Benidorm en de Costa Blanca: voorbij de clichés

‘Beni-York’ of ‘Klein Dubai’: wanneer de Spaanse badstad Benidorm bij het binnenrijden voor uw ogen oprijst, begrijpt u meteen waar deze artificiële stad zijn bijnamen aan te danken heeft. Maar de Costa Blanca heeft meer te bieden dan alleen maar wolkenkrabbers.

Toegegeven, het televisieprogramma ‘Benidorm Bastards’ heeft het imago van Benidorm – nog steeds dé Vlaamse reisbestemming bij uitstek – als residentie voor onverdraagzame hoogbejaarden alleen maar bevestigd. Maar alhoewel deze toeristische trekpleister op architecturaal gebied alle voorschriften en regels aan haar laars lapte, is het ‘Las Vegas aan de Middellandse Zee’ ondanks de 300.000 (!) toeristen in de drukste maanden, opvallend aangenaam en leefbaar. En Vlaams! U hoort er meer Nederlands dan eender waar in het buitenland én u kan er bijvoorbeeld nippen aan een Sangria in ‘Het Mosselhuis’ of Café ‘Het Pompierke’.

Op de kilometerslange goed onderhouden boulevards naast de goudkleurige zandstranden van Levante (waar de zon opkomt) en Poniente (waar de zon ondergaat) is het aangenaam kuieren richting de uitkijkpunten die een bevreemdend uitzicht geven op de baai met de grote torens te midden het woestijnachtige Spaanse berglandschap. Het historisch centrum van de stad ligt op de kaap die de twee stranden van elkaar scheidt, waar aan het uiteinde het prachtig witgeschilderde ‘Balkon van de Middellandse Zee’ een moment van bezinning verschaft.

Sangria in ‘Het Mosselhuis’

De talrijke verhuurbedrijfjes van mindervalidewagentjes, de gratis suikerspiegelmetingen in de hotels (in het Nederlands, natuurlijk) en de toegankelijkheid van het strand voor rolstoelgebruikers zijn duidelijke aanwijzingen dat Benidorm nog altijd een bestemming is voor oudjes die er geheel terecht gaan overwinteren. Dankzij de ligging op het zuiden en het bijzondere microklimaat kan men er immers het hele jaar door genieten van een gemiddelde temperatuur van maar liefst 20 graden. Zelfs in de koudste maanden blijft de temperatuur van het zeewater constant en is het geschikt om in te zwemmen. Iets wat ook triatleten Frederik Van Lierde en Bart Colpaert niet ontgaan is, aangezien zij hier in de winter komen trainen.

Maar vergis u niet! Benidorm is geen bejaardentehuis alléén. In de weekends verdringen de Spanjaarden uit het binnenland er zich op de stranden en in het bruisende nachtleven en in de zomer wordt Benidorm de verblijfplaats van gezinnen met kinderen. En ook aan hen is gedacht. Zo zijn er 11 campings en 5 grote attractieparken waaronder het grootste waterpretpark van Europa en het marinepark Mundomar, dat een prachtig dolfijnproject aanbiedt aan probleemkinderen.

Avontuur à la carte

Actievelingen kunnen in de regio rond Benidorm wandelen, fietsen, duiken, kajakken, wakeboarden, kitesurfen, maar ook snorkelen bij het zeereservaat vlak voor het eiland Benidorm en kabelskiën op een 1 km lange baan aan het einde van het strand van Levante. En dat het hele jaar door.

Bovendien is de provincie Alicante een van de meest bergachtige gebieden van Spanje en een geschenk voor liefhebbers van bergbeklimmen, canyoning, bungeejumping en mountainbiken.

Vindt u uw gading nóg niet in het ruime aantal activiteiten, dan is er nog een avontuurlijk aanbod à la carte. Bruggeling Marc Dobbelaere organiseert met zijn ‘Marco Polo expediciones’ onder meer informatieve jeepsafari’s met een persoonlijke touch, inclusief een workshop ‘paella maken in de openlucht’ op een lokale sinaasappelboomgaard. Deelnemers mogen er hun eigen sinaasappelen plukken voor het heerlijke ‘Agua de Valencia’, een cocktail van cava, sinaasappelsap, wodka, gin en suiker.

Calpe: wandelen tussen de vogels

Wie na het proeven van de Spaanse paella ook het echte Spanje wil ontdekken, moet zijn vleugels verder over de Costa Blanca uitslaan. Bendiorm is dan ook een uitstekende uitvalsbasis om de rest van de provincie Alicante in de Autonome Gemeenschap Valencia te ontdekken.

Zo kan u per boot een uitstap maken naar Calpe, waar de Peñon de Ifach, een indrukwekkende 332 meter hoge rots die recht uit zee verrijst, u al van kilometers ver verwelkomt. Bezoekers kunnen vergezeld van talrijke vogelsoorten over een wandelpad naar de top van deze rots wandelen om te genieten van een adembenemend uitzicht waar u niet weet waar eerst kijken. De talrijke visrestaurants in de haven zijn een extra argument om de Benidormtoeristen uit hun mosselhuizen naar het oorspronkelijke vissersdorp te lokken. De veiling van vis in de vismijn rond 17 u is een leuk meegenomen. En de verse vis, natuurlijk.

Altea: charmant kunstenaarsdorp

Calpe is ook het eindstation van de sneltram ‘Trenet de La Marina’, een treintje vanuit Benidorm dat ook het charmante Altea aandoet, een op een heuvel gebouwd kunstenaarsdorpje waar het gezellig kuieren is op de verrassende pleintjes en in de smalle geplaveide straatjes van de oude binnenstad. Die leiden naar de parochiekerk gewijd aan de Virgen del Consuelo met de grote blauwe keramiekkoepel die typisch is voor deze streek.

Hier zijn veel winkeltjes met handgemaakte souvenirs en studio’s van kunstenaars die aangetrokken werden door de opvallend lichtinval in het dorp. Ook de Spaanse schrijver Gabriel Miró vond er inspiratie voor zijn boeken net als veel beeldhouwers, zangers en andere bohémiens in de jaren 60 en 70. Uiteraard vindt u hier ook stranden van alle slag: van kiezelstranden tot kleine rotsstranden en klippen.

Jávea: rotspartijen en steile kusten

Ook Jávea (Xàbia) etaleert zijn Spaanse authenticiteit in alle glorie. Deze stad is gebouwd rondom een vestingkerk in gotische stijl, gewijd aan San Bartolomé. In het oude centrum zijn prachtige dorpshuizen bewaard gebleven, versierd met tralies en kozijnen van de karakteristieke steensoort ’tosca’ en is een oud klooster omgebouwd tot een overdekte marktplaats. In de ruime haven doet de moderne kerk gewijd aan de Virgen del Loreto denken aan de kiel van een schip.

Wanneer u een auto ter beschikking hebt, zal u genieten van de imposante kliffen en onderwatergrotten langs kustroute doorheen het natuurpark van Montgó tussen Kaap de la Noa en Kaap van San Antonio.

Dénia: mondain en kosmopolitisch

Dénia, door de Romeinen gewijd aan de godin Diana, is een uitstekende uitstap voor een dagje shoppen of misschien wel een excursie naar Ibiza? Vanuit de drukke haven van Dénia vetrekken verschillende ferry’s naar de Balearen. Zo ligt het party-eiland Ibiza op iets minder dan drie uur varen, net als het kleine paradijselijke Formentera, waar u écht helemaal de drukte van het leven achterlaat. Maar even terug naar Dénia: beschavingen uit het verleden zoals de Iberische, Romeinse, Arabische en Christelijke, hebben er duidelijk hun stempel gedrukt op de verschillende stadsdelen en het kasteel van Filips II van Spanje dat er bovenuit torent.

We eindigen onze trip zoals een echte Spanjaard aan tafel. Of het nu uit de zee komt of van het land, er valt in dit gebied immers heel wat te proeven. En dan bedoelen we geenszins de mosselen uit ‘Het Mosselhuis’. Na de heerlijke paella tussen de sinaasappelen in Benidorm genieten we in het beroemde restaurant ‘Mena’ in Dénia van de lokale garnalen en de fideuà, een paella op basis van kreeftenbouillon en met een soort pasta in plaats van rijst. Deze keer niet tussen de sinaasappels, maar met uitzicht op de Balearen.

www.costablanca.org

www.visitbenidorm.be

www.spain.info

www.jetairfly.com

Wij vlogen met Jetairfly naar Alicante van de luchthaven van Luik. Tickets vanaf 39,99 euro per traject, taksen inbegrepen. Jetair biedt in Benidrom 18 hotels aan, van 2 tot 4 sterren. Wij verbleven in het Hotel Belroy. Dit viersterrenhotel kan u bij Jetair vanaf 711 euro per persoon boeken, half pension, vluchten inbegrepen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content