Wat moet je zien?

01/01/09 om 11:00 - Bijgewerkt om 10:59

Bron: Knack Weekend

Wat moet je zien?

Nationale parken

Kluane National Park
Een park met zeer hoge bergtoppen, waaronder Mount Logan, uitgestrekte ijsvelden en weelderige valleien met een uitgesproken gevarieerde plantengroei en dierenwereld.

Ivvavik National Park
Ivvavik betekent letterlijk 'geboorteplaats'. Het is het eerste nationale park in Canada dat werd gecreëerd op basis van aanspraken van de oorspronkelijke bevolking. Het park beschermt een kudde kariboes - de Porcupine Caribou Herd van meer dan 130.000 dieren - en wordt gedomineerd door de British Mountains en een toendra-achtige vegetatie.

Vuntut National Park
Dit park bestaat pas sinds 1995 en beschermt een wildernisgebied in het noordoosten van de provincie. Een deel van de Porcupine Caribou Herd leeft in dit park dat aan Ivvavik grenst. Het is een zeer waterrijk gebied met enkele duizenden meren en meertjes. Ook zijn hier fossielen van meer dan 40.000 jaar oud te bewonderen.

Andere bezienswaardigheden

Herschel Island Qikiqtaruk Park
Op dit arctische eiland leefden in het verleden de Inuvialuit. Ze komen er nu nog vaak om te jagen en vissen. Je vindt hier een unieke combinatie van arctische planten, dieren, vogels, zeedieren en culturele bezienswaardigheden in een glooiend toendralandschap.

Tombstone Park
In dit park vind je de meest vreemde rostformaties. De uitzonderlijk scherpe pieken vormen een enorm contrast met de brede, diepe valleien. Nergens in Canada vind je zulke prachtige vergezichten als in dit park.

Fishing Branch Ni'iinlii'njik Park
Binnen dit park liggen de North Ogilvie Mountains, een ruige bergketen met zandstenen grotten en andere bijzondere geologische verschijnselen. Het gebied ligt op een afstand van honderd kilometer van de Dempster Higway en kan je enkel te voet, met een boot, helikopter of sneeuwmobiel bereiken.

Whitehorse
Deze 'Wilderness City' ontstond ten tijde van de Gold Rush als een kamp waar de goudzoekers hun tenten opsloegen. Sinds 1950 is het de hoofdstad van Yukon. De oude glorie van meer dan honderd jaar geleden voel je nog overal, maar tegelijk is de stad met de tijd mee gegaan. Whitehorse kent een bloeiend cultureel leven met kleurrijke festivals en evenementen.

Dawson City
In dit stadje reis je terug naar de dagen van de goudkoorts. Veel gebouwen uit de tijd dat dit het Parijs van het Noorden genoemd werd, zijn nog intact. En nieuwe gebouwen moeten in oude stijl gebouwd worden.

Jack London Cabin & Interpretive Centre in Dawson City
De hut waar deze schrijver van klassiekers als Call of the Wild, White Fang en Martin Eden verbleef tijdens de Klondike Goldrush.

Chilkoot Trail
De route die de goudzoekers volgden. De tocht begint in Dyea net ten noorden van Skagway in Alaska en voert je over de Chilkoot Pass. Deze tocht van drie à vier dagen is enkel geschikt voor zeer ervaren wandelaars met een uitstekende conditie.

Top of the World Highway
De prachtige route waarvan de naam genoeg zegt begint in de buurt van Dawson City en loopt tot de grens met Alaska. De honderd kilometer lange weg is enkel begaanbaar in de zomer.

Carcross Desert
Deze woestijn wordt liefkozend de kleinste woestijn ter wereld genoemd. Een zeer droog klimaat en sterke winden hebben hier een bijzonder landschap van bewegende zandduinen gecre?erd.

Wintersport

In deze staat vind je de hoogste bergen van het hele Amerikaanse continent. Skiën kan je hier dus prima. Ervaren skiërs kunnen zich uitleven in de buurt van Whitehorse, Watson Lake en Dawson City. Het uitzicht is hier adembenemend.

Vlakbij de hoofdstad Whitehorse liggen een paar prachtige langlaufroutes. De pistes worden 's nachts bovendien verlicht Hartje winter gaan ze weer uit omdat je dan voldoende hebt aan het Noorderlicht.

Sneeuwscooters zijn in de winter een veelgebruikt transportmiddel. Voor toeristen is het een leuke wintersportactiviteit. Keuze genoeg: meer dan 900 kilometers aan uitgestippelde routes. Tenslotte kan je nog een huskyteam huren en een hondensledetocht maken.


Foto: ©YG Photo, Peel River in het noorden van Yukon

WeekendInformation Services

Ambacht ontmoet technologie

Ambacht ontmoet technologie

Op het eerste gezicht is de Gear 3 een traditioneel Zwitsers horloge. Totdat je aan ...

Onze partners