Singapore

Singapore heeft veel troeven. Net als de vele etnische groepen leven traditionalisme en modernisme hier harmonieus samen. In één stad reis je door India, China, Maleisië en het moderne Westen.

Singapore, heel Zuidoost Azië in een notendop

Deze gebouwen moet je zien in Singapore

Deze wijken moet je bezoeken

Culinaire hoofdstad van Azie

De 11 leukste attracties voor kinderen

Als draaischijf voor personen- en goederenverkeer verwerkt de Leeuwenstad, met zijn 600 km², jaarlijks zo’n 5 miljoen bezoekers. Dat is niet alleen het resultaat van haar centrale ligging in Zuidoost-Azië. Ingenieuze sociale, economische en pr-campagnes liggen mee aan de basis van dat succes.

Alles in Singapore functioneert; elk huis en kantoorgebouw wordt voorzien van computerlinks, astronomische autotaksen voorkomen files, en een gebruiksvriendelijk metro- en busnetwerk verbindt alle hoeken van het land. Niemand ontsnapt er aan de inkomensbelasting, en criminaliteit is er nauwelijks, want de politie is overal aanwezig, zichtbaar en onzichtbaar.

The New Asia

Dit is The New Asia, het nieuwe Azië, zoals de laatste slogan van de toeristische dienst luidt. Te midden van deze hightech en een skyline die lijkt op die van Manhattan liggen verschillende etnische stadsdelen. Chinatown, Little India en Arab Street hebben hun identiteit bewaard, terwijl statige koloniale gebouwen herinneren aan een zeer recent verleden.

In tegenstelling tot wat je van een grootstad zou verwachten, ligt het stadscentrum er ’s ochtends uiterst rustig bij. Vóór negen uur zijn er amper wagens of pendelaars te bekennen. Winkelcentra openen pas tegen een uur of tien hun deuren. In de buurt van Chinatown daarentegen rennen net na zonsopgang Chinese mannen over straat. Beladen met afgedekte vogelkooitjes haasten ze zich voort.

Vroege vogels die niet zo van kooien houden, kunnen vanaf vijf uur ’s ochtends rondtoeren in de tropische jungle of de gemanicuurde tuinen van de Botanical Gardens. Ook de zoo van Singapore kan je al vanaf half negen bezoeken. Met zijn open concept heeft hij de reputatie een der mooiste ter wereld te zijn.

Winkelwedloop

Om 10 uur openen Gucci, Versace, Rolex, Sony en andere luxepaleizen hun deuren. Nu kan de winkelwedloop starten waarvoor deze consumptiestad zo bekendstaat. Op Orchard Road verdringen luxeboetieks en futuristische shopping malls zich voor een plaatsje. Deze boulevard is nog steeds het Mekka van de winkelfreak. De winkelcentra onderscheiden zich van elkaar door zich te specialiseren in bepaalde goederen of door een bepaalde klasse van producten aan te bieden.

Afhankelijk van de plaats waar je je in Orchard Road bevindt, loop je of neem je een taxi naar Clarke’s Quay. Hier werden de laatste jaren een paar oude warenhuizen gerestaureerd. Hier vind je tweedehands winkels en antiekzaken.

Jammer genoeg zijn alle Chinese woonboten die vroeger langs Clarke’s Quay en Boat Quay lagen verdwenen. Volgens de autoriteiten botste hun sjofele uiterlijk met het strakke hightechimago van het trendy Financial District. Een ommetje tussen de hoogstandjes van wolkenkrabberarchitectuur doet je duizelen.

Engels kolonialisme

Helmut Jahn’s Hitachi Building staat in schril contrast met de gerestaureerde gebouwen aan de overkant van de rivier. Het Parliament House, de Victoria Theatre & Concert Hall en vooral de Singapore Cricket Club herinneren aan de hoogtijden van het Engelse kolonialisme.

Op weg naar het wereldbefaamde Raffles hotel kom je voorbij Raffles City, nog een overdekt winkellabyrint waar je allerhande kwaliteitswinkels vindt. Vanuit Raffles City moet je alleen maar de Bras Basah-straat oversteken om in Singapore’s sprookjeshotel met zijn gezellige koloniale winkelgaanderijen te belanden.

Naast vele andere geschiedkundige mijlpalen werd in deze bar van het Raffles Hotel in 1915 de eerste Singapore Sling gebrouwen. De Long Bar is nog steeds dé plek om van die heerlijke cocktail te nippen.

In het hartje van de stad ligt Chijmes, een historisch complex dat op een moderne manier gerenoveerd werd. De pleisterwerken burcht omvat een klooster uit 1890 en het Caldwell House, een van de oudste alleenstaande huizen van Singapore, met gigantische terrassen, watervallen en fonteinen. Er zijn kunstgalerijen in ondergebracht, winkeltjes, fijne maar ook prijzige gastronomische restaurants, wijnbars, en cafés met livebands.

Tot in de jaren tachtig lokten de flamboyante verleidsters van Bugis Street menig zeiler en reiziger naar de havenstad. De regering hield grote schoonmaak en Bugis Village werd omgetoverd tot een kluwen van marktkraampjes. Vooral ’s avonds, tijdens de Pasar Malam nachtmarkt, proberen marktkramers uit alle hoeken van de wereld hun waren aan de man te brengen.

Zakenlui en reizigers tref je ’s nachts aan in de populaire dancings, die meestal zijn ondergebracht in hotels of shoppingcentra rond Orchard Road.

Bron: Weekend Knack

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content