Andere interessante musea

1. Madame Tussauds

Madame Tussauds is wereldberoemd. Het museum heeft dan ook vestigingen over de hele wereld: van Amsterdam over Shanghai en Hong Kong tot New York. Maar het eerste museum werd opgericht in Londen.

Doorheen de jaren is Madame Tussauds uitgegroeid tot één van de populairste attracties van de Britse hoofdstad. In het wassenbeeldenmuseum kan je kennis maken met tal van beroemdheden, van politici over acteurs en zangers tot voetballers. Ook zijn er een aantal speciale opstellingen. Zo is er de ‘Chambers of Horrors’, een soort ondergrondse kerker in verband met de dood. Of ‘The Spirit of Londen’, waarbij je als bezoeker op een geanimeerde manier kennis kan maken met vierhonderd jaar Londense geschiedenis.

Het museum dankt zijn ontstaan aan Marie Tussaud. Als kunstenares in was kwam ze in de 18e eeuw onder andere terecht aan het Franse hof. Later belandde ze in de gevangenis, waar ze maskers maakte van slachtoffers van de guillotine. Met die beelden trok ze nadien meer dan dertig jaar rond. Uiteindelijk vond ze een vaste stek in Londen, waardoor het huidige museum ontstond.

Meer informatie: Madame Tussauds

2. Natural History Museum

Als je geïnteresseerd bent in de geschiedenis van de natuur, dan is dit museum een aanrader. In dit grootste natuurhistorisch museum van Engeland zijn er tal van interactieve tentoonstellingen. De centrale gang groepeert een aantal highlights. Zo is er het skelet van de Diploducus, een 1300 jaar oude gigantische sequoia-boom en de Coelacanth, een prehistorische vis die in de Indische Oceaan leeft.

In het museum zijn 55 miljoen dieren verzameld, waaronder 28 miljoen insecten en 95 procent van de vogels die wereldwijd voorkomen. Ook kan je in het museum een blauwe walvis op ware grootte van boven en onder bewonderen.

Het museum is onderverdeeld in thematische galerijen. Zo vind je in de Life Galleries alles over biologische onderwerpen en kom je in de Earth Galleries alles te weten over geologische thema’s. Je leert er alles over onze band met de aarde. Daarnaast huisvest het museum ook een galerij met meteorieten ofte stenen die op de aarde zijn neergestort. Maar het meest tot de verbeelding spreekt waarschijnlijk de afdeling met de skeletten van dinosaurussen. Via digitale middelen komen ze als het ware opnieuw tot leven.

Als basis voor de collectie diende de verzameling van fysicus Hans Sloane. Hij schonk zijn natuurlijke curiositeiten aan de staat in 1753. Oorspronkelijk werden die tentoongesteld in het British Museum, maar door de uitbreiding met andere collecties besloot men ze rond 1850 te verhuizen naar een andere locatie. Dat nieuwe gebouw in Duits-Romaanse stijl van Alfred Waterhouse werd in gebruik genomen in 1881.

Het museum vormt, samen met onder andere Imperial College, de Royal Albert Hall en het Albert Memorial, de zogenaamde Albertopolis-wijk.

Meer informatie: Natural History Museum

3. Science Museum

Ook het Science Museum ligt in de Albertopolis-buurt. Hier staat de ontwikkeling van de wetenschap en de industrie centraal. Ook de invloed van die takken op ons leven kan je er ontdekken.

Zo bezit het museum bijvoorbeeld een uitgebreide medische collectie. Of kan je er de originele raket van Stephenson of de ruimtecapsule van de Apollo 10 ontdekken. Ook heel wat wetenschappelijke instrumenten van in de tijd van King George III staan tentoon.

De exposities zijn interactief, zodat de bezoeker de impact van de uitvindingen aan den lijve kan ondervinden. Zo kan je bij wijze van experiment bijvoorbeeld van geslacht veranderen. Of in één klap dertig jaar ouder worden. Door die interactiviteit is dit museum ook ideaal om met kinderen te bezoeken.

Tenslotte wordt er niet alleen teruggeblikt op het verleden, maar werpt het museum ook een blik op de toekomst. Zo wordt de invloed van de digitale technologie onderzocht.

Meer informatie: Science Museum

4. London Transport Museum

De zwarte taxi’s, de rode dubbeldekkers, ’the tube’… Londen dankt een groot deel van haar karakter aan haar vervoersmiddelen. Het museum biedt zijn bezoekers inzicht in de ontwikkeling van het Londens vervoer.

Naast posters, modellen en videopresentaties kan je in het museum ook een aantal echte voertuigen, zoals een (paarden)tram, bussen en ’s werelds oudste metrostellen, zien. Ook kan je er zelf achter het stuur kruipen van een metro, tram en bus.

Het museum ligt in een Victoriaans gebouw, dat vroeger dienst deed als bloemenmarkt bij Covent Garden.

Meer informatie: London Transport Museum

5. Tower of London

Deze burcht langs de oevers van de Theems vormt een van dé toeristische trekpleisters van Londen. Kenmerkend voor de Tower zijn het impressionante gebouw, de kolonie gitzwarte raven en de Yeoman Warders of Beefeaters. Ooit waren ze bewakers van de gevangenis, nu geven ze rondleidingen in de Tower. Hun traditionele kostuums hebben ze wel behouden.

Ook de raven maken intussen deel uit van het traditionele plaatje. De legende gaat namelijk dat als de raven de tower verlaten, Engeland niet langer gevrijwaard is van invallen van buitenaf en het koninkrijk zal vallen. Een andere traditie is dat de Tower bestuurd wordt door de ‘Constable of the Tower’. Deze hogere militair beheert de gebouwen, medewerkers en grond van de Tower.

Oorspronkelijk, na de Noorse invasie in de elfde eeuw, deed de Tower dienst als bescherming voor de stad. Daarna functioneerde de burcht afwisselend als gevangenis, executieplaats, arsenaal en paleis.

Momenteel worden de Britse kroonjuwelen er bewaard. Dat is al zo sinds de 17e eeuw. Zo ligt de Imperial State Crown, die de koningin draagt bij de opening van het parlementair jaar, er. Ook de meest beroemde diamant van de wereld, de Koh-I-Noor, ligt te schitteren in de Tower. De steen zit vervat in de kroon van de ‘Queen mum’.

Naast de kroonjuwelen ligt een verzameling wapens te blinken in The White Tower. Daarnaast is een wandeling op de vestigingsmuren een aanrader. Ook ondervind je in het paleis aan den lijve hoe het leven in de middeleeuwen moet geweest zijn.

Tenslotte is de nabijgelegen Tower Bridge een bezoekje meer dan waard.

Virtuele tour op Knowledge of London

Meer informatie: Tower of London

6. Florence Nightingale Museum

Florence Nightingale of de moeder van alle verpleegsters heeft haar eigen museum in Londen. Ze is beroemd om het verplegen van soldaten en om haar strijd om verpleegster tot een echt beroep te maken. Ze staat ook bekend als ‘de vrouw met de lamp’. Ze was één van de meest invloedrijke vrouwen in het Engeland van de 19e eeuw.

Aan de hand van persoonlijke attributen wordt de bezoeker ondergedompeld in haar levensverhaal. Ook het uiltje, dat de verpleegster vaak als huisdier bij zich droeg, zit in de collectie. Het museum is gevestigd in het voormalige Sint-Thomas-ziekenhuis.

Meer informatie: Florence Nightingale

7. Imperial War Museum

De Engelsen hebben zowat de hele wereld veroverd. Te beginnen met de Eerste Wereldoorlog zijn al die oorlogen geïllustreerd in het Imperial War Museum. Zo kan je er foto’s en brieven zien, maar ook levensgrote tanks en vliegtuigen. Je krijgt er een inzicht in de moderne oorlogsvoering en kan er in de loopgraven lopen in de kelder.

Ook is het zogenaamde Engelse huis van tijdens de Tweede Wereldoorlog tot in de puntjes nagebouwd. Je voelt er de Britse sfeer, die je ongetwijfeld kent uit films en televisieseries.

Het museum is opgericht in 1917. Na een brand is het in 1936 overgebracht naar de huidige locatie, het voormalige psychiatrische instituut Bethlem Royal Hospital.

Meer informatie: Imperial War Museum

8. The O2

Wat vroeger bekend stond als The Millenium Dome, is nu The O2. In dit immense entertainmentgebied vind je zowel een muziekclub, een bioscoop, restaurants, cafés als een tentoonstellingsruimte.

Ten tijde van het nieuwe millenium in 2000 liep er in The Dome een grote tentoonstelling. Nadien is heel het interieur afgebroken, enkel het exterieur is bewaard. Binnenin heeft men alles opnieuw ingericht. Zo ligt in het gebouw de zogenaamde ‘Entertainment Avenue’, een moderne, brede voetgangerszone met neppalmbomen. Aan beide zijden is de voetgangerszone omgeven door winkeltjes, cafés en restaurants.

De tentoonstellingsruimte staat bekend als ‘The O2 bubble’. Het is een twee verdiepingen tellend museum met wisselende tentoonstellingen.

Meer informatie: The O2

9. Museum in the Docklands

Het Museum in the Docklands vertelt het verhaal van Londens rivier, haven en haar mensen. De nadruk ligt vooral op de handel. Het museum is gehuisvest in een oud pakhuis, dat vroeger dienst deed als suikeropslagplaats.

Het museum overspant meer dan tweeduizend jaar: van de Romeinen tot de nieuwste ontwikkelingen. Qua presentatietechnieken maakt het museum gebruik van de meest moderne presentatietechnieken.

Meer informatie: Museum in the Docklands

10. Museum of London

Het Museum in the Docklands maakt deel uit van het Museum of London. Dat laatste biedt haar bezoekers inzicht in de geschiedenis van de Britse hoofdstad. Zo leer je Londen, van de prehistorie tot nu, op een andere manier kennen.

Het museum toont archeologische vondsten, historische artefacten en kaarten.

Meer informatie: Museum of London

11. Geffrye Museum

In het Geffrye Museum kan je toegepaste kunst, zoals meubels, textiel, schilderijen en decoratieve kunst, bewonderen. De collectie loopt van de 17e eeuw tot nu. Je kan er de Engelse interieurs van de middenklasse doorheen de eeuwen bewonderen. Ook zijn er enkele tuinen, zoals een kruidentuin.

Het museum is genoemd naar Robert Geffrye, de voormalige burgemeester van de City of Londen. Het museum is geopend in 1914 en gehuisvest in een 18e eeuws zogenaamd hofje ofte klein huisje voor oude, zieke en arme mensen.

Meer informatie: Geffrye Museum

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content