidelijkste deel van Dalmatie.

Dubrovnik

'Zij die hemel op aarde zoeken, moeten naar Dubrovnik komen', zo schreef George Bernard Shaw. Sindsdien volgden velen deze raad op en togen naar 'de parel van de Adriatische Zee' in het zuidelijkste deel van Dalmatië.

Wat moet je zien?
Geschiedenis
Eten en drinken

6 december 1991 staat gegrift in het geheugen van de 50.000 inwoners van Dubrovnik. Op die koude, bittere herfstdag wordt de oude binnenstad door de Serviërs met granaten bestookt. De historische stadskern wordt op honderden plekken geraakt en een aantal inwoners - de cijfers gaan van 30 tot 60 - komt om het leven.

Maar de bevolking van Kroatië wilde deze dramatische tijden zo snel mogelijk achter zich laten en heeft in een razend tempo Dubrovnik heropgebouwd. Buitenstaanders kunnen nu nog enkel aan een grote kaart, die aan de ingang van de stad hangt, zien welke ravage er was aangericht.

Dubrovnik kan prat gaan op een unieke ligging. De stad ligt op een schiereiland, aan de voet van een kalksteengebergte, en is omringd door subtropische planten en bomen. Voor de kust liggen idyllische eilandjes waaronder Lopud, een klein eilandje met een schitterende natuur.

Maar ook het centrum van de stad is uniek: het volledig autovrije historische centrum met z'n prachtige paleizen, eeuwenoude torens, kerken en forten staat in zijn geheel op de Lijst met Werelderfgoederen van Unesco.

Een aanrader in Dubrovnik zijn de oude stadsmuren die met hun lengte van 1940 meter het oude centrum omsluiten. Deze oersterke vestigingsmuren uit de 13e eeuw behoren tot de mooiste van Europa. Ondanks de gevechten in 1991 zijn de wallen, de versterkte forten en negen kleine bastions bijzonder goed bewaard gebleven.

De mooiste en meest levendige straat van Dubrovnik is Stradun. De straat is maar 200 meter lang en loopt van de Pilepoort naar de klokkentoren aan het andere eind van de oude stad. Tegen de avond komen alle inwoners van Dubrovnik naar deze straat voor hun 'korzo', traditionele avondwandeling.

Jaarlijks worden hier talloze festiviteiten gehouden waaronder de inmiddels beroemde Dubrovnik Zomer Spelen. Tijdens dit festival worden vele concerten gegeven door grote namen uit de klassieke muziek, maar ook dans- en theatervoorstellingen komen prachtig tot hun recht in het monumentale decor van de oude stad.

Bron: Weekend Knack

WeekendInformation Services

Ambacht ontmoet technologie

Ambacht ontmoet technologie

Op het eerste gezicht is de Gear 3 een traditioneel Zwitsers horloge. Totdat je aan ...

Onze partners