Dinant

Het duizend jaar oude stadje Dinant oogt ietwat mistroostig, maar komt tot leven in het toeristenseizoen.

Dinant ligt in de Maasvallei, genesteld in het groene land van vestingen en kastelen, in het hart van de provincie Namen. De stad strekt zich uit over een smalle vlakte langs de rechteroever van de Maas en wordt in de rug gesteund door kalkrotsen.

Dinant is een oude stad, met een Keltische naam ( Deonant = heilige plaats), ontstaan op het ontmoetingspunt van antieke wegen die Bavai en Trier verbonden. Door de beschermde geografische ligging en de stevige vestingwallen is er in het verleden vaak hevige strijd gevoerd.

Dinant is diverse malen verwoest: Karel de Stoute gaf in 1466 het bevel om de stad volledig plat te branden en ook na de Eerste Wereldoorlog zag de martelaarsstad eruit als een grote ruïne. Vele gebouwen werden in historische stijl heropgericht, maar de reconstructie heeft het vertrek van nijverheden, zoals de koperslagersindustrie, niet kunnen tegenhouden.

Vandaag is het duizendjarige Dinant een ietwat mistroostige stad van zo’n 8000 inwoners, die slechts in het toeristenseizoen tot leven komt. Trekpleisters zijn: de citadel, de voorhistorische holen en natuurijke galerijen, rondvaarten op de Maas en … het toeristische treintje.

Culinair gezien heeft Dinant ook zijn attracties. Alom bekend zijn de koeken van Dinant, gemaakt zonder gist uit tarwebloem en honing. De koeken zijn vooral gewaardeerd om hun reliëftekeningen en omwille van hun houdbaarheid.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content