Geschiedenis


De eerste bewoners van het noorden van Canada waren waarschijnlijk de Dene of Athapaskans. Ze arriveerden tussen de 10.000 en 40.000 jaar geleden uit Azië. De Inuit volgden hen tussen 8000 en 4000 jaar geleden.

De eerste Europeaan die de streek rond het Great Slave Lake bereikte was de Engelsman Samuel Hearne. Hij werkte voor de Hudson’s Bay Company en was gestationeerd in Prince of Wales Fort in in Manitoba (tegenwoordig heet de plaats Churchill). Hij kreeg in 1770 de opdracht om in het poolgebied te zoeken naar een kolenlaag. De Chipewayans kenden de weg daarheen en begeleidden hem op zijn reis. Op de terugweg verbleven Samuel Hearne en de Chipweyans enkele maanden aan de oevers van Great Slave Lake waar ze jaagden op kariboes.

In de jaren daarna bleef de Hudson’s Bay Company geregeld ontdekkingsreizigers uitzenden naar de zee in het uiterste noorden. En zo bereikte Alexander MacKenzie in 1789 de monding van de rivier Deh Cho, die nu MacKenzie River heet. Missionarissen volgden de Europese pioniers en stichtten op hun weg kerken, scholen en ziekenhuizen. Tot 1870 voerde de Hudson’s Bay Company en de Britse regering samen het bestuur.

Olie, radium en de Indiaanse cultuur

In dat jaar verkocht de Hudson’s Bay Company de Northwest Territories aan de zojuist opgerichte Canadese Confederatie. Delen van het gebied werden toegevoegd aan Quebec en Ontario en de nieuwe provincie Manitoba werd gecreëerd. In 1898 verdween opnieuw een heel deel van de Northwest Territories en zo ontstond Yukon en in 1905 tenslotte Alberta en Saskatchewan.

In 1920 werd er in de buurt van Fort Norman olie gevonden en tien jaar later in de buurt van Great Bear Lake radium. Dit betekende het begin van een ontwikkeling die paste bij de twintigste eeuw. Toen er in 1934 goud werd gevonden in Yellowknife groeide de bevolking van het stadje opeens sterk. In 1967 verhuisde de regering van Northwest Territories van Ottowa naar Yellowknife en daarmee werd het officieel de hoofdstad.

De federale regering begon met gezondheids- en onderwijsprogramma’s en vanaf de jaren zestig werden er enkele wegen en landingsbanen voor vliegtuigen aangelegd. De zoektocht naar olie, gas en mineralen zorgde in veel gebieden voor grote verandering en het verdwijnen van de oorspronkelijke Indiaanse cultuur.

In 1992 bereikten de Canadese regering en de Inuit een overeenkomst die bekend staat als het Nunavut Akkoord. Volgens dat akkoord zullen de Inuit op 1 april 1999 een eigen provincie krijgen op grondgebied van de Northwest Territories. De nieuwe provincie zal de naam Nunavut krijgen en dat betekent ‘ons land’.

Foto: Northwest Territories Tourism

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content