Het bekendste Kanaaleiland met zijn opvallend milde klimaat blijft natuurliefhebbers fascineren. Wandelaars en fietsers kunnen hier hun hart ophalen. Maar ook culinair is dit een landje van melk en honing.

Het hedendaagse Jersey met zijn cocktail van Franse en Britse invloeden doet het erg goed bij toeristen en trekkers. Het is vooral een miniafgietsel van Engeland. Zelfs het geld dat hier circuleert wordt in ponden en penny’s geteld, hoewel Jersey zo authentiek is dat het zowaar zijn eigen munt mag slaan.

Jersey is ook bekend bij de liefhebbers van zuivelproducten. Dat komt vooral door zijn levende legende, een mooie kleine koe met bruingrijze vacht die haar rasnaam heeft overgenomen van het eiland waarop ze thuis is. De melk van de jerseykoe is zo rijk aan vetstoffen dat ze een bijzondere boter oplevert.

Jersey zit er warmpjes bij

Het is bekend dat Jersey dankzij zijn geografische ligging en dankzij de zeer nabije Golfstroom een aangenaam klimaat heeft, dat nog het best te waarderen valt tijdens wandelingen langs de ongeveer 80 kilometer lange kustlijn.

Maar behalve dit kenmerk heeft Jersey nauwelijks meer te bieden dan de mooiste plekjes van Bretagne of Cornwall en zeker het Kanaal of de vlakbij gelegen Franse Cotentin.

Natuurlijk heeft Jersey zijn eigen karakter. Als iemand te horen krijgt dat u naar Jersey gaat, volgt steevast met enige spot de vraag of u wat bankzaken te regelen hebt. De bankkantoren op het eilandje weten je geld immers af te schermen tegen al te zware belastingdruk.

Bankieren vormt dan ook de eerste inkomstenbron van het eiland, gevolgd door het toerisme. Landbouw is een mooie derde.

Niemand mag het eiland verlaten zonder te hebben geproefd van de black butter, volgens aloude traditie geproduceerd in de keuken van vignoble La Mare, de enige wijnbouwer van het eiland. Die black butter is nog het best te vergelijken met Luikse stroop waarin naast suiker en zoethout vier kruiden werden verwerkt. Een stukje scone (cake) met de plaatselijke dubbele room en besmeerd met black butter is een echte lekkernij.

Prachtige tuinen en landschappen

De vignoble La Mare is een van de attracties van het eiland, naast andere zoals de lavendelblauwe velden van de Lavender Farm die men best kan bezoeken in juni-juli, in volle bloeitijd.

Op Jersey werden ook enkele schitterende tuinen aangelegd, zoals die van Samarès Manor, de familiewoning van Vincent Obbard. Die was zo slim om de beroemde Engelse tuinarchitect John Brookes een tuin met aromatische kruiden te laten ontwerpen. Dat maakt van Samarès een charmant oord waar het aangenaam toeven is.

De échte tuin- en parkliefhebber moet echter zeker enkele pareltjes bezoeken die door privé-eigenaars werden gerealiseerd. De onbetwiste topper hierbij is Les Vaux, het park waaraan Lady Guthrie sinds de jaren 1970 onverdroten werkt. Deze tuin werd aangelegd in een valleitje waar vroeger aardappelvelden lagen. Je raakt nauwelijks uitgekeken op de charme van deze vallei.

Een andere talentrijke en smaakvolle tuinierster is Susan Lea. Zij stelde schitterende borders samen in het Clos du Chemin. In combinatie met het prachtige uitzicht op de zee zijn dit toch wel de mooiste plekjes van de zuidkust van Jersey.

Om te bekomen van deze krachtige kleurimpressies kan je een wandeling maken langs de kust. De noordelijke en de westelijke eilandrand bieden verreweg de wildste en gevarieerde landschappen. En wandelen is natuurlijk onmogelijk zonder te proeven van het plaatselijke ijs, gemaakt van room van de jerseykoe.

Bron: Jean-Pierre Gabriel in Nest

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content