België is volgens Lonely Planet één van de topbestemmingen in de wereld

29/10/13 om 08:53 - Bijgewerkt om 08:53

Bron: Knack Weekend

België staat op de achtste plaats in de top tien van landen die reizigers in 2014 volgens de gezaghebbende reisgidsenuitgever Lonely Planet absoluut moeten bezoeken.

België is volgens Lonely Planet één van de topbestemmingen in de wereld

© Thinkstock

Een en ander heeft te maken met de start van de herdenkingen rond de Eerste Wereldoorlog. Dat blijkt uit de jongste editie van "Lonely Planet's Best in Travel 2014".

Alle lof naar de pittoreske steden

De reisgids prijst de pittoreske steden Brugge, Antwerpen en Gent en wijst op het voetgangersvriendelijke Brussel met zijn uitstekende musea.

Maar ook lokale gerechten zoals waterzooi, 'moules-frites' of grijze garnalen moeten lekkerbekken over de grens trekken. De wereldvermaarde reisgids looft opmerkelijk genoeg de "verrassend chique kust", naast ons platteland, en de cultuurschatten die "gaan van middeleeuwse meesters tot Kuifje". Verder staan er weetjes in over de diamantstad Antwerpen, het Atomium, de 68 kilometer kusttram en de saxofoon.

Eerste Wereldoorlog

"Belgo-newbies vinden middeleeuwse steden waar cultuur en gastronomie elkaar ontmoeten" opent het Belgische hoofdstuk van de gids. Alle eer gaat naar de stad Ieper, met een verwijzing naar de Menenpoort en de Last Post, terwijl verder Brusselse en zelfs Antwerpse herdenkingsmomenten voor de Eerste Wereldoorlog onder de aandacht gebracht worden.

De gids verwacht tot 2018 een enorme toestroom van bezoekers, door de herdenkingen in het kader van WOI. "Het land mag dan wel in het verleden over het hoofd gezien zijn als reisbestemming, die herdenking kan dat allemaal veranderen, " merkt auteur Tom Hall op.

De langste regeringsvorming ooit en het communautaire gehakketak is "hot topic of the day", terwijl Manneken Pis en de pro- en anti-EU argumenten het niet zijn, aldus nog de gids.

Verder schrijft Lonely Planet dat eten en drinken in België voor "smaakexplosie" zorgen, denkende aan 's werelds beste bier, chocolade en friet.

Brazilie op nummer één

"Lonely Planet's Best in Travel 2014" is de negende editie van de jaarlijkse reisgids. Brazilië staat op nummer één van de te bezoeken landen, de top drie wordt verder aangevuld met Antarctica en Schotland.

Op vier staat Zweden, gevolgd door Malawi, Mexico, Seychellen, België, Macedonië en Maleisië. (Belga/MS)

Lees meer over:

Onze partners