Leiestreek

01/01/09 om 11:00 - Bijgewerkt om 10:59

Bron: Knack Weekend

De Leiestreek, een streek die leeft van gisteren en morgen, bloeit dankzij de industriële en artistieke bedrijvigheid in de schoot van de "golden river". Oude en nieuwe architecturale pareltjes vangen je blik en leiden je langs boeiende paden aan de waterkant.

Schoonheid krijgt gestalte in vakmanschap, kunst en design. De Leiestreek legt een unieke brug tussen industrieel erfgoed en moderne levenskunst.

Langs de Leie kan je tientallen musea bezoeken. Die van Sint-Martens-Latem, Deurle en Deinze hebben unieke collecties van de bekendste Leie-schilders, wereldvermaarde meesters zoals Claus, Minne, Servaes, Permeke, De Saedeleer, Ensor, Wouters. Roger Raveel heeft zijn eigen museum in Machelen. In het Broelmuseum in Kortrijk draait het om de Guldensporenslag, maar ook om schilderkunst.

Vooral tussen Deinze en Gent toont de Leie al zijn natuurlijke pracht. Dat is niet alleen goed voor schilders, maar ook voor recreanten. Er zijn zo'n twintig uitstekende fiets- en wandelroutes uitgestippeld voor de Leiestreek, het gebied rond de Leie en het kanaal Roeselare-Leie.

Vlas

Een leuke route is bijvoorbeeld de veertig kilometer lange Vlastocht die voert langs de talrijke overblijfselen van de vlasnijverheid. Die zorgde vanaf de negentiende eeuw voor een ongekende economische groei in de regio rond Kortrijk. Het vlas toverde de Leie elk jaar om tot een Golden River die welvaart en werkgelegenheid bracht in de streek.

De mechanische vooruitgang zorgde niet alleen voor vlasschuren, warmwaterroterijen en weverijen, maar ook voor veel huizen en mooie gevels, waardoor ook de bouwsector opbloeide.

De fietstocht voert je natuurlijk ook langs het Nationaal Vlasmuseum in Kortrijk. Het museum is ondergebracht in een prachtig gerestaureerde negentiende-eeuwse vlasserhoeve met een typisch binnenerf, een boomgaard en weiden. Neerhofdieren zorgen voor de sfeer van een echt boerenerf. Het museum toont in dertig realistische taferelen de verschillende fases in de vlasteelt en de evolutie van de vlasbewerking en -verwerking.

Ook varen op de Leie, liefst op een zonnige zomerdag, is een absolute aanrader. Er zijn boottrips op maat en mogelijkheden tot kanovaren. Een bijzondere formule zijn de nocturnes, boottochten bij valavond met een lekker hapje.

Meer informatie

Toerisme Leiestreek

Foto: Westtoer

Onze partners