Bezienswaardigheden

Nicosia : De architectuur in de Cypriotische hoofdstad is eerder wisselvallig, maar toch is een bezoek zowel op politiek als op cultureel vlak interessant. Nicosia staat helaas bekend als de ‘laatste verdeelde hoofdstad ter wereld’. Het eiland en zijn hoofdstad zijn in twee aparte territoria gescheiden na de bezetting van het noordelijke deel door de Turkse troepen in 1974. Die bezetting kwam er na een staatsgreep van de Griekse nationalistische cyprioten, die gesteund werden door Athene. De toeristen zullen niet nalaten om de ‘groene lijn’, de grens tussen het Turks-Cypriotische, noordelijke Nicosia en het Grieks-Cypriotische, zuidelijke Nicosia, over te steken. Daarvoor moet je langs het checkpoint op het einde van de Ledra-straat, dat in april 2008 geopend is. Om niet vast te zitten aan de Turkse kant is een paspoort verplicht.

Daarnaast huisvest de stad het meest rijke museum van het eiland. Je vindt er één van de mooiste collecties fresco’s en mozaïeken van de hele mediterraanse wereld. Het museum met byzantijnse kunst van de stad bezit ook heel wat erg goed bewaarde iconen uit alle tijdsperiodes en archeologische restanten uit het noorden van het eiland.

Pafos: Vroeger was dit de welvarende hoofdstad van Cyprus. Daarvan getuigen de overblijfselen van rijke Romeinse villa’s met prachtige mozaïekvloeren en de indrukwekkende Koningsgraven, een grafveld waar de plaatselijke elite complete ondergrondse woningen liet optrekken.

Troödos-gebergte met berg Olympus (1952 m.): In dit gebergte kan je prachtige wandelingen maken. Ook liggen er verschillende Byzantijnse kerken. Het gebergte is een geliefde uitwijkplaats voor de kustbewoners in de zomer, het is er immers veel koeler dan beneden. Het Troödos-gebergte bieden tijdens de herfst aan skifanaten ook de mogelijkheid om van de besneeuwde hellingen omlaag te glijden. Platres is het belangrijkste skistation. Om zijn beschilderingeren van de Aartsengel Michael staat de kerk van het kleine dorpje Pedoulas dan weer op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Die ongelooflijke muurschilderingen met hun levendige kleuren passen in de postbyzantijnse stijl, die voor de Byzantijnse tijd erg populair waren.

Kykkos-klooster: Dit klooster ligt midden in het ruige Troödos-gebergte en is misschien wel het interessantste klooster van het hele land. En alleszins het rijkste. Het dateert uit 1100 na Christus. Het museum van het klooster is een smaakvol gebouw in de stijl van de vroegste christelijke kerken. Bovendien zijn sommige stukken uit hun collectie Byzantijnse kunst werkelijk adembenemend.

Pano Lefkara: Een van de schilderachtigste dorpjes in Cyprus, bekend om zijn nog steeds met de hand gemaakt kantwerk.

Rots van Aphrodite (Petra tou Romiou): De rots van Aphrodite, de godin van de schoonheid en de liefde, is één van de natuurlijke bijzonderheden van het eiland. Volgens de legende is het op deze plaats dat de godin uit het schuim van de golven is opgestaan. Daarnaast gaat het verhaal dat de persoon die, naakt en bij volle maan, drie keer rond de rots zwemt tien jaar zou verjongen. De mooiste manier om de rotsen te benaderen is langs het strand wandelen.

Kourion: één van de meest indrukwekkende archeologische sites van Cyprus met een al even spectaculair uitzicht op de stranden van Limassol. Het grieks-romeinse theater dateert van de 2e eeuw voor Christus en is prachtig gerestaureerd. Nog steeds vinden er theater- en muziekvoorstellingen plaats. De site biedt plaats aan meer dan 3500 toeschouwers. Daarnaast kan je op de site ook een zeer uitgebreide romeinse villa zien.

Het schiereiland Akamas aan de westelijke punt van Cyprus is een streek met een verrassend rijke natuur. Dankzij een uitzonderlijke fauna en flora is het plaatselijke ecosysteem uniek in het Middellandse Zee-gebied. Het schiereiland bestaat uit een opeenvolging van tot 500 meter hoge heuvels, begroeid met Calabrische dennen en maquis. In deze ongetemde wildernis leven niet minder dan 530 plantensoorten. De stranden van Akamas vormen een van de laatste plaatsen aan de Middellandse Zee waar waterschildpadden nesten kunnen maken.

Kolossi: Cyprus huisvest ook indrukwekkende forten zoals het middeleeuwse kasteel van Kolossi, vlak bij Limassol. Dat is een mooi voorbeeld van militaire architectuur.

Limassol: Ook Limassol is beroemd om zijn middeleeuws kasteel dat ook onderdak biedt aan een museum over die periode. Bovendien is Richard Leeuwenhart, de koning van Engeland en leider van de derde kruistocht, in dat kasteel getrouwd met Berengaria van Navarra in 1191.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content