Natuur

01/01/09 om 11:00 - Bijgewerkt om 10:59

Bron: Knack Weekend

Natuur


Landschap
Yukon ligt binnen de Canadian Cordillera, een gebied van aaneengesloten bergketens en dalen. Je vindt hier de hoogste bergen op het Amerikaanse continent. Pieken van boven de 4000 meter zijn hier niets bijzonders. Uitschieter is de Mount Logan, met bijna 6000 meter de allerhoogste. Omdat de provincie zo noordelijk ligt vind je hier ook veel gletsjers en ijsvelden.

In het gebied in het zuidwesten rond de hoofdstad Whitehorse wonen de meeste mensen. In het noorden leven de oorspronkelijke bewoners, de Inuit, maar het grootste deel van de provincie bestaat nog uit wildernis, waar je volledig alleen kan ronddwalen.

Fauna
Yukon behoort tot die zeldzaam wordende gebieden waar je wilde dieren nog in hun oorspronkelijke en natuurlijke omgeving kan zien. De kans is groot dat je grizzly's, zwarte beren, elanden, Dalls schapen en kleinere zoogdieren zoals marmotten, stekelvarkens, eekhoorntjes, vossen en coyotes tegenkomt. Voor de schuwere dieren zoals wolven, berggeiten, lynxen en muskusossen moet je wat meer geluk hebben. In de Beaufort zee leven Beluga en Groenlandse walvissen en zeehonden.

Uniek is de grootste kudde Porcupine kariboes ter wereld. 165.000 kariboes brengen samen de winters door in Alaska en trekken in de zomer naar de Richardson en Ogilvie Mountains in Yukon.

Veel van de 250 soorten vogels die in dit noordelijke gebied van Canada wonen, zijn trekvogels: zwanen, ganzen, eenden en duikers. Vogels die het hele jaar door in Yukon verblijven zijn onder andere sneeuwhoenen, korhoenen, steenarenden en de Amerikaanse oehoe.

Hoogste punt
Mount Logan in Kluane National Park met 5.959 meter. Daarmee is het de hoogste berg in Canada.

Laagste punt
Zeespiegel, Beaufort Sea

Grootste meren
Aishihik, Bennett, Dezadeash, Frances, Kluane, Kusawa, Laberge, Little Salmon, Marsh, Mayo, Quiet, Tagish en Teslin.

Belangrijkste rivieren
Donjek, Klondike, Liard, MacMillan, McQuesten, Nisutlin, Peel, Pelly, Porcupine, Ross, Snake, White, Wind, en natuurlijk de Yukon.

Foto: Yukon Government

WeekendInformation Services

Ambacht ontmoet technologie

Ambacht ontmoet technologie

Op het eerste gezicht is de Gear 3 een traditioneel Zwitsers horloge. Totdat je aan ...

Onze partners