Algemene informatie

Ligging
Turkije ligt uitgestrekt over Zuidoost-Europa en Azië. In het westen grenst Turkije aan Bulgarije en Griekenland, terwijl in het oostelijk gedeelte van het land de grenslanden Syrië, Irak, Armenië en Georgië zijn. Het noorden van Turkije treft de Zwarte zee, het zuiden de Middellandse Zee.

Klimaat
In Turkije heersen verschillende klimaten. De Egeïsche en Middellandse-Zeekust hebben milde, regenachtige winters en warme droge zomers. Ook Istanbul kent warme zomers met gemiddelde temperaturen van 30°C. De winter kan best koud zijn, maar het vriest er zelden.

In de bergen in Anatolië is het in de zomer erg warm en in de winter zeer koud. Ook in de bergen in het oosten van Turkije zijn de winters bijzonder koud, maar ook in de zomer wordt het er niet te warm.

In het gebied rond de Zwarte Zee valt het hele jaar door veel regen, de winters zijn koel en de zomers mild. Het warmste deel van Turkije is het zuidoosten. Temperaturen rond de 50°C in de zomer vormen geen uitzondering.

Oppervlakte
780.580 km². Dat is 251/2 maal zo groot als België.

Hoofdstad
Ankara

Belangrijkste steden
Adana, Ankara, Bursa, Istanbul, Izmir, Gaziantep

Staatsvorm
Parlementaire republiek

Bevolkingsgroepen
Turken (79%), Koerden (20%) en een kleine groep Armeniërs en Arabieren.

Talen
Turks. In het oosten en zuidoosten zijn Koerdisch en Arabisch de omgangstalen.

Godsdienst
Islam en Christendom

Feestdagen
1 januari: Nieuwjaarsdag
23 april: Onafhankelijkheidsdag en Dag van de Kinderen
19 mei: Jeugd- en Sportdag
30 augustus: Dag van de Overwinning
29 oktober: Nationale feestdag (Feest van de Republiek sinds 1923)

Religieuze feestdagen zoals het Suikerfeest vallen jaarlijks op een andere dag.

Weetjes
Turkije is het enige land dat gedeeltelijk op twee continenten ligt: Europa en Azië. Het Europese deel heet Thracië, het Aziatisch deel Anatolië. Op het punt waar Europa en Azië samenkomen, ligt Istanbul. Dat is dan ook de enige stad in de wereld die op twee werelddelen ligt.

Twee van de zeven wonderen van de antieke wereld liggen in Turkije: De tempel van Artemis in Efeze en het mausoleum in Halicarnassus, het huidige Bodrum.

Volgens de Turkse traditie moet je een vreemdeling beschouwen worden als “een gast van God” en hem of haar als dusdanig behandelen.

Tulpen zijn niet oorspronkelijk afkomstig uit Nederland. Ze werden in de 16e eeuw geïntroduceerd door de Turken en ook Sinterklaas komt niet uit Spanje maar uit Turkije.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content