In Diepenbeek is een orgaanmuseum geopend

© Epa

In Diepenbeek heeft de UHasselt de deuren geopend van een orgaanmuseum. Studenten, onderzoekers en het publiek kunnen er meer dan 200 normale en door ziekten of infecties aangetaste organen en misvormde foetussen ontdekken.

De expo is een verzameling van Dr. Johan Van Robays, die alle zeldzaamheden uit zijn ruim 40-jarige carriĆØre als patholoog-anatoom in het museum heeft samengebracht.

Foetussen die lijken op een cycloop of zeemeermin. Een (goedaardige) cyste van de eierstok met huid en haren. Een darm aangetast door de ziekte van Crohn… Het zijn 3 voorbeelden van de 200 stukken die Dr. Johan Van Robays door de jaren heen verzamelde en in het orgaanmuseum tentoonstelt. “De meeste preparaten in het museum zijn chirurgisch verwijderde organen”, zegt dr. Van Robays. “De foetussen zijn afkomstig van een abortus of miskraam en dateren uit de periode waarin begraven of cremeren nog niet verplicht was.”

Zeldzame afwijkingen

De selectie aan afwijkingen staat uitgestald in 160 weckpotten. Daarnaast zijn er nog 40 ‘emmers’ met grotere operatiestukken. “Het zijn stuk voor stuk zeldzame objecten met afwijkingen die bijna nooit voorkomen. Of met afwijkingen die vrij gangbaar zijn, maar praktisch nooit te zien”, aldus de dokter.

Het museum biedt didactische meerwaarde voor de studenten en onderzoekers van de UHasselt, maar mikt ook op belangstelling van het grote publiek. “Oog in oog staan met echte menselijke organen is voor iederĆ©Ć©n een leerrijke ervaring”, weet Johan Van Robays. “Bezoekers schrikken bijvoorbeeld als ze zien hoe groot een lever is of hoe klein de baarmoeder.”

De collectie werd vroeger bewaard op de dienst Pathologische Ontleedkunde van het Ziekenhuis Oost-Limburg in Genk, waar Dr. Van Robays jarenlang werkte als patholoog-anatoom. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content