De 50 fijnste steden om te wonen

27/05/10 om 18:32 - Bijgewerkt om 18:32

In welke steden is de leefkwaliteit het hoogst? Adviesbureau Mercer stelt jaarlijks een top 50 samen van de fijnste steden om te wonen.

Wenen staat voor het tweede jaar op nummer 1 in de lijst van steden die het adviesbureau Mercer jaarlijks maakt op basis van onderzoek naar de leefkwaliteit in wereldsteden.

Brussel zakt van de 14de naar de 15de plaats. Bagdad scoort het laagst. Dit jaar is ook gekeken naar hoe "groen" de steden zijn. Op dit vlak scoort Calgary, in Canada, het best en staat Brussel op een gedeelde 41ste plaats met Leipzig.

Europese steden domineren de top 10 van de lijst. De hoogst genoteerde Amerikaanse stad is Honolulu op plaats 31, gevolgd door San Francisco op plaats 32. Singapore (28) is de hoogst genoteerde Aziatische stad, gevolgd door Tokio op plaats 40.

Pointe-à-Pitre, de hoofdstad van Guadeloupe, is nieuw in de lijst en is meteen de hoogste genoteerde Latijns-Amerikaanse stad op nummer 62. Dubai (75) in de Verenigde Arabische Emiraten is in het Midden-Oosten de stad met de beste leefkwaliteit.

Kaapstad (86) en Johannesburg (96), waar dit jaar WK-wedstrijden gespeeld worden, doen het niet al te best. Dit heeft onder meer te maken met de criminaliteit.

Het onderzoek (Worldwide Quality of Living Survey) werd eind 2009 uitgevoerd. De steden zijn afgezet tegen New York als basisstad met een score van 100. Het onderzoek beslaat in totaal 221 steden.

De top 50 en andere rangschikkingen staan op www.mercer.be. Op het vlak van milieuvriendelijkheid is onder andere gekeken naar de beschikbaarheid van water, riolering, luchtvervuiling en verkeersdrukte.

Lees meer over:

Onze partners