Algemene informatie

Ligging
Zuid-Korea ligt op het noordelijk halfrond in Azië tussen Japan en China

Klimaat
Continentaal klimaat met koude droge winters en warme regenachtige zomers. De gemiddelde temperatuur tijdens de maand januari in de hoofdstad Seoul ligt onder het vriespunt: tussen -9 en 0°C. De wintertemperaturen koelen nog meer af in het bergachtige binnenland (met een grote kans op sneeuw) terwijl het kwik stijgt aan de zuidkust (Cheju-do is het warmste plekje van Zuid-Korea). De gemiddelde zomertemperatuur in Seoel bedraagt 25°C. In de zomermaanden, van juni tot september valt ook de meeste moessonregen. De tyfoon met haar krachtige windstoten is hiervoor verantwoordelijk. Die is vooral actief langs de zuidkust.

Oppervlakte
98.480 km². Dat is 3,3 maal zo groot als België.

Hoofdstad
Seoel

Grootste steden
Seoel, Pusan, Taegu, Inch’on, Kwangju

Staatsvorm
Republiek

Talen
Koreaans, Engels, Chinees

Godsdienst
Christendom, mahayana-boeddhisme, confucianisme, taoïsme, shamanisme

Feestdagen
1 januari: Nieuwjaar
1 maart: Dag van de Onafhankelijke Beweging
1 mei: Dag van de Arbeid
5 mei: Dag van het Kind
6 juni: Memorial Day
15 augustus: Dag van de Bevrijding
3 oktober: National Foundation Day
25 december: Kerstmis

Weetjes
De Zuid-Koreaanse vlag staat bekend als Taegeukgi en beeldt het principe Yin en Yang uit. De rode helft van de bol verwijst naar Yang, de positieve kosmische krachten. De blauwe helft slaat op Yin, de negatieve kosmische krachten. De twee helften samen beelden voortdurende beweging, evenwicht en harmonie uit. De symbolen rondom de vlag betekenen ieder één van de vier universele elementen: hemel, aarde, vuur en water.

Zuid-Korea is een aantal jaren geleden met een nieuw project begonnen: ‘The Door to the Thousand Years’. Te beginnen bij het jaar 2000 wordt er iedere 10 jaar een nieuwe poort gebouwd. De eerste wordt geopend tijdens de openingsceremonie van de Wereldkampioenschappen voetbal en de laatste in het jaar 2100 met de toepasselijke naam ‘Gate of Completion’.

In Zuid-Korea worden nog heel wat traditionele sporten beoefend zoals vliegeren, touwtrekwedstrijden waarbij de winnaars zich kunnen verheugen op een goede oogst, geune waarbij meisjes zich bewegen over twee dunne touwtjes, neolttwigi waarbij meisjes in traditionele kleding op een wip staan en elkaar om beurten de lucht in laten vliegen en natuurlijk taekwondo, een zelfverdedigingssport die veel discipline vraagt, zowel op lichamelijk als geestelijk gebied.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content