Trapani

Het stadje Trapani, aan de noordwestkust van Sicilië, heeft al een lange geschiedenis achter de rug. Zijn ligging in de Middellandse Zee maakte het tot een geliefd bolwerk tijdens militaire zeeslagen. Je vindt er dan ook invloeden van onder andere Romeinen, Arabieren, Byzantijnen en Noormannen. Bovendien staat Trapani door zijn westelijke ligging garant voor adembenemende zonsondergangen.

Trapani werd iets voor duizend voor Christus als haven voor de nabijgelegen stad Erice gesticht. Tijdens de klassieke oudheid heette het stadje Drepanon, wat ‘sikkel’ in het Grieks betekent. Naar de gebogen vorm van de haven.

Die sikkel speelt een bepalende rol in de twee stichtingslegendes over de stad. In een eerste zou Trapani ontstaan zijn uit de sikkel die uit de handen van de godin Demeter viel, terwijl ze op zoek was naar haar dochter Persephone. De tweede verhaalt hoe Saturnus een sikkel, waarmee hij zijn vader Kronos ontdarmd had, in de zee liet vallen. Daarom heeft Saturnus een standbeeld in de stad gekregen.

Trapani ligt op een schiereiland, waardoor de zee er altijd een erg belangrijke rol heeft gespeeld. Zo kwamen de Feniciërs op het idee om er zout te winnen. Tijdens de middeleeuwen werden daarom een aantal molens gebouwd. Die karakteriseren het landschap nog steeds, waardoor het een beetje doet denken aan Nederland. Al blijft de vergelijking eigenlijk beperkt tot de molens.

Daarnaast is de streek rond Trapani, meer bepaald het eiland Favignana, erg bekend om de tonijnvisserij. Al scoren ook andere visgerechten, zoals de befaamde couscous met zeevruchten, hoog. Het eiland Pantelleria geniet dan weer wereldfaam om zijn kappertjes. Op het vasteland is de Via del Sale erg bekend. Die brengt je door een prachtig landschap langs molens en witte bergjes zout naar het stadje Marsala.

Vanuit de haven van Trapani brengen boten je naar de Egadische Eilanden, Pantelleria, Sardinië, Malta en Tunis. Palermo kan je zowel met de auto, de trein, de bus als het vliegtuig bereiken. De Siciliaanse hoofdstad ligt op zo’n honderd kilometer ten oosten van Trapani.

En ook andere Siciliaanse stadjes zijn vlot bereikbaar. Daarom vormt Trapani een ideale uitvalsbasis om de omgeving, met bijvoorbeeld Erice, Segesta, Marsala en de omliggende eilanden, te verkennen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content