Kijk eens onder de grond in zes Tsjechische steden

Ossuarium in Brno © Pavel Gabzdyl

Een verborgen middeleeuws laboratorium, een knekelhuis met vijftigduizend skeletten, een enorme waterput en een fosforescerende muur: deze zes Tsjechische steden bezoek je niet alleen boven, maar ook onder de grond.

1. Knekelhuis met 50.000 skeletten in Brno

Onder de Moravische hoofdstad Brno liggen op maar liefst drie historische locaties tunnels, gangen, schachten, crypten en kelders verborgen die allemaal toegankelijk zijn voor het publiek. Onder het plein Dominikanske namesti vind je de kelder van de muntmeester, die onderdeel is van een keldercomplex. Je kan er een expositie over het slaan van munten in de 11e eeuw en het begin van de 16e eeuw bekijken.

Labyrint in Brno
Labyrint in Brno© Pavel Gabzdyl, CzechTourism

Het labyrint onder het Zelnytrh plein is slechts een gedeelte van een enorm tunnelcomplex. Het doolhof van gangen en kelders onder Brno functioneerde in het verleden als opslagruimte voor etenswaren. Het ondergrondse netwerk strekt zich helemaal uit tot buiten de stadsgrenzen.

De meest bijzondere plek is het knekelhuis naast de St. Jacobskerk. In 2001 werd bij deze kerk een ondergrondse ruimte gevonden vol met botten en schedels van wel 50.000 mensen. De meeste skeletten komen uit de 15e tot de 18e eeuw toen er veel doden vielen door cholera, de Dertigjarige Oorlog en de Zweedse belegering. Het ossuarium in Brno is na Parijs het grootste knekelhuis van Europa.

Kelder van de muntmeester
Kelder van de muntmeester© Pavel Gabzdyl, CzechTourism

2. Middeleeuws laboratorium

Het labyrint van Znojmo is het grootste ondergrondse complex van Tsjechië en meet bijna 27 kilometer. Bezoekers kunnen deelnemen aan rondleiding door de geheime gangen waar ze een middeleeuws alchemisten laboratorium, levende rotsen, elfen en vleermuizen tegenkomen. De tour duurt een uur en is geschikt voor volwassenen en kinderen.

Znojmo
Znojmo© iStockphoto

Er zijn nog drie andere routes die worden aangeboden, maar wanneer je last hebt van claustrofobie doe je die beter niet. De tochten zijn onderverdeeld in verschillende moeilijkheidsgraden en ze hebben diverse thema’s. Bezoekers, enkel gewapend met een helmlamp en beschermende kleding, waden in het donker door het water en kruipen door smalle gangetjes en over ladders het onbekende tegemoet.

Ondergronds complex in Znojmo
Ondergronds complex in Znojmo© Che, Wikicommons

3. Wijnkelders onder een kasteel

In het Zuid-Moravische Valtice liggen onder het kasteel historische wijnkelders met een totale lengte van negenhonderd meter. De kelders werden in 1289 gebouwd toen een minorietenklooster werd opgericht. Het koele ondergrondse klimaat is perfect om wijn te bewaren.

Valtice wijnkelder
Valtice wijnkelder© CzechTourism

Bij een rondleiding door het labyrint van wijnkelders hoort een wijnproeverij. In deze ondergrondse ruimte vinden ook vaak evenementen plaats, zoals concerten en bruiloften.

Wijnkelder in Valtice
Wijnkelder in Valtice© CzechTourism

4. Fosforescerende gang in Jihlava

Onder Jihlava ligt een een 25 kilometer lang ondergronds gangenstelsel dat is ontstaan in de 13e eeuw toen er kelderruimtes en verbindingsgangen onder de stad werden uitgehouwen. De gangen lopen op meerdere plaatsen in drie verdiepingen boven elkaar en de diepste route gaat tot achttien meter onder de grond.

Jihlava
Jihlava© Janinacz, Wikicommons

Heel bijzonder is de fosforescerende gang, waarvan de muren groen oplichten wanneer ze worden beschenen. Van april tot en met oktober is het ondergrondse systeem iedere dag geopend voor bezoekers. Onderdeel van de bezichtiging zijn exposities gewijd aan mineralen en mijnbouw.

5. In kostuum schuilen onder in Tábor

Het middeleeuwse ondergrondse gangenstelsel van Tábor telt drie verdiepingen. De ruimtes werden in het verleden gebruikt als opslag- en schuilplaats en liggen tot zestien meter onder de grond. De onderaardse gangen van Tábor zijn een belangrijke attractie van de stad.

Tabor
Tabor© iStockphoto

De route door de gangen is vijfhonderd meter lang en te begint in het Hussietenmuseum. De tour eindigt in een woning aan de andere kant van het plein. Daar is een kleine expositie over de ondergrondse werken ingericht. Het museum biedt speciale tours aan, waarbij bezoekers in kostuum en met een lantaarn als verlichting in het labyrint afdalen.

6. De breedste ondergrondse waterput

Ten noorden van Praag ligt de historische stad Melnik. In het ondergrondse gangenstelsel van de stad ligt de breedste waterput van Tsjechië: een diameter van meer dan 4,5 meter en 54 meter diep. Op weg naar de put word je getrakteerd op een expositie over martelwerktuigen, ook al zijn de catacomben nooit gebruikt als kerker of gevangenis.

Melnik
Melnik© iStockphoto

Wanneer je goed kijkt kan je in de wanden versteende schelpen en fossielen, overblijfselen uit de IJstijd, zien. Op het plein van Melnik geeft een cirkel van witte kiezelstenen met het woord ‘studna’ aan waar de ondergrondse put te vinden is.

Melnik
Melnik© Melnik kulturni centrum

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content