Reistip: op visite bij Napoleon in Compiègne

© Marc Poirier

Keizer Napoleon wordt straks ook de nieuwe interieurhype, want de belangstelling voor zijn Empirestijl groeit. Voor wie zuidwaarts rijdt, ligt Compiègne op de weg: nu een rustig provinciestadje met keizerlijke allures waar je een prachtig paleis ontdekt en wordt ondergedompeld in de Empirestijl.

Compiègne is een ideale bestemming voor een zondagse trip, want de stad ligt nog voor Parijs. Het is een vrij stille stad waar je snel een natje en droogje vindt, maar je gaat er natuurlijk – nog meer dan voor het eten – naartoe voor dat enorme paleis waar zelfs de Russische Tsaren naar hebben opgekeken.

De opgravingen van Pompeij en Herculaneum in de tweede helft van de 18eeeuw zorgden voor heel wat nieuwsgierigheid en voor een heropbloei van de neoclassicistische stijl.

Het Paleis van Compiègne is een schatkamer voor wie dol is op de Empirestijl: een door keizer Napoleon himself ontworpen stijl die nu volop wordt geherwaardeerd. En dat merk je al op de antiekmarkt, want de prijzen voor mooie meubels en objecten in Empirestijl gaan de hoogte in. Terecht, want deze stijl is gewoon schitterend. Omdat hij er echt iets bijzonders van wilde maken, liet Napoleon Bonaparte I een groot deel van het paleis inrichten in de stijl.

Antiek werd hip

De keizer was immers helemaal weg van de kunst en architectuur van de Oudheid. Hij bewonderde vooral de Egyptenaren en de Romeinen. Nu leefde hij ook in een tijd waarin beide culturen werden herontdekt. Zo zorgden de opgravingen van Pompeij en Herculaneum, de twee door de Vesuvius onder lava bedolven steden, in de tweede helft van de 18de eeuw voor heel wat nieuwsgierigheid. Het zorgde voor een heropbloei van de neoclassicistische stijl en een grote verzamelwoede van archeologica uit de Oudheid. In een klap werd ook de Faraonische kunst herontdekt. Napoleon, die zich spiegelde aan de grote Romeinse en Egyptische heersers, verkoos dus een mengstijl die allerlei elementen uit de Oudheid recupereert. Daaruit vloeide de elegante en verfijnde Empirestijl voort.

Reistip: op visite bij Napoleon in Compiègne
© .

Franse voorbeeldfunctie

Bovendien zorgde Napoleon in Frankrijk voor een boost van de gehele kunstnijverheid. Hij gaf opdrachten om van alles en nog wat te produceren aan huisraad en interieuropsmuk, van behangsels tot kristal, porselein, brons en meubels. Zo werd Frankrijk rond 1805 qua design hét voorbeeld voor de ontwerpers van de gehele Westerse wereld. De stijl werd ook internationaal bekend door de talrijke publicaties. Met als gevolg dat vrijwel alle designers in het Westen, tot in Rusland toe, tegen 1810 in de Empirestijl hanteerden.

Compiègne

Het is een hele belevenis om in het Paleis van Compiègne de keizerlijke appartementen te bezoeken die dé voorbeelden zijn van die stijl. Alles bleef er namelijk uitstekend bewaard en het ensemble werd amper gerestaureerd. Ondertussen kreeg het interieur een aangename patina door de tand des tijd, wat het nog mooier maakt. Het is heerlijk om er te genieten van de onwaarschijnlijke mooie decoratieschilderingen op wanden en deuren. Alles is verfijnd, tot en met het parket en het somptueuze stucwerk van de plafonds.

Malmaison

Wie er maar niet genoeg van krijgt, rijdt wel nog even door naar het kasteel van Malmaison, naast Parijs, waar Joséphine de Beauharnais resideerde, dat minstens zo mooi is en door zijn kleinere schaal ook intiemer is.

Expo

Wie dit weekend nog snel even naar Compiègne rijdt, kan er de expo meepikken over de kunstnijverheid die Napoleon nieuw leven inblies. De expo Napoleon I, ou la légende des arts loopt tot 27 juli.

Voor info: www.palaisdecompiegne.fr en www.chateau-malmaison.fr

(Piet Swimberghe)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content