Brooklyn, het nieuwe eldorado van design

In Brooklyn staat een mooie Amerikaanse slee geparkeerd voor het populaire vis- en zeevruchtenrestaurant Brooklyn Crab. © Dominique Chauvet

In Brooklyn kennen de wijken Red Hook en Sunset Park een ontwikkeling zonder voorgaande. Dat komt enerzijds door de designstudio’s die zich hier vestigen, anderzijds is er de renovatie van 16 gigantische entrepots die deel uitmaken van Industry City, een uniek stadsontwikkelingsproject in de Verenigde Staten.

‘Dit artikel verscheen eerder in de special van Knack Weekend over New York.

De kranigsten ontbijten buiten in de ingerichte binnenplaats. De anderen, minder overmoedig, verkiezen de veilige cocon van de grote woonkamer, een warme leefruimte waar men kan samenkomen, eten, praten… Hier in Industry City stimuleert men de onderlinge uitwisseling, die soms uitmondt in vruchtbare samenwerkingen. Dit is tenminste wat vastgoedbelegger Jamestown wenst, die sinds drie jaar miljoenen dollars injecteert om dit terrein langs de kaaimuur in Brooklyn nieuw leven in te blazen.

Andrew Kimball, algemeen directeur van Industry City legt het uit: “We hebben ondertussen 200 miljoen dollar in drie jaar tijd geïnvesteerd en we voorzien een investering van één miljard dollar over tien jaar die 20.000 jobs moet opleveren.” De 16 gigantische pakhuizen van Industry City ontvingen lange tijd goederen van overal ter wereld, maar raakten in onbruik. Vandaag beleven ze een tweede jeugd. Ze trekken een hip volkje aan en lokken de nieuwe generatie ondernemers. Anderen worden aangetrokken door de matige huurprijzen, of ze zijn Manhattan beu en vallen voor de charmes van Brooklyn. Want het is hier dat nu alles gebeurt!

Brooklyn, het nieuwe eldorado van design
© Dominique Chauvet

In Sunset Park, met zicht op Liberty Island, Governors Island en Manhattan, heeft men het gevoel dat alles mogelijk is. De afstand naar Manhattan wordt overbrugd door slechts een ritje met de metro, bus of watertaxi. Hier ligt deze nieuwe wereld, die een veelbelovende toekomst voor zichzelf uitvindt. Of was het de controversiële vestiging van de eerste Ikea-winkel in New Yorks in juni 2008, die andere investeerders en ondernemers op ideeën bracht?

Feit is dat design in deze buurt in minder dan een decennium de oplossing bood voor een aantal economische en maatschappelijke kwalen. Na de ontwikkeling en de opwaardering van wijken als Dumbo, Williamsburg, Park Slope en het nabijgelegen Bushwick is het nu dus de beurt aan Sunset Park en Red Hook om een hoge vlucht te nemen.

Brooklyn, het nieuwe eldorado van design
© Dominique Chauvet

Showroom voor design

Odile Hainaut woont al zeventien jaar in New York en Claire Pijoulat tien. Samen openden deze Fransen de boetiek WantedDesign in het hart van Industry City. De boetiek is het tastbaar onderdeel van hun concept. WantedDesign draait om de promotie van design: “Ons salon WantedDesign gaat door in mei, de designmaand van New York. Dit evenement trok de aandacht van het museum Cooper Hewitt en het Museum of Arts and Design, twee mooie gevestigde instituten. We zijn nochtans kleinschalig en met een fl inke dosis realiteitszin van start gegaan in Terminal Stores. Dat is een prachtige locatie in West Chelsea met een expositieruimte, een atelier, knowhow demonstraties, uitwisselingen… Terminal Stores is een plek waar mensen graag blijven rondhangen.”

Brooklyn, het nieuwe eldorado van design
© Dominique Chauvet
Brooklyn, het nieuwe eldorado van design
© Dominique Chauvet

Vanaf de eerste editie

in 2011 werkten Franse gerenommeerde ondernemingen als Kusmi Tea en Ligne Roset mee aan het evenement en ook prestigieuze scholen namen deel, zoals de Parsons School of Design en de School of

Visual Arts. In totaal waren er een dertigtal deelnemers. “Ondertussen werkt ook de stad New York met ons samen via NYCxDesign, een happening die volledig aan design is gewijd,” vervolgt Odile Hainaut: “Door de relatie die we met Industry City uitbouwden, groeide het idee om WantedDesign en de boetiek naar Brooklyn te verhuizen. Hier kunnen we door regelmatig evenementen te organiseren het hele jaar door over design praten.”

Brooklyn, het nieuwe eldorado van design
© Dominique Chauvet

Delen en inspireren

Dit jaar zal het Pratt Institute, een belangrijke designschool uit Brooklyn, de ateliers leiden van de editie 2017 van dit evenement. De ‘making’-cultuur is in de mode in Brooklyn, benadrukt Odile Hainaut: “De laatste vijf jaar zijn er verschillende kleine studio’s opgedoken die zich wonderwel integreren in het bestaande netwerk van scholen, musea en professionals. Allemaal groepen die wij proberen samen te brengen.”

Brooklyn, het nieuwe eldorado van design
© Dominique Chauvet

Dergelijke professionals vind je ook amper enkele kilometers verderop, aan Dikeman Street. Daar biedt Supersmith, een gedeeld atelier, onderdak aan een twintigtal ambachtslieden-ontwerpers die allen gebruikmaken van het gereedschap dat hier ter beschikking staat. Natalie Shook en Zack Blaue leiden deze organisatie al 3 jaar: “Het is hard werken, maar leuk! Wij fabriceren 85% ter plaatse en de vakmensen die ons gereedschap gebruiken, zijn afkomstig uit verschillende disciplines. De manier van functioneren was altijd gebaseerd op een model van delen en sterke gemeenschappelijke banden. Wij proberen deze ‘state of mind’ te herontdekken.”

Brooklyn, het nieuwe eldorado van design
© Dominique Chauvet

Dat is ook wat Ariane van Dievoet charmeerde, een Belgische ontwerpster van meubilair en interieurobjecten die werkt in de lokalen van Supersmith. “Alle machines om ijzer, hout of keramiek te snijden zijn hier aanwezig. En ik voe me niet geïsoleerd. Ik kan mijn ideeën delen en ontdekken of er fabricatiemogelijkheden zijn. Er is veel wederzijdse hulp, dat maakt alles makkelijker. Ik werk met een fabrikant uit Minnesota en wissel veel informatie uit met de bedrijfsleider over de manier om meer efficiënt samen te werken.”

En alsof het een teken des tijds is, heeft ook Tesla, het merk van elektrische auto’s van miljardair Elon Musk, zich net in Red Hook gevestigd, niet ver van de lokalen van Supersmith.

Andrew Kimball, algemeen directeur van Industry City, geeft uitleg over de filosofie van het project van Jameston, een vastgoedbeleggingsfirma die ook de erg populaire Chelsea Market bezit in het Meatpacking District van Manhattan.

Brooklyn, het nieuwe eldorado van design
© Dominique Chauvet

Wat gebeurt er allemaal in Industry City ?

Andrew Kimball : Het is een gigantische herinrichting, de grootste van dit type in de VS. Het project omvat 16 gebouwen, met een oppervlakte van meer dan 12 hectare. Enkele jaren geleden ontwikkelden we ook andere projecten, zoals de Brooklyn Navy Yard (1), een industrieel park van meer dan 370.000 vierkante meter, wat een publiek-privéproject was.

Industry City is een volledig privéproject?

A. K. : Ja, het is de eerste keer dat de privésector een dergelijk project aanpakt. Hierdoor konden we een enorm industrieel complex dat al decennialang in verval was, nieuw leven inblazen. Toen wij de site in handen kregen, was 70 % van de ruimte niet in gebruik en hadden we 350 miljoen dollar nodig voor de renovatie. De laatste drie jaren hebben we hard gewerkt en nu merken we dat onze inspanningen vruchten beginnen af te werpen. Het professionele basketteam van Brooklyn Nets is hier ondertussen ingetrokken, want we hebben op het dak van het gebouw een trainingscentrum opgericht.

Dat is een goed teken…

A. K. : Absoluut! Ze zochten al lang naar een stek in New York en die hebben ze hier gevonden: duurzaam, goed gebouwd en ingebed in een dynamische gemeenschap. Vandaag beschikken we hier over een ecosysteem bestemd voor makers, designers en uitvinders, want zij zijn de kern van ons hele project.

Pascal Alquier

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content