Gent combineert een historische kern met een bruisende studentenbuurt en een uitgebreid havengebied. Niet voor niets dragen de Gentenaars hun ‘strop’ met trots.

De Arteveldestad is vooral een toeristische topper dankzij haar middeleeuwse binnenstad. ’s Zomers is het heerlijk vertoeven op de Gras- en Korenlei, de twee oevers van de Leie met hun statige gildenhuizen. Op een boogscheut daarvandaan liggen Het Gravensteen, de enige overgebleven middeleeuwse burcht in Vlaanderen met een vrijwel intact verdedigingssysteem, en het Vleeshuis, waar je kan kennismaken met tal van Oost-Vlaamse streekproducten.

De beruchte ‘drie Gentse torens’, de Sint-Niklaaskerk, het Belfort en de Sint-Baafskathedraal, bepalen de Gentse skyline. De Gentse “Boekentoren”, door Henry van de Velde in de jaren dertig ontworpen als universiteitsbib, wordt soms aanzien als vierde toren.

De Sint-Baafskathedraal, opgetrokken uit een mengeling van romaanse en gotische stijlen, dankt haar geschiedenis aan Keizer Karel. Geboren in het Gentse Prinsenhof werkte hij zich op tot keizer van het Heilig Roomse Rijk. Om het opstandige Gent een lesje te leren liet hij de opstandelingen met een strop om de hals en in hun nachthemd achter elkaar door de stad wandelen. Bovendien richtte hij het Spanjaardenkasteel op de plaats van de Sint-Baafsabdij op, waardoor de kanunniken van Sint-Baafs moesten uitwijken naar een andere kapittelplaats. Die vonden ze in de Sint-Janskerk, die daardoor ook Sint-Baafskathedraal werd. Door de actie van Keizer Karel kregen de Gentenaars hun bijnaam: stroppendragers.

Daarnaast is de kerk beroemd om haar rijke artistieke verzameling met de wereldberoemde polyptiek ‘De aanbidding van het Lam Gods’ (1432) van Jan van Eyck als absolute topper. Liefhebbers van modernere kunst komen aan hun trekken in het Museum voor Schone Kunsten en het S.M.A.K, het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst.

Daarnaast neemt de stad, die aan de samenvloeiing van de Schelde en de Leie ligt, een belangrijke plaats in de Nederlandse literatuur in. Zo leefden Carel van Mander, Karel Van de Woestijne en Cyriel Buysse in de stad. Momenteel woont en werkt Herman Brusselmans er.

Elk jaar herdenken de Gentenaars hun bijnaam tijdens de Gentse feesten eind juli. Dit grootste stadsfestival van Europa zet heel de binnenstad tien dagen in rep en roer. Hét moment om van typische Gentse lekkernijen te smullen zoals waterzooi met vis, stoverij en hutsepot. Bestel daarbij een lekker biertje zoals Delirium Tremens of Gentse Tripel en je avond kan niet meer stuk.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content