Rotterdam

’s Werelds grootste haven ligt in Rotterdam. De stad staat daarnaast bekend om zijn boeiende hedendaags architectuur. Maar Rotterdam biedt meer dan moderne bouwwerken, het is een fascinerende stad met blitse eethuizen, cafés en creatieve winkels.

Voor je vertrekt één waarschuwing: Rotterdam mist het gezellige, historische hart van Amsterdam, maar de haven heeft wat van New York en de binnenstad van Berlijn.

Tussen de Sint-Jacobshaven en Schiehaven ligt het Lloydkwartier, een wijk die de laatste jaren een enorme gedaanteverwisseling onderging. Nadat de klassieke havenactiviteiten er werden gestopt, vestigden zich hier bedrijven uit de audiovisuele sector.HIer staat één van de indrukwekkendste architectuuriconen van de stad, het Scheepvaart en Transportcollege.

Kop van Zuid

In de oude Veerhaven bleef een fragment van de negentiende-eeuwse stad bewaard bleef. In de statige herenhuizen woonden vroeger welgestelde families. Nu leeft de buurt helemaal op. Daar vind je het interessante Wereldmuseum met etnografica en een multicultureel jeugdtheater.

Op deze kade geniet je van een groots uitzicht op het schiereiland aan de overkant, Kop van Zuid, of ook ‘Manhattan aan de Maas’ genoemd. Op dit landtongetje opereerde ooit de Holland-Amerikalijn. In 1971 vertrok daar het laatste vlaggenschip, De Nieuw Amsterdam.

Jarenlang was dit een miserabele plek, tot er in de jaren tachtig plannen werd gesmeed voor dit schiereiland. Twee factoren deden het tij keren. De bouw van de elegante Erasmusbrug in 1996 en het omdopen van het hoofdkantoor van de voormalige rederij tot Hotel New York.

Bij mooi weer staan de kaden vol terrassen van de talrijke eethuizen onder de torens. Het grootste en meest trendy terras zit trouwens verscholen onder de Erasmusbrug. Net voor de brug staat de schuine KPN toren, in 2000 afgewerkt naar de plannen van Renzo Piano. Zo wordt het Manhattan aan de Maas een heus architectuurpark om jaloers op te zijn.

Haven

Bij de Oude Haven is een klein restant, amper een tiental panden, van de oude stad bewaard. Deze gevelrij geeft je een idee van hoe Rotterdam er voor het terreurbombardement van 14 mei 1940 uitzag. Toen legden de Duitsers de stad in as, als afschrikkingmiddel. Behalve de Laurenskerk en een handvol betonnen gebouwen konden weinig panden de vuurzeehaard weerstaan. Het oudste torengebouw van de stad, het Witte Huis (1897) aan de Wijnhaven ontsnapte wel.

Aan de oude haven vallen verder de kubuswoningen op van Piet Blom. De beroemde paalwoningen ogen heel seventies, maar werden pas in 1984 afgewerkt en onlangs grondig gerenoveerd.

Achter de kubuswoningen bevindt zich het hippe Maagd van Hollandkwartier met als voornaamste assen de Nieuwe Markt, de Botersloot en de Pannekoekstraat. Door de talrijke trendy zaken in leuke gebouwtjes uit de jaren vijftig lijkt deze buurt geknipt uit een Berlijns stadslandschap.

Gelukkig worden de waardevolle iconen uit de fifties gekoesterd, zoals het voormalige kantoorgebouw De Nederlanden (Meent 88) van Willem Dudok. Dit gebouw opgetrokken tussen 1942 en 1952 heeft een schitterend grand café met een vrij authentiek kantoordecor.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content