Curaçao: Nederlandstalig paradijs in de Caraïben

‘Dushi Kòrsou’, de titel van het voormalige volkslied- zalig Curaçao in het Papiaments – maakt al duidelijk hoeveel de inwoners van hun land houden. En volledig terecht, want het is aangenaam vertoeven op het Caraïbische eiland.

‘Dushi Kòrsou’, de titel van het voormalige volkslied- zalig Curaçao in het Papiaments – maakt al duidelijk hoeveel de inwoners van hun land houden. En volledig terecht, want het is aangenaam vertoeven op het Caraïbische eiland. Wie zoekt naar een vakantiebestemming waar ontspanning hand in hand gaat met avontuur en sport, is hier aan het juiste adres. In dit verslag komt u precies te weten waarom Curaçao de ideale bestemming is voor levensgenieters.

Voor de kust van Venezuela bevindt zich het banaanvormige eiland Curaçao, bekend als een van de ‘ABC-eilanden’ van de Nederlandse Antillen. Op 10 oktober 2010 werd het eiland autonoom, al blijft de band met Nederland nog wel erg sterk. De culturen en inwoners van Curaçao bestaan uit een smeltkroes van maar liefst 55 nationaliteiten en bevolkingsgroepen, waaronder de Joden, Portugezen, Nederlanders, Afrikanen en Zuid-Amerikanen.

Voor Vlamingen is het erg gemakkelijk om te communiceren met de locals aangezien vrijwel iedereen Nederlands praat en heel wat Nederlanders er hun (tweede) thuis van hebben gemaakt. Daarnaast spreken de Curaçaoënaars ook een aardig mondje Engels, Spaans en Papiamento. Handig, maar let op met het typische vakantiegeroddel, want hoe positief en warm van aard de plaatselijke bevolking ook mag zijn, achterklap wordt nergens geapprecieerd.

Bon biní op Dushi Kòrsou

De eerste indruk van Dushi Kòrsou is niet zo liefelijk. Tijdens de rit van de luchthaven naar ons hotel passeren we de olieraffinaderij die Shell er ooit neer plantte. Een stinkend gedrocht dat gelukkig niet typerend is voor de rest van het eiland. Het uitzicht aan de andere kant van de brug is heel wat idyllischer. De iconische gekleurde huisjes van Willemstad en de schittering op het water zorgen meteen voor een vrolijke verwelkoming op het Caraïbische eiland. Bovendien is het onthaal in ons gezellige boutique hotel The Scuba Lodge and Suites zo hartelijk dat we ons meteen thuis voelen op Curaçao.

Een welgemeende bon biní (welkom in het Papiamentu) krijgt ons reisgevolg ook in het restaurant Kome, waar we van ons hotel te voet heen wandelen met een rammelende maag. Het hotel waar we verblijven en Kome zijn vrij nieuwe zaken in de wijk Pietermaai, die de laatste jaren uit het slop werd gehaald. In korte tijd is het opnieuw uitgegroeid tot een bruisende wijk, waar de verloedering van enkele jaren terug veraf lijkt. Als Vlaming zal je je hier zeker thuis voelen, want ook hier gonst het van de levensgenieters die houden van lekker eten en drinken.

Heden en verleden in Willemstad

Willemstad, de hoofdstad van Curaçao en door haar ‘Hollandse’ architectuur ook soms het Amsterdam van het westelijke halfrond genoemd, staat niet voor niets op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. In het charmante stadje ontmoet het heden het verleden. Zo kan je van Punda (punt) naar Otrabanda (andere kant) wandelen via de drijvende koningin Emma pontjesbrug. De brug, die in 1888 als tolbrug werd gebruikt, drijft op zestien pontons over de Sint Annabaai en geeft je een mooi uitzicht op de kleurrijke huisjes aan de Handelskade en op de Koningin Julianabrug.

Op Punda struinen we langs de drijvende markt met schepen uit Venezuela. Zelfs de zeilen die de markt van schaduw voorzien zijn rijkelijk gekleurd, zoals alles in het levendige Curaçao. De bontgekleurde uitgestalde waren voegen ook hun duit in het zakje en zien er bovendien erg verfrissend en sappig uit. Maar eveneens de verse vis die verkocht wordt op de markt, vertoont een rijk kleurenpallet. De vissen worden terplekke schoongemaakt en rechtstreeks vanuit de schepen verkocht aan voorbijgangers.

De volgende halte is het Kura Hulanda Museum, waar we leren over de slavengeschiedenis van het eiland. Onze gids, een dolenthousiaste Vlamingenfan, geeft uitleg over deze gruwelijke bladzijde in de geschiedenis en leidt ons gezwind langs de verschillende zalen in het museum.

Na een bezoek aan het museum kan je ook de rest van het hoteldorp bezichtigen. De Kura Hulanda Village & Spa is een oase van rust en herbergt 82 luxekamers in gerestaureerde huizen uit de 18de en 19de eeuw in de typische Nederlands-Caraïbische stijl. Wie honger of dorst heeft gekregen na het museumbezoek, kan terecht in een van de restaurants of cafés in het hoteldorp. Wie echter nog energie genoeg heeft om een kleine wandeling naar het Riffort aan de Sint Annabaai te maken, vindt ook daar heel wat opties.

Het fort, dat in 1828 werd gebouwd tussen de haven, kust en het voormalig Rifwater, diende om Otrabanda te beschermen tegen kwaadwillige indringers. Vandaag de dag huisvest het fort een shopping centrum, restaurants, bars en een ijsjeszaak. Zo is het bijzonder aangenaam vertoeven op het terras van Le Clochard, waar bezoekers een mooi uitzicht hebben op het water en de stad. Onze nieuwe favoriete vis, de red snapper, kan je vrijwel overal op Curaçao vinden op de menukaart en is dan ook een echte aanrader voor wie van kraakverse vis houdt.

Fauna, flora en woeste rotspartijen

Wie denkt aan de Caraïben, ziet waarschijnlijk parelwitte stranden, azuurblauwe zee, palmbomen, jungles en kokosnoten voor zich. Dit gaat niet helemaal op voor Curaçao. Aan paradijselijke stranden geen tekort en de kleur van het zeewater overtreft ieders stoutste dromen. Maar wouden zal je niet tegenkomen op het eiland. Wanneer we het binnenland van Curaçao verkennen, ontdekken we de woeste, woestijnachtige kant van onze vakantiebestemming. Cactussen domineren het rotsachtige landschap. Toch kunnen we meer dan vijfhonderd verschillende soorten planten en bomen vinden op het eiland.

Een jeepsafari in het Christoffelpark is een gouden tip voor natuurliefhebbers. Gewapend met een fototoestel en zonnecrème met factor 50 kruipen we in de laadbak en laten we ons gidsen door de natuurpracht die het eiland te bieden heeft. Naast flora vinden we in Curaçao ook interessante fauna. Zo komen we schapen en geiten tegen die te onderscheiden zijn door hun staart en waarvan de lammeren ons onmiddellijk vertederen. Ook wemelt het van leguanen, die liggen te zonnebaden op wegen en in bomen en onverstoord poseren voor foto’s.

De majestueuze Caracara’s, valkachtigen die bekend staan om hun intelligentie, rusten uit bovenop grote cactussen in het natuurpark. We botsen zelfs op een klein slangetje en zijn blij dat zijn grotere soortgenoten het niet wagen dichterbij kruipen. Aan het einde van de rit mogen we de suikerdiefjes lokken met suiker, waarop de vogeltjes hun rustplaats in de bomen verlaten om te komen smullen. Wie graag de flamingo’s wil spotten, maakt best een uitstap naar Sint Willibrordus (Williwood). Daar baden de roze vogels onverstoord in het wild terwijl bezoekers dichterbij sluipen voor een foto.

Ook fans van geneeskrachtige planten komen aan hun trekken op het eiland. Zo kan je heel wat interessante kruiden, bomen en planten vinden in de botanische tuin van Dina Veeris, die bovendien uren kan vertellen over de werking van alles wat er groeit. Ook een stop bij de aloë vera plantage kunnen we aanraden. Deze plant groeit als kool op het Curaçao dankzij het warme en droge klimaat. Tegenwoordig is er vrijwel geen enkel beautylabel dat niet werkt met aloë vera. Wie echt zeker wil zijn van kwalitatieve producten met dit wondermiddel, kan zijn slag slaan op de plantage. Met hun eigen lijn CurAloe beloven ze producten die een zeer hoge concentratie pure aloë vera-gel bevatten. De plantage zorgt er bovendien voor dat ze de aarde geen kwaad berokkenen en werkt op een ecologisch verantwoorde manier.

Wie graag wil genieten van de natuur en het leven op het water, kan een boottrip ondernemen. Wij kiezen voor een sunset tripje op het Spaanse Water met een boot van de Miss Ann Boattrips. Terwijl de zon haar laatste stralen werpt, varen we langs luxueuze villa’s aan het water, de meest schilderachtige rotsen en groene mangroves die mooi afsteken tegen het blauwe water. Met de wind in de haren en een drankje in de hand genieten we van de zonsondergang en rust die het varen met zich meebrengt.

Een verfrissende duik in het zilte sop Wie liever in het water vertoeft dan erop, zal vast veel plezier beleven aan een snorkelsessie. Nergens beter een eerste snorkelervaring opdoen dan in Curaçao, waar het zeewater wel een zwembad lijkt en de instructeurs engelengeduld hebben. Of toch onze instructeur, een Belg die in Curaçao verzeild is geraakt en er al enkele jaren geniet van het paradijselijke leven

In onze uitvalbasis, ons hotel The Scuba Lodge, krijgen we een uitrusting aangemeten die bestaat uit zwemvinnen, een duikbril, een snorkel en een rash guard tegen de brandende zon op onze rug en nek. Tijdens het snorkelen, zien we het scheepswrak van een tugboat, vissen in de mooiste kleuren, een lui zeepaardje en een zeeslang – al kan die ook in onze verbeelding zijn voorbij gezweefd.Onder water is het heerlijk stil en beweegt alles net dat tikje trager. Snorkelen zorgt dan ook voor een enorme dosis rust, wat perfect aansluit bij onze ontspannende reis.

Wie een dagje strand plant, kan zich verplaatsen naar een van de fraaie baaien of beachclubs die het eiland rijk is. Voor smartphoneverslaafden is dit een ideale activiteit want in vrijwel iedere beachclub is er gratis wifi te vinden. Die jaloersmakende Instagramfoto’s van de brandende zon en het azuurblauwe zeewater zijn dus in een wip online geplaatst. Het enige wat je nog rest is een geschikte Instagramfilter vinden, aangezien het zalig zwemmen en zonnen is bij paradijselijke stranden zoals Cas Aboa Beach, Westpunt, Grote en Kleine Knip, Playa Porto Mari, Mambo beach, Kokomo beach en Jan Thiel.

Dit laatste strand herbergt de mooie beachclubs Zest en Papagayo, waar je ook gezellig kan tafelen of een verfrissende cocktail kan nuttigen. Bij Zest staat overigens de Vlaamse chef Franky Vandierendonck aan het hoofd. Het heerlijke dessert met chocolade dat we hier geserveerd krijgen, zorgt er bovendien voor dat we ons favoriete zoete tussendoortje niet moeten missen zo ver van huis.

Verwennerij voor lichaam en geest

Bij een verwenvakantie hoort natuurlijk ook een uitje naar een plaatselijk wellnesscenter. Niet dat we het écht nodig hebben, want stress is een woord dat men niet kent op Curaçao. Toch laten we ons onder handen nemen door de ervaren schoonheidsspecialistes en masseurs bij Laman Spa aan Jan Thiel en de Avila Hotel Spa. Pas wel op met massageolie op dit zonovergoten eiland. Ondergetekende heeft aan den lijve mogen ondervinden dat olie het effect van de zon versterkt en ervoor zorgt dat je verandert in een erg ontspannen rode kreeft. Afspoelen na een massagesessie is dus ten zeerste aangeraden.

Wie naast zijn lichaam ook zijn geest wil ontspannen, raden we aan om een van de yogacentra te bezoeken en na een ontspannende sessie volledig zen buiten te wandelen. Yoga is een ware trend en centra schieten dan ook als paddenstoelen uit de grond. Zoek daarom een instructeur die jarenlange ervaring heeft en professionele begeleiding kan bieden. De gediplomeerde Yvonne Martin leidt het Yoga Centrum Curaçao en zorgt voor een rustgevende sessie die ons als herboren doet voelen. Ook bij Mindful Yoga Curaçao kiezen ze voor een professionele aanpak die yogafanaten, maar ook beginners, zeker zullen appreciëren.

Dat lichaam en geest volledig ontspannen zijn na een reis naar Curaçao kunnen we u garanderen. En dat u nog eens terug zal willen naar het kleine, charmante eiland vol hagelwitte stranden en woeste natuur ook.

Lotte Philipsen

Wij vlogen vanuit Schiphol rechtstreeks naar Curaçao met ArkeFly. We verbleven in The Scuba Lodge and Suites in Pietermaai. Surf voor meer info over Curaçao naar www.curacao.com.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content