Geschiedenis

Omgeven door heuvels en bergtoppen, geprangd tussen Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk ligt de Bodensee te schitteren. Hier vind je de ideale harmonie tussen bergen en water. Het meer is 571 vierkante kilometer groot, het diepste punt ligt op 254 meter en de omtrek bedraagt 273 kilometer.

De Bodensee, die grotendeels wordt gevoed door de Rijn, wordt ook wel eens het Meer van Konstanz genoemd of het Schwäbische Meer. Die laatste benaming verwijst naar de tijd dat het hertogdom Schwaben zich tot ver over de Alpen uitstrekte. Het meer lag toen midden in Schwaben.

De geschiedenis van de steden op de oevers wijst erop dat hier al heel vroeg belangrijke nederzettingen waren. In de tijd van de Alemannen was de plaats Bodman, aan de westkant van het meer, een belangrijke marktplaats. Daar sloegen ze al in de zevende eeuw hun eigen gouden munten.

De vestigingen van de Romeinen lagen vooral aan de zuidkant. Als bisschopszetel speelde Konstanz eeuwenlang een belangrijke rol als cultureel en bestuurlijk centrum.

Sinds 1990 stelt de Duitse overheid strenge eisen aan de bebouwing langs de Bodensee. Zo wil ze het natuurschoon van het meer bewaren. Van op het water kan je dan ook volop genieten van de tuinen, parken en wijngaarden langs de oever.

Ook het bevaren van de Bodensee heeft zijn geschiedenis. Het staat vast dat de Romeinen en de Alemannen al oeververbindingen hadden. In de middeleeuwen werd er druk over en weer gevaren om handel te voeren en tijdens de Dertigjarige Oorlog vielen de Zweden met hun krijgsvloot de oeversteden aan.

Vandaag gaat het er gelukkig wat vreedzamer aan toe. Moderne veerboten en passagiersschepen brengen de toeristen van de ene stad naar de andere. Door het milde klimaat is het aangenaam vertoeven aan het meer, wat voor het toerisme zeer bevorderlijk is.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content