Deze valuta bevatten de meeste bacteriën

28/03/13 om 11:41 - Bijgewerkt om 11:41

Bron: Knack Weekend

Dagelijks wisselen miljoenen munten en bankbiljetten van eigenaar. Iedereen die het geld in hand krijgt laat bacteriën achter. Wetenschappers van de universiteit van Oxford onderzochten welke Europese valuta het viest zijn.

Deze valuta bevatten de meeste bacteriën

© Thinkstock

Meer dan de helft van de Britten is ervan overtuigd dat geld het vieste ding is dat ze aanraken. En daar hebben ze gelijk in, blijkt uit onderzoek van de universiteit van Oxford.

Ian Thompson, hoogleraar techniek in Oxford, verklaart dat de Europese valuta gemiddeld 26.000 bacteriën bevatten, terwijl 11.000 bacteriën voldoende zijn voor het overdragen van een aantal pathogene (biologische ziekteverwekkers) organismen.

Eerdere onderzoeken hebben uitgewezen dat schadelijke bacteriën zoals Klebsiella en Enterobacter geregeld voorkomen op munten en biljetten. Zeker nu er vaker bacteriën opduiken die resistent zijn voor antibiotica zou een wereldwijd onderzoek gerechtvaardigd zijn, aldus Thompson.

Merkwaardig genoeg is de euro met gemiddeld 11.600 bacteriën de schoonste Europese munt. Het Britse pond bevat er gemiddeld 26.000, maar de meeste bacteriën werden gevonden op de Deense kronen (40.226) en op de Zweedse kronen (39.600). Ter vergelijking: op nieuw geld komen slechts 2.400 bacteriën voor. (MS)

Lees meer over:

Onze partners