De leukste winkelwijken in Amsterdam

Van de rebelse Haarlemmerstraat tot de Negen Straatjes en van de Jordaan tot de P.C. Hooftstraat: de twaalf mooiste winkelgebieden op een rij telkens met een winkel die uitblinkt in zijn categorie.

Van de rebelse Haarlemmerstraat tot de Negen Straatjes en van de Jordaan tot de P.C. Hooftstraat: de twaalf mooiste winkelgebieden op een rij telkens met een winkel die uitblinkt in zijn categorie.Meer informatie over winkelen in Amsterdam vind je op de website iAmsterdam. 1. De Jordaan

Er bestaat enige onduidelijkheid over waar de naam ‘Jordaan’ vandaan komt. De voor de hand liggende verklaring is dat Jordaan een verbastering is van het Franse jardin, maar de buurt zou evengoed naar de rivier de Jordaan genoemd zijn.

Ook gaat het verhaal dat de Prinsengracht door Franse immigranten Jordanne werd genoemd, naar een niet al te frisse rivier in de Auvergne, en dat deze naam later oversloeg op de hele buurt.

Beroemde inwoners van de Jordaan waren onder andere poppenkastfiguur Jan Klaassen, pedagoog Jan Ligthart en natuurlijk volkszanger Johnny Jordaan waar het Johnny Jordaanplein naar vernoemd is.

Winkeltip: I Love Vintage

Aan de Prinsengracht 101 ligt I Love Vintage waar je naast vintage tassen en schoenen ook door vintage geïnspireerde kleding van het eigen label Bannou kan vinden.

2. Negen Straatjes

De Negen Straatjes is een verzamelnaam voor negen zijstraatjes van de Herengracht, Prinsengracht, Singel en de Keizersgracht. Vroeger woonden in deze negen straten vooral ambachtslieden en handelaren die werkten met dierenhuiden. Een aantal namen van de straatjes herinnert nog aan die tijd zoals de Reestraat, de Berenstraat, de Wolvenstraat, de Runstraat en de Huidenstraat.

Tegenwoordig vind je er de leukste boetieks, koffietentjes, restaurants, en kunst- en antiekzaken en andere aparte winkeltjes.

Winkeltip: Fab. in de Hartenstraat

In Fab. vind je tassen en portemonnees met vrolijke prints, zowel van binnen als van buiten. Het zijn stuk voor stuk tassen van een uitstekende kwaliteit, praktisch en toch betaalbaar.

3. De Pijp/Gerard Doustraat

De Gerard Doustraat, de straat waar André Hazes werd geboren, zit midden in de Pijp: het ‘Quartier Latin van Amsterdam’, naar de bekende Parijse studentenwijk. De Pijp werd halverwege de negentiende eeuw aangelegd en huisvestte veel studenten, prostituees en kunstenaars.

In de Gerard Doustraat opent de laatste tijd de ene na de andere modeboetiek,concept store of vintage-winkel, in speels contrast met de bruine kroegen in de buurt en de Albert Cuypmarkt.

Winkeltip: Anna + Nina

Bij Anna + Nina kan je terecht voor geïmporteerde sieraden uit onder andere Bali, India en Londen, maar ook voor Amsterdamse merken als Lola & Kate en Bon Bon en het eigen label van Anna + Nina. Ze selecteren de juwelen allemaal zelf waardoor je hier items kan kopen die niet iedereen heeft.

4. Rozengracht

De Rozengracht ligt tussen de Prinsengracht en het Singel en was vroeger ook écht een gracht. In 1890 werd hij, samen met vijf andere grachten, gedempt vanwege de hygiëne.

Een beroemde bewoner van de Rozengracht was kunstschilder Rembrandt, die er dertien jaar woonde. Omdat de gracht de verbinding vormde met het Paleis op de Dam, openden er steeds meer winkels.

Tegenwoordig vind je er meer dan honderd restaurants, cafés, kappers, modeboetieks en interieurwinkels en is het er altijd gezellig druk.

Winkeltip: Hutspot aan de Rozengracht 204-210

Zoals de naam al laat uitschijnen vind je in deze winkel een mengelmoes van van alles: mode, kunst en interieur. Alles wat je er ziet is te koop: van de stoelen in het café tot aan de lijsten aan de muur.

5. Ferdinand Bolstraat

De straat die de Stadhouderskade met de Ceintuurbaan verbindt, werd in 1872 vernoemd naar de gelijknamige Amsterdamse kunstschilder.

In de jaren tachtig domineerde de Heinekenbrouwerij een groot deel van de straat. Je vindt in de Ferdinand Bolstraat onder meer de Coffee Company en de Hema, ook zit natuurlijk de bekende Albert Cuypmarkt op de hoek.

Leuk feitje: snackbar Febo dankt zijn naam aan de Ferdinand Bolstraat. Oprichter Johan de Borst leered het vak namelijk in deze straat.

Winkeltip: Duikelman

Duikelman is sinds 1940 in Amsterdam gevestigd en verkoopt sinds jaar en dag professionele kookapparatuur. De winkels, een in de Ferdinand Bolstraat en twee aan de Gerard Doustraat, zijn al drie generaties eigendom van dezelfde familie.

6. Spiegelkwartier

Kunst- en antiekliefhebbers zittengoed in het Spiegelkwartier, met als belangrijkste straat de Nieuwe Spiegelstraat: de straat die van de Herengracht leidt naar het Rijksmuseum.

Dit kloppende hart van de (inter)nationale kunst- en antiekhandel omvat zo’n zeventig antiekhandelaren. Delfts blauw, oosterse kunst, oude meesterwerken en art deco-sieraden: het is er allemaal te vinden.

Winkeltip: Kramer Kunst & Antiek op de hoek van de Nieuwe Spiegelgracht met de Prinsengracht. De eigenaren van deze winkel kregen de liefde voor antiek met de paplepel ingegoten en hun 87-jarige oma steekt nog regelmatig een handje bij. Het aanbod wisselt dagelijks en je kunt zeven dagen per week terecht om spullen te brengen. De specialiteit zijn antieke tegels en Delfts aardewerk, waarvan ze een grote collectie hebben.

7. Het historische hart

Het historische hart van Amsterdam is natuurlijk de Dam. Het 20.000 vierkante meter tellende plein is omringd door de Nieuwe Kerk, het Koninklijk Paleis en de Bijenkorf.

De naam dankt het plein aan het feit dat hier in de dertiende eeuw een dam in de Amstel was. Winkelen doe je goed op de Nieuwendijk, de Kalverstraat en het Rokin, waar de laatste jaren international modeketens als Weekdays, Forever 21 en Urban Outfitters de deuren openden.

Winkeltip: Gassan op het Rokin 1-5

De grootvader van de huidige eigenaar Benno Leeser werkte van 1924 tot 1936 als diamantslijper in Amsterdam. In de oorlogsjaren vluchtte hij naar Zwitserland. Toen hij terugkeerde in 1945 zette hij de diamant- en juwelenhandel Gassan op. Naast merken als Rolex, Omega en Tissot vindt u er ook de Gassan 121, een diamant met 121 facetten voor meer schittering.

8. De Dam

De Dam is omgeven door monumentale panden. Het pand van de Bijenkorf werd in de jaren twintig ontworpen door Jacobus van Straaten in de stijl van het Paleis op de Dam dat er pal tegenover ligt.

Naast het Paleis ligt de Nieuwe Kerk, waar in 2013 Willem-Alexander de kroon overnam van Beatrix en waar grote tentoonstellingen te zien zijn.

Behalve de bekende ‘duiven op de Dam’, vind je op het levendige plein dagelijks straatartiesten, toeristen en eetkraampjes. In 2001 kreeg de Dam een metamorfose en werd het asfalt vervangen door keitjes, tot grote onvrede van de vele Amsterdamse dames op hakken.

Winkeltip: De Bijenkorf

Het bekendste warenhuis van Nederland startte in 1890 als kleine fourniturenwinkel aan de Nieuwendijk. Het warenhuis overleefde twee Wereldoorlogen en opende erna filialen in heel Nederland. Razend populair zijn de etalages, vooral die op de hoek. Karel Appel beschilderde hier ooit een Mercedes, ontwerpersduo Viktor & Rolf creëerde er een 3D-versie van hun boek Sprookjes en Het Nationale Ballet en het Holland Festival gebruikten de ruimte als podium. Naast kopen, valt er in De Bijenkorf dus ook veel te kijken.

9. Staalstraat

Deze autovrije straat heette eerst de Swanenburgerstraat, maar werd later vernoemd naar de staalmeesters van het Amsterdamse lakengilde.

De Staalmeestersbrug is een favoriete plek voor toeristen. De brug was te zien in films (o.a. The Diary of Anne Frank en Ocean’s T welve) en werd ook door Claude Monet vereeuwigd op zijn schilderij De Zuiderkerk. Rembrandt deed dat juist met de naamgevers in zijn beroemde werk De Staalmeesters uit 1662.

Tegenwoordig zit de straat vol met boetiekjes, cafés en restaurants.

Winkeltip: Droog aan de Staalstraat 7b

Designwinkel Droog begon in 1993 als een expositie tijdens Salone del Mobile, de bekende designweek in Milaan. Sinds 2003 is het een winkel in een pand waar vroeger een lakengilde zat; ook Rembrandt maakte hier zijn schetsen. Droog staat voor droge humor: veel ontwerpen hebben dan ook iets komisch, maar de basis is altijd een sterk concept.

10. P.C. Hooftstraat

De duurste winkelstraat van Nederland werd in 1876 vernoemd naar geschiedkundige, dichter en toneelschrijver Pieter Corneliszoon Hooft. Tot aan het begin van de twintigste eeuw reed er een paardentram door.

De straat trok de laatste jaren grote, international modeketens als Dior, Hermès, Louis Vuitton en Chanel aan. De flagshipstore van het Nederlandse G-Star zit er sinds 2008.

Winkeltip: Oger aan de P.C. Hooftstraat 75-81

De vader van de huidige uitbater startte Oger in 1989 met een winkel in de P.C. Hooftstraat. Zijn doel was het beste wat de wereld aan mannenmode te bieden heeft, van de VS tot aan Italië, samenbrengen in Amsterdam. Hij wilde terug naar de basis, waar kwaliteit, ambacht en service de belangrijkste pijlers waren. Voor de dames ligt een paar deuren verderop Oger Donna.

11. Haarlemmerstraat/Haarlemmerdijk

De Haarlemmerdijk werd aangelegd in 1612 tijdens de bouw van het eerste deel van de grachtengordel. De eigenzinnige Haarlemmerstraat en Haarlemmerdijk, die in elkaars verlengde liggen, mixen klassieke modeboetieks met hippe concept stores, ambachtelijke kaasboeren en slagerijen met traiteurs en coffeeshops met koffietentjes.

Op de Haarlemmerdijk zit The Movies, de oudste bioscoop van Nederland die onlangs ook een ‘zusje’ opende met de FilmHallen in Oud-West. In 2012 werden beide straten gezamenlijk verkozen tot leukste winkelstraat van Nederland.

Winkeltip: Tenue de Nîmes

Tenue de Nîmes startte als blauwe winkel, maar ontwikkelde zich tot de plek waar je de mooiste merken en producten koopt: van een high fashion label uit L.A. en een Nederlands accessoiremerk tot cosmetica uit New York en Japans keramiek.

12. Utrechtsestraat

De Utrechtsestraat dankt zijn naam aan de toenmalige Utrechtsepoort. De poort, die stond waar nu het Frederiksplein is, maakte deel uit van de vestingwerken van Amsterdam en was identiek aan de Weesperpoort en de Muiderpoort – om de vijand in verwarring te brengen!

Al in de beginjaren in de zeventiende eeuw was de Utrechtsestraat een levendige straat met onder meer een vishandel, een theemagazijn, wijnhandels en slagerijen. Nog altijd vind je hier een ruim aanbod aan speciaalzaken, afgewisseld met restaurants. Naast lekker eten kun je hier ook goed shoppen; de straat zit vol luxe modeboetieks.

Winkeltip: Patisserie Kuyt

Zo’n 35 jaar geleden is Patisserie Kuyt begonnen als een traditionele Hollandse banketbakkerij. Vijftien jaar geleden werd het roer omgegooid en werd het Hollandse voor het Franse verruild. Het aanbod verschilt dagelijks. Er is altijd wel iets nieuws in de winkel. Naast het winkelgedeelte is er ook een tearoom waar je gebakjes kunt eten met koffie of thee.

Zin in een citytrip naar Amsterdam en ben je op zoek naar een hotel? Maak hier je keuze en boek nu!

Op zoek naar een hotel voor een langer verblijf in Amsterdam? Via HolidayLine kan je gemakkelijk een hotel boeken in de Nederlandse hoofdstad.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content