Praktische informatie

TijdzoneZelfde tijd als in België.

GeldZweedse kroon

Beste reistijdDe meest aangename periode van het seizoen vangt aan in juni en duurt tot einde augustus, althans in het midden en zuiden van Zweden. Voor het noordelijke gedeelte, inclusief Lapland, blijft die periode beperkt van half juni tot half juli. De rest van de zomer wordt geteisterd door muggen.

In het gedeelte van Zweden boven de noordpoolcircel duurt de zomer slechts twee maanden. Het is ook in die periode van het jaar dat de zon ’s nachts niet ondergaat en dus continu blijft schijnen.

Omgekeerd geldt dezelfde regel: twee maanden tijdens de winter is er nergens een zon te bespeuren en blijft het per definitie continu donker. Logischerwijze vangt het skiseizoen in het noorden pas later aan (februari-maart), in tegenstelling tot de zuidelijk gelegen skioorden waar de stations de deuren openen op hetzelfde ogenblik als de andere skilanden.

AfstandBrussel – Stockholm: 1282 km. Dat is 1 uur 43 minuten vliegen.

VerkeersregelsDe verkeersregels in Zweden verschillen niet erg veel van die in België. Het is verplicht om met dimlicht te rijden, ook overdag. Tussen 1 december en 1 april moeten Zweden met winterbanden rijden.

Deze verplichting geldt niet voor toeristen, maar het is wel sterk aan te raden. Als je wil inhalen, dan moet je dat aangeven met een geluids- of lichtsignaal. Enkel in de bebouwde kom of bij druk verkeer moet dat niet. Pas als degene die wordt ingehaald je teken beantwoordt, mag je ook effectief inhalen.

Overmatige snelheid of overmatig alcoholgebruik worden streng bestraft. Meer dan 30 km/u te snel betekent een intrekking van het rijbewijs. Meer dan 0,2 promille alcohol in het bloed wordt al bestraft.

Ook moet je soms opletten bij de aanduiding van afstanden. Zweden spreken wel eens over de ‘mil’. Daarmee bedoelen ze niet de Engelse mijl, maar de 10 kilometer langer Noordse mijl.

Een verkeersbord met een witte letter M op een blauwe achtergrond betekent dat je voorrang moet verlenen aan je tegenliggers.

Openbaar vervoerZowel de treinen als bussen zijn niet goedkoop in Zweden, maar wel heel goed georganiseerd. De Zweedse treinen zijn geprivatiseerd. Als eerste heb je de ultramoderne hogesnelheidstreinen. De andere treinen, en ook bussen, zijn regionaal georganiseerd. Vooral in het zuiden is het spoornetwerk degelijk uitgebouwd. In het noorden wordt de lagere treinfrequentie gecompenseerd door een beter uitgebouwd busnetwerk.

Om zo goedkoop mogelijk rond te reizen, koop je best een of andere pas. Contant betalen is veel duurder.

DocumentenBenodigde reisdocumenten voor Zweden.

Gezondheid Het gezondheidsadvies van het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen.

Reisadvies Het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Elektriciteit220 volt

Telefoonnummer00 46

Nuttige adressenZweedse ambassade in België:

Belgische ambassade in Zweden:

LinksVisit Sweden

Smorgabord

Zwedenweb

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content