Trivia

01/01/09 om 11:00 - Bijgewerkt om 10:59

Bron: Knack Weekend

Trivia

Weetjes
De St. Elias Mountains in Kluane National Park zijn de jongste bergen in Canada en tegelijk de hoogste. Er liggen meer dan twintig pieken van meer dan 4.200 meter. Bovendien stijgen ze nog altijd.

In diezelfde St. Elias Mountains vind je de grootste gletsjers buiten de polen. Hubbard Glacier is 112 kilometer lang en Lowell Glacier 70 kilometer. Op bepaalde plaatsen zijn ze meer dan anderhalve kilometer dik. Deze ijsvlakten brengen heel wat teweeg: ze maken hun eigen weer, duwen dagelijks tonnen rotsen en stenen van hun plaats en creëren meren en rivieren.

Wat je hier niet zo snel zou verwachten is een woestijn, maar ook die vind je in Yukon en wel de kleinste ter wereld: Carcross Desert. Door het droge klimaat en harde wind groeien hier bijzondere planten die zich helemaal aan de omgeving hebben aangepast.

De schrijver Jack London heeft Yukon beroemd gemaakt met zijn romans over de Klondike Goldrush. Call of the Wild en White Fang zijn nog altijd klassiekers.

Jaarlijks vindt in Yukon de Yukon Quest plaats. Dit is de zwaarste hondensledenwedstrijd in de wereld. Midden in de winter treden de deelnemers in de voetsporen van de goudzoekers aan het einde van negentiende eeuw. Ze beschikken ieder over veertien honden en doen er ongeveer twee weken over om de tocht van 1600 kilometer dwars door de Canadese wildernis van Yukon naar Alaska af te leggen.

Oorsprong van de naam Yukon
Yukon komt uit de taal van de Athapaskanen en betekent letterlijk 'de grote rivier'. Met zijn 3.600 kilometer lengte is de Yukon River de op drie na langste in Noord-Amerika.

Bijnaam
The Land of the Midnight Sun

MottoYukon heeft, in tegenstelling tot de andere Canadese provincies, geen motto.

Vlag
De vlag bestaat uit drie verticale vlakken met in het midden het wapenschild. De blauwe strook aan de rechterkant staat voor de rivieren en meren in de provincie, het witte vlak in het midden symboliseert de sneeuw en het groene vlak aan de linkerkant verwijst naar de vele bossen.

Wapenschild
Het wapenschild van Yukon bestaat uit de kleuren rood, blauw, goud en wit met daarbovenop een trotse malamut op een berg sneeuw. De slingerende blauwe en witte verticale lijnen verwijzen naar de de Yukon River en de kreken rond Klondike waar in de negentiende eeuw goud gevonden werd. De rode driehoeken symboliseren de bergen met mineralen en de gouden cirkels duiden op de rijke minerale bronnen. Bovenaan het schild vind je het kruis van St. George als erkenning van de Engelse ontdekkingsreizigers in het verleden.

Vogel
De raaf. Raven kom je overal tegen in Yukon. Volgens de oorspronkelijke bewoners van Yukon bracht de raaf de zon, de maan en het daglicht naar de aarde.

Boom
Sub-alpine Fir - Abies Lasiocarpa - Amerikaanse zilverspar
Deze boom groeit vrijwel in de hele provincie en wordt hier vaak gebruikt als kerstboom omdat hij zo'n mooie vorm heeft en heerlijk ruikt.

Bloem
Fireweed - Epilobium Angustifolium - Wilgenroosje
Dit roze bloempje is één van de mooiste noordelijke bloemen.

Edelsteen
Lazuliet, een relatief zachte, blauwe steen die niet veel voorkomt en daarom kostbaar is.

Foto: Tombstone Territorial Park, ©Fritz Mueller

WeekendInformation Services

Ambacht ontmoet technologie

Ambacht ontmoet technologie

Op het eerste gezicht is de Gear 3 een traditioneel Zwitsers horloge. Totdat je aan ...

Onze partners