Lekkere eetadresjes in tien Europese landen

© GF

Uit onderzoek van Expedia blijkt dat we de keuze voor onze reisbestemming voor een deel laten bepalen door het lokale eten. Foodies uit tien Europese landen onthullen hun favoriete adresjes om te ontbijten, lunchen of dineren. Tien maal Europa op je bord als het ware.

Denemarken: Kopenhagen

De beste adresjes in Kopenhagen? Moet je zeker eens rondlopen in Nordre Frihavngade, in het oostelijk deel van de stad. Het is een mix van contrasten. Je koopt er verse vis bij visboer Odin, je vindt er een Franse kaasboer en een hamburgertent naast de biologische slager. ’s Morgens een heerlijke kop koffie bij Kagestuen 43 en ’s middags een gezond slaatje in de verborgen parel Souls. Verplicht voor elke foodie: Torvelhallerne. Dat is geen supermarkt, maar een super markt met meer dan 60 kramen waar je alles kan kopen: verse vis, lokale specialiteiten, exotische kruiden, chocolade, tapas, …

Duitsland: Stuttgart en Berlijn

Schnitzel en bier. Een torenhoog cliché maar een must als je in Stuttgart bent. In de thuisstad van Porsche serveren ze uitstekende schnitzel in Carls Brauhaus, in de typische sfeer van een herberg. Nog meer nostalgie vind je in Berlijn. Daar kan je in het etablissement Volkskammerde sfeer van Oost-Duitsland van de jaren ’70 en ’80 proeven, met op het menu Kalter Hund (koude hond), Falscher Hase (vals konijn) en Aubi in het glas. Een beetje ‘ostalgie’ (nostalgie en Oost-Duitsland) op een prettige manier.

Frankrijk: Bordeaux

Moeilijk om in de bakermat van de gastronomie en de thuishaven van de Michelingids slechts enkele leuke adresjes te selecteren. We proberen het toch met Belle Campagne, een klein restaurant in het Saint Pierre district van Bordeaux. Hier proef je de essentie van de Aquitaine. Alles wat je op je bord krijgt uit deze geëngageerde keuken, halen de eigenaars rechtstreeks bij lokale boeren. Verser kan haast niet.

Ierland: Dublin

Dublin is een gastvrije, karaktervolle stad vol geschiedenis. Maar het is ook een centrum van goede restaurants en cafes. Het leuke is dat alles op wandelafstand van elkaar ligt. De coolste plek voor een brunch is momenteel Coppinger Row. Deze hotspot scoort hoog bij Dubliners dankzij het vriendelijke personeel, de heerlijke drankjes en natuurlijk lekker eten. De mediterraanse keuken in een aangename atmosfeer doet je de tijd vergeten. Ben je een van die mensen die graag lokale supermarkten bezoekt, dan moet je zeker naar Fallon & Byrne met zijn ambachtelijke producten, zelfgemaakte dipsausjes, heerlijke afhaalmaaltijden met zelfgemaakte muesli en een eigen restaurant.

Italië : Palermo

De beste manier om een nieuwe stad te ontdekken is te doen wat de locals doen. En in Palermo, de hoofdstad van Sicilië, kan je dan niet voorbij aan I Cuochini. Dit restaurant ligt op een binnenplaats en de continue wachtrij geeft aan dat het er lekker is. I Cuochini heeft voor elk wat wils: ‘fast food’, traditionele keuken, Panzerotto met buffalo mozzarella, focaccia, timbaletti en arancinette (gebakjes gevuld met vlees, tomatensaus en een mix van typische Siciliaanse kruiden).

Nederland: Rotterdam

Voor fijnproevers is de Markthal van Rotterdam het summum. Geen kroket uit de muur, maar een overdekte marktvloer in een spectaculaire boog vol met kleine kraampjes en restaurants die allemaal draaien om één ding: culinaire verwennerij. Kunstenaar Arno Coenen creëerde op het plafond het grootste kunstwerk ter wereld: de Horn of Plenty.

Noorwegen: Fredrikstad

De versterkte stad in Fredrikstad werd in 1567 opgericht door koning Frederik II, en is een van de best bewaarde vestingsteden in Noord-Europa. In de omwalde stad vind je leuke kleine winkels, restaurantjes en cafeetjes. Gedurende de warme maanden is er ook een wekelijkse markt in de versterkte stad. Een van de favoriete cafés van de lokale bevolking is Mormors(letterlijk: ‘Grootmoeders’). De huidige uitbaters gaan er prat op dat alles wat ze er opdienen van ‘scratch’ wordt gemaakt met biologische en lokale producten.

Spanje: Galicië

Galicië, de regio in het Noord-westen van Spanje, is omgeven door water. Geen wonder dat je in A Coruna de meest verse producten uit de zee kan proeven. Bij een opkomende zon ’s morgens vroeg (om 5u) een bezoek brengen aan de vismarkt maakt dit wel duidelijk. Eten kan je ’s middags in La Pulperia de Melidedat je verrast met diverse inktvis bereidingen. In Betanzos, iets dieper in het binnenland richting Santiago de Compostela, mag je zeker niet vertrekken zonder Galicisch geroosterd rundvlees geproefd te hebben in La Casilla.

Zweden: Stockholm

In Djurgården, een stadsdistrict op een van de grootste eilanden van Stockholm, vind je Rosendals Trädgård. Het is een publieke tuin met talrijke boomgaarden, bloembedden, terrassen, serres en groene vlaktes. Ideaal voor een picknick dus. Voor de ingrediënten kan je terecht in de artisanale bakkerij en een koffie haal je in the greenhouse cafe in het midden van het park.

Zwitserland: Zurich en Bern

Chocolade en kaas: twee lekkernijen die de Zwitserse keuken kunnen samenvatten. Uiteraard niets mis met een klassieke fondue of raclette. Maar probeer het dan op een exclusieve locatie, zoals in de Fonduetram in Zurich of Bern. In beide steden kan je genieten van een kaasfondue tijdens een ritje op een oldtimer tram.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content