De supervulkaan van Yellowstone

Deze zogenaamde supervulkaan ziet er weliswaar niet uit zoals wij ons een vulkaan voorstellen: een berg met bovenin een gat waar van tijd tot tijd lava uitspuit. Ongeveer de helft van heel Yellowstone National Park is eigenlijk Ć©Ć©n grote krater of caldera met een omtrek van 80 bij 55 kilometer.

De vulkaan onder Yellowstone barst ongeveer Ć©Ć©n maal in de 600.000 tot 800.000 jaar uit. De laatste grote uitbarsting vond ongeveer 640.000 jaar geleden plaats. De gevolgen waren enorm: een groot deel van Noord-Amerika lag bedekt onder een dikke laag as en waarschijnlijk daalde de temperatuur over hele wereld met een paar graden.

Het Yellowstone Volcano Observatory voert overal in het park voortdurend metingen uit en daaruit blijkt dat de vulkaan de laatste jaren onrustiger wordt. Er komen meer aardbevingen voor – meestal zo klein dat ze niet eens gevoeld worden – en de bodem van het park begint iets omhoog te komen met ongeveer 7 centimeter per jaar.

Toch achten onderzoekers van dit Observatory de kans bijzonder klein, ongeveer 1 op 730.000, dat de supervulkaan binnenkort uit zal barsten.

Voorlopig kunnen we nog met een gerust hart Yellowstone bezoeken en genieten van de prachtige natuurverschijnselen zoals de geisers, de helderblauwe stomende meertjes en borrelende modderpoelen waar de supervulkaan voor zorgt. Zo’n bezoek wordt misschien nog wel specialer wanneer u weet wat er zich onder uw voeten afspeelt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content