21 steden, hun bijnamen en de reden waarom ze zo genoemd worden

3285181

Singapore staat bekend als The Lion City terwijl er nooit leeuwen geleefd hebben en New York kennen we allemaal als The Big Apple, maar met appels heeft het weinig te maken. 21 steden met een bekende bijnaam en de reden waarom we ze zo noemen.

New York: The Big Apple

De bijnaam Big Apple dook voor het eerst op in het boek The Wayfarer of New York uit 1909. De auteur Edward S. Martin schreef daarin dat andere steden New York hebzuchtig vonden en omschreef dat met de zin: ’the big apple gets a disproportionate share of the national sap.’

Londen: The Old Smoke

Londen was altijd al een rokerige stad, maar sinds 1952 draagt Londen de niet zo flatteuze bijnaam The Old Smoke. In dat jaar lag de Britse hoofdstad vijf dagen lang bedekt onder een dikke laag smog. Meer dan vierduizend inwoners kwamen om het leven en de ramp vormde de aanleiding voor het uitroepen van de Clean Air Act.

Las Vegas: Sin City

In het begin van de 20e eeuw was Block 16 het ‘zondige’ deel van de stad: er werd alcohol verkocht en prostitutes leverden andere diensten. Na de Tweede Wereldoorlog werd deze wijk afgebroken en maakte plaats voor het huidige Las Vegas. De naam Sin City is altijd blijven plakken.

Parijs: The City of Love en City of Lights

De bijnaam ‘Stad van de liefde” is niet moeilijk te verklaren. Weinig steden zijn immers zo romantisch als Parijs. Parijs mag zich ook ‘City of Lights’ noemen omdat het de eerste Europese stad was waar elektrische lantaarns werden gebruikt om de straten en de Eiffeltoren wte verlichten.

Hong Kong: The Pearl of the Orient

Tussen 1959 en 1997 had Hongkong een wapenschild met daarop een leeuw die een parel vasthield. Die parel verwees naar de kleine, maar waardevolle natuur in Hongkong.

Singapore: The Lion City

Een merkwaardige bijnaam want leeuwen hebben hier nooit geleefd. De naam komt van de stichter van de stad Stamford Raffles die de nieuwe nederzetting Singapura noemde en dat betekent lertterlijk “leeuwenstad’. Hij beweerde dat hij een merlion had gezien (waarvan tegenwoordig nog een beroemd beeld staat in het centrum van de stad): een kruising van een leeuw en een zeemeermin.

Moskou: The Whitestone

Het is tegenwoordig niet meer te zien, maar in de Middeleeuwen waren de gebouwen in Moskou overwegend wit. Ook de muren rond het Kremlin, nu roodachtig, hadden toen een witte kleur.

Amsterdam: Venetië van het Noorden

Veel meer dan kanalen die dwars door de stad lopen, in Amsterdam meer dan 100 kilometer lang, hebben de twee steden niet gemeen, maar het is genoeg om Amsterdam ‘Venetië van het Noorden’ te noemen.

Athene: The City of Violet Crowns

Pindarus, een dichter uit de Griekse Oudheid, schreef over Athene dat het een stad van licht was met een violetkleurige kroon. Vandaar de bijnaam.

Vancouver: The Big Smoke

De Canadese stad Vancouver is qua oppervlakte een enorme stad: bijna 115 vierkante kilometer en daar verwijst het eerste deel van de bijnaam naar. De rook heeft te maken met de smog veroorzaakt door het grote aantal fabrieken in en rondom de stad.

Chicago: The Windy City

Dankzij de ligging aan de oever van Lake Michigan kan het flink waaien in Chicago, maar de bijnaam Windy City heeft niets met het weer te maken, wel met de politiek. De journalist van The New York Times Charles A. Dana schreef over de politici in Chicago: “They’re full of wind”, een uitspraak die tot op de dag van vandaag is blijven hangen.

New Orleans: The Big Easy

Ook deze bijnaam is afkomstig van een schrijver. James Conaway schreef in 1970 een boek met de titel The Big Easy. Een journalist uit New Orleans vond dit een treffende omschrijving van de levensstijl in New Orleans wanneer je die vergeleek met het jachtige leven in New York.

Venetië: The Bride of the Sea

Het ‘huwelijk met de zee’ is een belangrijke traditie in Venetië: op Hemelvaartsdag gooit de ‘Doge’ een gouden ring in de Adriatische Zee en verklaart daarbij dat de zee en de stad Venetië in het huwelijk getreden zijn.

Philadelphia: The City of Brotherly Love

De Engelse Quaker William Penn stichtte Philadelphia in 1682 en wilde dat het een plaats zou worden waar alle mensen in vrede en harmonie samen zouden leven. Hij noemde de stad Philadelphia, een samenvoeging van de Griekse woorden philos en adelphos die respectievelijk liefde en broer betekenen.

Jeruzalem: The Holy City

De naam ‘heilige stad’ heeft niet veel uitleg nodig. Jeruzalem is immers zowel voor de joden, christenen en moslims een heilige stad.

Helsinki: The White City of the North

Wit verwijst niet naar de sneeuw die hier in de winter veelvuldig valt, maar wel naar de gebouwen die hoofdzakelijk van lichtkleurige granieten stenen gebouwd zijn.

Mumbai: The City of Dreams

Wat Hollywood is in de VS, is Mumbai in India. Hier worden de Bolywood films gemaakt en alle Indiërs die een carrière in de filmwereld ambiëren trekken dan ook naar Mumbai in de hoop hun droom er waar te kunnen maken. Detroit: Motor City Detroit wordt gezien als het historische hart van de Amerikaanse autoindustrie. Hier stond ook de eerste fabriek van Henry Ford waar wagens op een lopende band werden geproduceerd.

Miami: The Magic City

In 1910 woonden er vijfduizend mensen in Miami, in 1920 al 30.000 en nu een half miljoen. Omdat de stad, vooral in de begindagen, zo snel groeide werd gezegd dat Miami ‘has grown like magic’.

Dallas: Big D

Groot is Dallas zeker: meer dan een miljoen inwoners op een oppervlakte van bijna duizend vierkante meter. En ‘D’ is simpelweg een afkorting van Dallas.

Los Angeles: City of Angels

Toen Los Angeles ontstond kreeg het de Spaanstalige naam ‘El Pueblo de la Reina de Los Angeles’ wat ‘De stad van de koningin van de engelen’ betekent. Of korter gezegd: Stad van Engelen. (Just the Flight/MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content