De reistrends van 2017: we keerden tevreden terug

© iStockphoto
Sebastiaan Bedaux
Sebastiaan Bedaux Sebastiaan Bedaux is freelance televisie- en reisjournalist.

Waar gingen we heen in 2017? Dé hotspots, bestemmingen en reistrends van het afgelopen jaar.

1. Slovenië

Een groene, actieve, gezonde en lekkere bestemming. Zo profileert Slovenië zich de laatste jaren en dat valt in de smaak bij de Belgen. In de eerste zeven maanden van 2017 steeg het aantal Belgische toeristen in Slovenië met maar liefst 28%. Dat Ljubljana in 2016 de titel van European Green Capital verwierf, bleef ook niet zonder gevolg want de Sloveense hoofdstad was dit jaar populairder dan ooit. Maar ook de rest van het land werd in 2017 de hemel in geprezen, wegens zijn verscheidenheid: Slovenië herbergt een kuststrook aan de Middellandse Zee, Alpen, glooiende heuvels vol wijngaarden en hooglanden en plateaus.

Het Tivolipark in Ljubljana.
Het Tivolipark in Ljubljana.© ISTOCK

2. Finland

Met een honderdste verjaardag liep Finland dit jaar wereldwijd in de schijnwerpers (al moest het de aandacht delen met het vijftig jaar oudere Canada). Cijfers voor België zijn er helaas niet, maar als we mogen afgaan op de trends in Nederland (+12,6%) en Duitsland (+10,6%), dan zijn er dit jaar zeker ook meer Belgische toeristen naar Finland getrokken. Vreemd is dat niet. Finland herbergt veertig nationale parken, twaalf wilderniszones en zes nationale wandel- omgevingen.

3. IJsland

In lijstjes met bestemmingen die uitzonderlijk scoren, mag IJsland niet ontbreken. Het prachtige eiland verwacht 2017 af te ronden met 2,3 miljoen toeristen, een stijging met 30% ten opzichte van vorig jaar. In 2010 kreeg IJsland nog geen half miljoen toeristen over de vloer. Voor de komende twee jaar verwacht het land een iets minder explosieve groei, met 11% in 2018 en 9% in 2019.

4. Faeröer

Omdat IJsland voor bepaalde reizigers toch wat te druk wordt – en de natuur op de Faeröer al even indrukwekkend is – stijgt de populariteit van de Deense eilandengroep al enkele jaren op rij. Het aantal internationale toeristen steeg sinds 2010 met een derde, van 200.000 naar 300.000.

Gasadalur en zijn Mulafossurwaterval op de Faeröer.
Gasadalur en zijn Mulafossurwaterval op de Faeröer.© ISTOCK

Chinezen krijgen reiskriebels

In de eerste helft van 2017 steeg het aantal Chinese toeristen in het buitenland met 14% (bron: COTRI). In 2016 gaven Chinezen 261 miljard dollar uit op hun vakantiebestemming, een verdrievoudiging in vijf jaar tijd. De 130 miljoen Chinezen die dit jaar op vakantie gingen in het buitenland, maken nog geen tien procent uit van het inwonersaantal. China heeft met andere woorden nog heel wat toeristisch potentieel.

Gloednieuwe musea en hotels

1. Musée Yves Saint Laurent in Marrakesh

Op 19 oktober, zes weken na het overlijden van Pierre Bergé (de weduwnaar van YSL), opende in Marrakesh het Yves Saint Laurent Museum, een vierduizend vierkante meter grote ode aan het leven van de Franse modeontwerper.

Musée Yves Saint Laurent in Marrakech.
Musée Yves Saint Laurent in Marrakech.© .

museeyslmarrakech.com

2. Louvre Abu Dhabi

De opening van dit mega- project was oorspronkelijk gepland voor 2012, maar het Louvre Abu Dhabi werd uiteindelijk geopend op 11 november jongstleden. Het museum is een nieuw cultureel baken in het Midden-Oosten en exposeert een wisselende collectie van zo’n driehonderd werken uit het Louvre in Parijs.

louvreabudhabi.ae

3. Zeitz MOCAA

Zuid-Afrika’s Tate Modern, zoals het Zeitz MOCAA in Kaapstad genoemd wordt, ontving zijn eerste bezoekers op 22 september. Het is met tachtig zalen verspreid over negen verdiepingen het grootste museum voor hedendaagse kunst in heel Afrika.

zeitzmocaa.museum

Zeitz MOCAA in de omgebouwde graansilo uit 1921.
Zeitz MOCAA in de omgebouwde graansilo uit 1921.© IWAN BAAN

4. The Ned

Een van de meest in het oog springende hotelopeningen van 2017 was die van The Ned, een uniek vijfsterrenproject in de voormalige Midland Bank in ‘The City’ in Londen. Het hotel telt 252 kamers, 9 restaurants, een club, een dakzwembad en een spa.

thened.com

5. The Lovelace

Nieuw sinds 22 augustus in München is The Lovelace, een hotel annex event space. The Lovelace is een tijdelijk fenomeen (tot 2019) dat vooral gericht is op het aantrekken van creatieve projecten en creatieve geesten.

thelovelace.com

The Lovelace. Een creatief hotel in de 'Bayerische Staatsbank'.
The Lovelace. Een creatief hotel in de ‘Bayerische Staatsbank’.© GF

Avontuur met de handrem

Traditionele wintersportlanden als Frankrijk en Oostenrijk bleven ook dit jaar enorm populair, maar ook meer avontuurlijke skibestemmingen als Iran, Canada, Japan en zelfs Turkije en Marokko spreken steeds meer wintersporters aan. Het is een van de grootste reistrends van 2017: actief en avontuurlijk reizen. Hiken in de Alpen, op safari in Afrika en zwemmen tussen de walvishaaien in Mexico, het zijn maar een paar voorbeelden van avontuurlijke reisopties die in trek waren dit jaar.

Tegelijkertijd vertoont het wereldwijde toerisme een hang naar veiligheid. De tien veiligste landen ter wereld in 2017 – van Finland op 1 over IJsland (3) en Rwanda (9) tot Qatar – mochten bijna allemaal (fors) meer toeristen ontvangen. Voor bepaalde markten – denk bijvoorbeeld aan China – speelt de veiligheid van een bestemming een doorslaggevende rol in de keuze van de vakantiegangers.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content