Dit eet je beter niet wanneer je gaat backpacken

1. Zelf gebrouwen alcohol

Hoe verleidelijk het ook mag lijken, een onbekend, lokaal gebrouwen drankje: waag je er niet aan. Om te beginnen is het water in veel landen al niet schoon genoeg om te drinken en weet je helemaal niet hoe de drank bewaard werd. Je kan er goed ziek van worden.

2. Ongepasteuriseerde zuivelproducten

Volgens de Amerikaanse Food and Drug Administration loop je bij het drinken van ongepasteuriseerde melk of bij het eten van ongepasteuriseerde yoghurt, ijs of kaas 150 keer zoveel kans op een voedsel gerelateerde ziekte dan bij wel gepasteuriseerde zuivelproducten. Pasteurisatie zorgt er immers voor dat schadelijke bacteriën zoals salmonella, E. Coli en listeria gedood worden.

3. Sla

De Wereldgezondheidsorganisatie raadt het eten van groenten met groene bladeren in minder hygiënische landen ten zeerste af want ze bevatten gevaarlijke micro-organismen die er niet af gewassen worden met water. In gebieden waar het water van een slechte kwaliteit is, maakt het wassen met dat water het probleem bovendien alleen nog maar groter.

4. Vis en schelpdieren

Vis en schelpdieren kunnen heerlijk zijn, maar helaas ook vaak de bron van heel wat nare ziektes, zeker wanneer je rauwe vis eet. Vergiftiging door het eten van schelpdieren kan verlammingsverschijnselen en neurotische symptomen veroorzaken. Ook kan het misselijkheid, braken, diarree en het gevoel dat je tanden uit je mond vallen veroorzaken.

5. Buffeteten

De gerechten in een buffet moet heel goed verzorgd worden, anders vormt het een bron van bacteriën. Het eten staat er uren achter elkaar, mensen hoesten en niezen erover en zitten er met hun handen aan en er landen vliegen op die er hun uitwerpselen op achter laten. Bovendien moet warm eten goed warm gehouden worden en koud voedsel voortdurend gekoeld worden en dat gebeurt lang niet altijd. Tenzij je er heel zeker van bent dat het restaurant het buffeteten op de juiste manier behandelt, kan je er beter niet van eten.

6. Rauwe eieren

Vermijd alle etenswaren waar rauwe eieren in verwerkt zijn zoals bepaalde cocktails, zelfgemaakte mayonaise en puddings. Wanneer je zelf eieren gaat koken was of drenk ze dan niet in water uit de kraan want de bacteriën in het water kunnen door de schaal in het binnenste van het ei dringen.

7. Sommige vruchten

Over fruit eten op reis wordt wel gezegd: “Boil it, cook it, peel it or forget it’. Gelukkig geldt dit niet voor alle vruchten. Fruit met een dikke schil zoals bananen, mango’s, ananas en papaya kan je prima eten omdat het vruchtvlees goed beschermd zit. Schil ze dan overigens altijd zelf en eet nooit stukken die al geschild zijn. Ander fruit met een dunne of geen schil kan je beter helemaal niet eten.

8. Niet volledig doorbakken vlees

Wanneer je niet zeker bent dat de weg die het vlees heeft afgelegd van weiland naar tafel volledig veilig is verlopen, kan je beter kiezen voor goed doorbakken vlees. De bacteriën aan de buitenkant worden al gedood wanneer het vlees maar even in de pan ligt, maar bacteriën in het weefsel verdwijnen pas volledig wanneer het vlees een temperatuur van minstens 71 graden heeft bereikt.

9. Vlees van apen, vleermuizen en andere wilde dieren

Zelfs de meest avontuurlijke reizigers die alles willen proberen laten dit vlees het beste voor wat het is. Het vlees van wilde dieren kan een doorgeefluik van allerlei nare ziekten zijn. Bovendien zijn onze lichamen niet gewend aan de bacteriën die in dat soort vlees huizen. En je weet nooit welk dier je precies op je bord krijgt, misschien gaat het wel om een bedreigde dierensoort.

10. IJslolly’s

Het lijkt zo onschuldig, een lekker ijsje, maar je kan ze om drie redenen beter laten liggen. Er wordt water, fruit en zuivelproducten voor gebruikt: drie ingrediënten die niet te vertrouwen zijn. (Smarter Travel/MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content