In beeld: de gerenoveerde Spaanse Trappen in Rome (plus 10 dingen die je nog niet wist over de Trappen)

© Reuters

De Spaanse Trappen behoren tot de bekendste bezienswaardigheden in Rome. Het is bovendien een populaire ontmoetingsplaats voor Romeinen en toeristen. Een jaar lang werd er gewerkt aan het schoonmaken en herstellen van beschadigingen. Juwelenhuis Bvulgari nam de 1,5 miljoen euro die de revovatie kostte op zich. Nu staan de Spaanse Trappen weer als vanouds te blinken. Ter gelegenheid daarvan lijstte The Local tien feitjes op die je misschien nog niet kende.

1. De Spaanse Trappen tellen precies 135 trappen, maar wanneer je ze zelf telt kom je waarschijnlijk uit op 136. Dat komt omdat onderaan de trap een verhoging voor de riolering ligt. Dat wordt ten onrechte vaak meegerekend als de eerste trede.

2. De Spaanse Trappen liggen in de hoofdstad van Italie, werden tussen 1723 en 1726 ontworpen door de Italiaanse architect Francesco de Santis en gefinancierd door de Franse diplomaat Etienne Gueffier. Waarom heet het monument dan ‘Spaanse’ Trappen? Het plein aan de voet van de Trappen – Piazza di Spagna – is genoemd naar de Spaanse ambassade die daar lag. De Trappen werden aangelegd om de Spaanse Ambassade en de Trinita dei Monti kerk te verbinden met de Heilige Stoel. Vandaar de naam ‘Spaanse’ Trappen.

3. Op de treden van de Spaanse Trappen zitten altijd mensen. Het lijkt de ideale plaats voor een snelle lunch, maar dat mag niet. Het is verboden om eten te nuttigen op de Trappen. En na de renovatie zal de Romeinse politie alleen maar strenger toezien op dat verbod.

4. De Britse dichter John Keats woonde in het gebouw naast de Trappen en overleed er in 1821. Zijn huis is nu het Keats & Shelley Museum. Aan de andere kant van de Trappen ligt de Engelse tea room Babbington’s, als sinds 1893 een toevluchtsoord voor Britten met heimwee.

5. Bij de Spaanse Trappen werd de slow food beweging geboren. En de oorzaak was Mc Donald’s. In 1986 opende vlakbij de Spaanse Trappen het eerste filiaal van de Amerikaanse fastfoodketen in Italie. Dat leidde tot hevige protesten van Italianen die vonden dat Mc Donald’s niet thuishoorde in Italie. Als tegenreactie begonnen ze de slow food beweging die ondertussen meer dan 100.000 leden over de hele wereld heeft.

6. De Spaanse Trappen zijn geregeld blikvanger in films. De bekendste is Roman Holiday met Audrey Hepburn en Gregory Peck, maar bijvoorbeeld ook in The Talented Mr. Ripley en in een aflevering van de serie Everybody Loves Raymond. Bob Dylan zong over de trappen in When I Paint My Masterpiece net als The Band, Marc Cohn, Guy Clark…..

7. De fontein aan de voet van de Trappen heet de Fontana della Barcaccia (fontein van de lelijke boot). Het beeld van een half gezonken bootje werd in 1629 gemaakt door Pietro Bernini in opdracht van paus Urbanus VIII. Inspiratie vond Bernini waarschijnlijk in de overstromingen van de Tiber in 1598 toen volgens de verhalen een bootje meegesleept werd door het water en op het midden van de Piazza di Spagna belandde.

8. De Spaanse Trappen worden naargelang het seizoen geregeld in een ander jasje gestoken. Zo liggen er in de lente gedurende een maand roze azalea’s om de stichting van Rome te herdenken en in de kerstperiode staat er een kerststal uit de 19e eeuw.

9. De Spaanse Trappen zijn een populaire ontmoetingsplaats in Rome. Die traditie is ontstaan doordat dichters en schilders aangetrokken werden door de schoonheid van de plaats. Knappe dames kwamen vervolgens naar de Trappen in de hoop ontdekt te worden als model. Zij werkten op hun buurt weer als een magneet op rijke Romeinen en toeristen. En zo groeiden de Trappen uit tot een plaats waar zowel Romeinen als toeristen graag vertoeven om te zien en gezien te worden.

10. In 2015 brachtten Feyenoord-fans flinke schade toe aan de Fontana della Barcaccia. Zij waren helaas niet de enigen die zich zo misdroegen. Op 13 juni 2007 reed een dronken man met zijn wagen van de Trappen af. Gelukkig raakte niemand gewond, maar verschillende treden werden beschadigd. (MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content