Belangrijk cultureel erfgoed verwoest in Kathmandu

Bhaktapur © REUTERS

Ook het rijke culturele erfgoed in Nepal is het slachtoffer geworden van de zware aardbeving.

Vooral in het historische centrum van de hoofdstad Kathmandu zijn tempels en standbeelden, gebouwd tussen de 12de en 18de eeuw, verwoest of bedolven onder het puin. Experts vrezen dat het waardevolle historische erfgoed niet of nauwelijks zal herstellen van de ramp.

Dharahara toren voor de aardbeving.
Dharahara toren voor de aardbeving. © BELGAIMAGE

De aardbeving met een magnitude van 7,8 was de krachtigste aardschok in Nepal in meer dan 80 jaar. Er vallen niet alleen duizenden doden te betreuren, ook het waardevolle culturele erfgoed in het Aziatische land is zwaar getroffen.

De Dharahara-toren, 62 meter hoog en één van de belangrijkste toeristische attracties in de Nepalese hoofdstad, bleek niet bestand tegen de krachtige beving en stortte in. Van de negen verdiepingen tellende toren schiet alleen nog puin over.

Dharahara toren nu
Dharahara toren nu© EPA

Tal van bouwwerken in Nepal, en zeker in Kathmandu en omgeving, staan op de werelderfgoedlijst van Unesco, waaronder standbeelden, tempels en paleizen in de Kathmandu-vallei.

Het cultureel belangrijke Durbarplein in het centrum van Kathmandu, Unesco-werelderfgoed, is verwoest. Ook de historische tempels op het Durbarplein in de hoofdstad liggen in puin. Andere steden zoals Patan en Bhaktapur delen in de klappen.

Dubarplein vroeger
Dubarplein vroeger© EPA

Experts van Unesco proberen informatie te verzamelen om de exacte schade aan de bouwwerken correct in te schatten. “We denken en vrezen dat de historisch belangrijke plaatsen in Patan, Bhaktapur en Kathmandu zwaar beschadigd zijn”, zegt Christian Manhart, Unesco-vertegenwoordiger in Nepal. “Verschillende tempels zijn ingestort.”

Dubarplein nu
Dubarplein nu© EPA

Het is volgens Manhart te vroeg om al te denken aan herstellingen of renovaties. “Een volledige restauratie zal niet mogelijk zijn gezien de ernst van de schade van veel historische sites”, aldus de expert. Hij voegt er wel een optimistische noot aan toe: na de zware aardbevingen in 1833 en 1934 werden verschillende beschadigde monumenten in de Kathmandu-vallei toch herbouwd. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content