Algemene informatie

Ligging

Zuid-Afrika is het meest zuidelijke land van Zuid-Afrika. Het noordelijke landsgedeelte grenst aan Botswana, Namibië, Zimbabwe en Swaziland, terwijl Lesotho volledig ‘omringd’ is door Zuid-Afrika.

Klimaat
Overwegend gematigd warm klimaat. Onverwachte regenvlagen kunnen zonnige dagen verstoren, vooral van oktober tot april (het regenseizoen!). Omdat Zuid-Afrika op het zuidelijk halfrond ligt, valt de winter in de maanden juni en juli, de zomer in december en januari.

Over het algemeen zijn de zomers over het hele land warm. In juli liggen de temperaturen behoorlijk lager. Enkel aan de oostkust kunnen de temperaturen in die periode van het jaar nog oplopen tot 22°C. Het uiterste zuidwesten wordt gekenmerkt door een mediterraan klimaat: de westenwind vanuit de Atlantische Oceaan verhoogt de kans op regen in de wintermaanden tussen juni en september.

Kaapstad staat garant voor vochtige en afgekoelde winters. In en rond Johannesburg zijn de winters iets droger, maar ze blijven koel.

Bijna de helft van het Zuid-Afrikaans grondgebied heeft te kampen met een gemiddelde jaarlijkse neerslag van 200 tot 600 mm. Naar het westen toe vermindert de kans op regen (gemiddeld minder dan 200 mm). Een derde van het land ziet jaarlijks meer dan 600 mm neerslag (Eastern Low Veld en Drakensberg).

Oppervlakte
1.219.912 km², of 40 x zo groot als België.

Hoofdstad
Pretoria en Kaapstad: de residentiehoofdstad wisselt volgens de seizoenen tussen Pretoria en Kaapstad.

Grootste steden
Pretoria, Johannesburg, Kaapstad, Durban, Port Elisabeth

Staatsvorm
Presidentiële republiek

Talen
Afrikaans, Engels, Zoeloe, Xhosa, Sotho, Tswana, Tsonga, Swati, Ndebele, Lebowa, Tshivenda.

Godsdienst
Christendom, protestantisme, hindoeïsme, moslim, jodendom, onafhankelijke Kerken.

Feestdagen
1 januari: Nieuwjaar
27 april: Dag van de Vrijheid
1 mei: Dag van de Arbeid
16 juni: Dag van de Jeugd
9 augustus: Dag van de vrouw
24 september: Dag van het Erfgoed
25 december: Kerstmis
26 december: Dag van de Goede Wil

Weetjes
Het grootste probleem van Zuid-Afrika heet AIDS. Afgerond één op tien inwoners is HIV-drager.

Afgezien van Europa en het gebied rond de Middellandse Zee heeft Zuid-Afrika de oudste wijnindustrie ter wereld. De grootste wijnkelder ter wereld ligt overigens in de Kaap want de kelders van de Koöperatieve Wijnbouwersvereniging beslaan liefst 22 hectaren.

Nederlandse boeren waren de eerste buitenlanders die naar Zuid-Afrika trokken. De historische invloed van de Nederlandse boeren blijkt onder andere uit de oude vlag van Zuid-Afrika. Die was aanvankelijk rood, wit en blauw. Pas in 1994 kwamen er zwart, geel en groen bij.

Het Afrikaans, dat veel gelijkenissen vertoont met het Nederlands, is de jongste van alle bestaande talen ter wereld.

Ondanks de historische banden met het Europese vasteland, is voetbal niet de meest populaire sport in Zuid-Afrika. Dat zijn cricket en rugby.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content