Geschiedenis

01/01/09 om 11:00 - Bijgewerkt om 10:59

Bron: Knack Weekend

Geschiedenis


Waarschijnlijk kwamen de eerste bewoners rond 25.000 jaar geleden uit Azië. Tussen Canada en Azië lag er toen nog een strook land van ongeveer 2500 kilometer breed. Tijdens de laatste ijstijd bleven delen van Alaska en Yukon ijsvrij en daardoor zochten zowel mens als dier hun toevlucht in dit gebied. De Athapaskanen reisden in kleine groepjes mee met de mammoeten, bizons, paarden en kariboes.

De eerste Europeanen die het gebied bereikten waren Russische ontdekkingsreizigers. Zij zagen grote groepen otters en stimuleerden andere Russen om de handel in dierenhuiden uit te breiden naar Alaska en Yukon. Ook de Britten waaronder Alexander MacKenzie begonnen dit deel van Canada te ontdekken.

De eerste wrijvingen

Aanvankelijk fungeerden de Tlingit als een soort bemiddelaars tussen de Russen, Amerikanen en Britten aan de ene kant en de oorspronkelijke bewoners aan de andere kant. De Hudson's Bay Company en Amerikaanse handelaren zagen al snel kans om handelsposten op te richten langs de Yukon River.

De oorspronkelijke bewoners heetten de handelaren niet langer welkom en verzetten zich tegen de nieuwkomers. De Tlingits slaagden er zelfs in de Hudson Bay Company uit Yukon te verdrijven. De meeste oorspronkelijke bewoners wisten hun levensstijl redelijk te bewaren.

In 1867 verkocht Rusland Alaska aan de Verenigde Staten. Amerikanen begonnen met het jagen op walvissen langs de kust van Alaska. Ze bouwden tussen 1892 en 1895 een overwinteringsplaats op Herschel Island en voerden handel met de Canadese Inuit. Ze brachten echter ook ziektes en alcohol mee en dat betekende een ramp voor de Inuit.

Goudkoorts

17 augustus 1896 is een zeer belangrijke datum in de geschiedenis van Yukon. Op die dag ontdekten drie goudzoekers een goudmijn in Bonanza Creek. Het nieuws bereikte diezelfde zomer het zuiden van Canada en de Verenigde Staten.

Duizenden mensen trokken er naartoe en Dawson City werd opeens een stad met 40.000 inwoners. Voor de oorspronkelijke bewoners betekende dit opnieuw een zware slag. Bossen werden gekapt, dieren gedood en hun leefgebied vernield. Sommigen besloten in dienst te treden van de goudzoekers, maar de meesten zonderden zich af.

De goudkoorst duurde maar kort, in 1903 was het hoogtepunt voorbij en in 1911 woonden er nog maar 8.500 mensen in Yukon. Wel had het gebied in 1898 een eigen politieke status gekregen en Dawson City werd de hoofdstad.

Alaska Highway

De bouw van de Alaska Highway in 1942-1943 zorgde opnieuw voor een tijdelijke toename van de bevolking. 300.000 Amerikaanse soldaten werkten aan de weg en aan een aantal vliegvelden om militair materiaal naar Alaska te kunnen vervoeren. Deze Alaska Highway zorgde ervoor dat Yukon veel gemakkelijker te bereiken was.

Het centrum van de economische activiteiten was niet langer Dawson City, maar Whitehorse in het zuiden en deze plaats werd in 1953 dan ook de nieuwe hoofdstad. Tegenwoordig vormt de mijnbouw de basis van de economie, maar het toerisme neemt een steeds grotere plaats in.

Foto: © D. Crowe, Carcross Communit

WeekendInformation Services

Ambacht ontmoet technologie

Ambacht ontmoet technologie

Op het eerste gezicht is de Gear 3 een traditioneel Zwitsers horloge. Totdat je aan ...

Onze partners